• Αναζήτηση
 • Σύμβαση για το νέο κρυπτογραφημένο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας της ΕΛΑΣ

  Ένα φλέγον ζήτημα για τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό της Αστυνομίας, που παρέμενε σε εκκρεμότητα για περίπου τρία χρόνια, τακτοποιήθηκε τελικά την Δευτέρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για το σύστημα ψηφιακών κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, Sepura, το οποίο αποκτά πλέον η ΕΛΑΣ, λύνοντας το πρόβλημα των επικοινωνιών, χωρίς να είναι σε κοινή ακρόαση, που είχε δημιουργηθεί από το καλοκαίρι του 2014.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ένα φλέγον ζήτημα για τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό της Αστυνομίας, που παρέμενε σε εκκρεμότητα για περίπου τρία χρόνια, τακτοποιήθηκε τελικά την Δευτέρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Πρόκειται για το σύστημα ψηφιακών κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, Sepura, το οποίο αποκτά πλέον η ΕΛΑΣ, λύνοντας το πρόβλημα των επικοινωνιών, χωρίς να είναι σε κοινή ακρόαση, που είχε δημιουργηθεί από το καλοκαίρι του 2014.

  Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, κατόπιν διαπραγματεύσεων, μπήκαν χτες οι τελικές υπογραφές με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν με σύμβαση οι όροι της εγκατάστασης και χρήσης του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας Sepura, που αρχικά είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  Το σημαντικό είναι ότι η οριστική σύμβαση πέτυχε την εξοικονόμηση 3.600.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς μειώθηκε το συμβατικά συμφωνηθέν ποσό της ετήσιας συντήρησης από 2.200.000 ευρώ σε 1.600.000 ευρώ, για έξι χρόνια.

  Παράλληλα, η βρετανική εταιρία, που έχει αναλάβει την εγκατάσταση και τη συντήρηση του συστήματος, θα προβεί αντισταθμιστικά σε δωρεά σημαντικού αριθμού αστυνομικών αυτοκινήτων. (Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των πλήρως εξοπλισμένων περιπολικών είναι 30 για την περιοχή της Αθήνας).

  Σημειώνεται ότι το Sepura αντικαθιστά το προηγούμενο σύστημα TETRA, που είχε αποκτήσει η Αστυνομία για δέκα χρόνια, το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το συμβόλαιο έληξε στις 31 Ιουλίου 2014 και δεν ανανεώθηκε, διότι οι όροι δεν συνέφεραν το ελληνικό Δημόσιο.

  Τον Δεκέμβριο του 2014, υπεγράφη από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, η σύμβαση για το Sepura, αλλά με τιμές που κρίθηκαν μη συμφέρουσες, και οι οποίες τελικά προσαρμόστηκαν όπως παραπάνω, οπότε το υπουργείο προχώρησε στην οριστικοποίηση της σύμβασης.

  Κοινωνία