• Αναζήτηση
 • Ξανθός: Σχέδια για Μόνιμη Επιτροπή αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ

  Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τη συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, αποκάλυψε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Βιοϊατρική Έρευνα για τον Αλκοολισμό (ESBRA) στο Ηράκλειο Κρήτης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τη συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, αποκάλυψε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Βιοϊατρική Έρευνα για τον Αλκοολισμό (ESBRA) στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «το αλκοόλ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που επιβαρύνει πολλαπλά τον εξαρτημένο, το οικογενειακό του περιβάλλον και το Σύστημα Υγείας» και συμπλήρωσε ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος, επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλλει περαιτέρω στις κοινωνικές ανισότητες, στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό».

  Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι, ενώ στην χώρα μας η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά «μας προβληματίζει όμως το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της «βαριάς» κατά περίπτωση (επεισοδιακής) χρήσης ειδικά στην επαρχία».

  Για τους παραπάνω λόγους το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό σχεδιάζει τη συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης τους. 

  «Σχεδιάζονται, με χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης όλου του φάσματος των εξαρτήσεων ειδικά στην περιφέρεια, κινητές μονάδες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μη αστικές περιοχές, νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης (από οπιούχα και αλκοόλ), μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος) και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης εστιασμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας του πληθυσμού-στόχου. Κρίσιμο ρόλο, επίσης, μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη της ΠΦΥ και η προτεραιότητα στην πρόληψη και στην παρέμβαση σε επίπεδο κοινότητας, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και η δικτύωση των δομών της ΠΦΥ με τις αντίστοιχες της Ψυχικής Υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

  Τέλος, υπενθυμισε ότι υπουργείο είναι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με την ΕΕ και τον ΠΟΥ, για τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των αλκοολούχων ποτών σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ανήλικοι, έγκυες), της σήμανσης τους με τις απαραίτητες πληροφορίες, τον αυστηρό έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και την αναβαθμισμένη επιτήρηση του προβλήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk