• Αναζήτηση
 • Αντίστροφη μέτρηση για την ανέλκυση του βυθισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ»

  Αντίστροφη μέτρηση για την ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού των ακτών και πλέον επιτηρείται η περιοχή του ναυαγίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Παρακαλώ περιμένετε...
  Αντίστροφη μέτρηση για την ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού των ακτών και πλέον επιτηρείται η περιοχή του ναυαγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα δεν συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου την Δευτέρα καθώς δεν υπήρξε κάποια σχετική εξέλιξη από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

  Επίσης η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα έχει ως εξής:

  – Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου καθώς και στην περιοχή της Πειραϊκής έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής. Οι εν λόγω περιοχές πρόκειται να παραδοθούν αύριο Τρίτη 17-10-2017 και την Πέμπτη 19-10-2017 αντίστοιχα, στο κοινό. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα συνταχθεί και θα υπογραφεί Πρακτικό Επιθεώρησης της Ολοκλήρωσης Καθαρισμού και Παράδοσης των ακτών.

  – Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Συνεχίστηκαν οι εντατικές προσπάθειες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου, από 138 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικού συνεργείου, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, ενώ παράλληλα επιχείρησαν και δύτες προς καθαρισμό του βυθού. Αναμένεται σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των ανωτέρω περιοχών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  – Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη και δεν εκτελούνται εργασίες. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, 58 άτομα συνολικά, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, εκτέλεσαν εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση, ενώ αναμένεται ομοίως σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των περιοχών τις προσεχείς ημέρες.

  – Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας και ειδικότερα στις ακτές, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με μηχανικά μέσα από συνολικά 49 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην περιοχή, σε μέρος της οποίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, η ολοκλήρωση όλων των ως άνω εργασιών καθαρισμού.

  – Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας”, όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης βελτίωση, συνεργείο αποτελούμενο από 20 άτομα της αναδόχου εταιρείας επιχείρησε εργασίες καθαρισμού των ακτών, με πλυστικά και λοιπά μηχανικά μέσα.

  Επιπλέον, γνωρίζεται ότι επιχείρησαν σήμερα «ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.»

  Σημειώνεται πως οι επιπτώσεις στον κλάδο των ιχθυοπωλών από την ρύπανση συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός» με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.
  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι εκπρόσωποι του Σωματείου περιέγραψαν τη ζημιά που υπέστη ο κλάδος των ιχθυοπωλών με 40-80% μείωση του τζίρου, μείωση την οποία απέδωσαν σε λανθασμένη ενημέρωση των καταναλωτών, κατά την περίοδο της ρύπανσης του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα, παρά τους καθημερινούς ελέγχους που γίνονταν και γίνονται ακόμα στις ιχθυόσκαλες. Όπως είπαν οι έλεγχοι αφορούν τόσο την καταλληλότητα των ψαριών όσο και τον τόπο αλίευσής τους. Άλλωστε, σημείωσαν, η νομοθεσία προβλέπει ότι σε κάθε ιχθυοκιβώτιο αναγράφεται ο τόπος αλιείας, το όνομα του αλιευτικού σκάφους, το είδος του αλιεύματος και η ημερομηνία αλίευσης.
  Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ζήτησαν άμεση αποζημίωση των ιχθυοπωλών, ενώ σημείωσαν ότι αντίστοιχες ζημιές υπέστη και ο κλάδος των ιχθυοπαραγωγών και των εμπόρων. Επίσης ζήτησαν οδηγίες για την κατάθεση των αιτήσεων αποζημίωσης.
  Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι ανοίγει στον Πειραιά, ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών.
  Οι εκπρόσωποι των ιχθυοπωλών ζήτησαν ακόμα παρέμβαση του υπουργού σε θέματα που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένη κατηγορία αλιευμάτων, και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο – Μάιο σε άλλους μήνες, που τα ψάρια δε βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.
  Εν τω μεταξύ με σύνθημα «δεν ήταν ατύχημα αλλά ήταν ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα» αντιεξουσιαστές διοργανώνουν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι πορεία από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά με προορισμό τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
  Όπως σημειώνουν η περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού «φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή δύο εκ των πλέον ληστρικών μερίδων του ελληνικού καπιταλισμού -του εφοπλισμού και της πετρελαιόβιομηχανίας- που μαζί με πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους και μ’ επίκεντρο το λιμάνι και το δήμο του Πειραιά έχουν επιβάλει, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, μέχρι το Πέραμα, τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, μια ειδική οικονομική ζώνη, ένα καθεστώς πολιτικού και ταξικού απαρτχάιντ.»
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk