• Αναζήτηση
 • Πειραιάς: Αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του συνθέτη Μενέλαου Παλλάντιου

  Τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του συνθέτη και ακαδημαϊκού Μενέλαου Παλλάντιου, προσφορά της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον δήμο, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στη συμβολή των οδών Σωτήρος Διός και Αριστοτέλους, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού κυρίας Ειρήνης Νταϊφά και της Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κυρίας Ελένης Μελέτη.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του συνθέτη και ακαδημαϊκού Μενέλαου Παλλάντιου, προσφορά της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον δήμο, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στη συμβολή των οδών Σωτήρος Διός και Αριστοτέλους, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού κυρίας Ειρήνης Νταϊφά και της  Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κυρίας Ελένης Μελέτη.
  Τη νέα προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος ενώ την τελετή πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.
  Ο Δήμαρχος Πειραιά, στον  χαιρετισμό του τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του μεγάλου Πειραιώτη Μενέλαου Παλλάντιου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με πλούσιο έργο και μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της  μουσικής παιδείας  στη  χώρα μας. Η μπρούτζινη προτομή που είχε στηθεί από τον Δήμο Πειραιά προς τιμήν του, σε αυτό ακριβώς το ίδιο σημείο, τον Ιούλιο του 2003, παρουσία μάλιστα του ιδίου, εκλάπη από αγνώστους το 2012, τέσσερις μήνες μετά το θάνατό του. Δεν γλίτωσε ούτε αυτή από τη μάστιγα που ταλανίζει όλες τις ελληνικές πόλεις,  αλλά και τον Πειραιά, της κλοπής δηλαδή προτομών από μέταλλο. Μια τέτοια πράξη αποτελεί προσβολή όχι μόνο στη μνήμη του μεγάλου αυτού Πειραιώτη, αλλά και στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και εύχομαι να μην ξαναδούμε στο μέλλον τέτοια  παρόμοια λυπηρά φαινόμενα.»
  Και πρόσθεσε «το άδειο βάθρο στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Αριστοτέλους, που τόσα χρόνια προκαλούσε θλίψη, ίσως και οργή στους περαστικούς, θα κοσμείται ξανά από την προτομή του Μενέλαου Παλλάντιου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και την Πρόεδρο, αλλά και τον κύριο Παρασκευά Δράγνη που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και τα έξοδα για τη δημιουργία  αυτής της νέας προτομής. Θα ήθελα ειλικρινά να τους ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχηθώ και άλλοι συμπολίτες μας που έχουν την οικονομική  δυνατότητα, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Είναι πολύ δύσκολες οικονομικά οι εποχές που ζούμε και οι συγκυρίες και  δυστυχώς ακόμα και τα αυτονόητα, δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν υπάρχει συνεργασία, αλλά και θέληση από όλους μας.»
  Επιπλέον ανέφέρε ότι «το φαινόμενο της κλοπής προτομών και αγαλμάτων δυστυχώς έχει εδραιωθεί στην πόλη μας.Ο Δήμος Πειραιά και η κυρία Νταϊφά αναλαμβάνουμε μία πρωτοβουλία κι εγώ, αλλά κυρίως η κυρία Νταϊφά να βρούμε και τα χρήματα και τους καλλιτέχνες ώστε να στηθούν ξανά τα αγάλματα και οι προτομές εκεί που υπήρχαν. Κατανοούμε το πρόβλημα. Νομίζω το κατανοείτε κι εσείς. Δυστυχώς, η ασφάλεια των πόλεών  μας από τέτοιου είδους φαινόμενα και δεν λέω μόνο στον Δήμο Πειραιά, λέω και στην Αθήνα και αλλού, βλέπουμε μνημεία να καταστρέφονται, προτομές να κλέβονται,  πανεπιστήμια να καίγονται, να γράφονται τα πάντα με συνθήματα και ύβρεις. Δυστυχώς επαναλαμβάνω, είναι η  νέα μάστιγα που ειλικρινά δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε και με τις κατάλληλες συνέργειες, όπως με την Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου με τον κ. Δράγνη, να βρούμε  και άλλους να συμβάλλουν ώστε  πραγματικά να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να δώσουμε και στον πολιτισμό της πόλης μας αυτό που του αξίζει.»

  Επεσήμανε ακόμη ότι «πριν λίγες ημέρες μετονομάσαμε  την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου σε αίθουσα «Δημήτρης Ροντήρης», που ήταν κάτι που το χρωστάγαμε  στον Δημήτρη Ροντήρη. Ευχόμαστε σήμερα με την συνέργεια αυτή να επανατοποθετήσουμε την προτομή του Μενέλαου Παλλάντιου και νομίζω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε παρόμοιες στιγμές για να δείξουμε. Τον πολιτισμό τον θεωρούμε προπύργιο, αλλά πράττουμε και έργα. » 
  Από την πλευρά της η κυρία Νταϊφά, σημείωσε μεταξύ άλλων:«Ο Μενέλαος Παλλάντιος είναι άλλη μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων και των τεχνών που πρόσφερε ο Πειραιάς μας στην ανθρωπότητα.  Πιστέψτε με, με τα λόγια αυτά κυριολεκτώ, γιατί η παρουσία του στη μουσική, στα γράμματα και  στην εκπαίδευση, έχει αναγνωριστεί διεθνώς.»
  Στη συνέχεια μίλησε για την ζωή του και υπογράμμισε ότι «άνθρωποι όπως ο Μενέλαος Παλλάντιος είναι αυτοί που έκαναν και κάνουν τον Πειραιά μας μεγάλο και την Ελλάδα μας ακόμα μεγαλύτερη. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Να είστε καλά όλοι, ευχαριστώ πολύ».
  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν : ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Αλέξανδρος Αργουδέλης και Κυριάκος Σιγαλάκος και μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.  
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk