• Αναζήτηση
 • ΟΗΕ: Ταχύτερη προετοιμασία των προσφυγικών δομών για το χειμώνα

  Να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές υπό την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στα νησιά του Αιγαίου, καλεί τις ελληνικές αρχές η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς στις περιοχές αυτές επιδεινώνονται πολύ γρήγορα οι συνθήκες καθώς αυξάνουν οι αφίξεις και αναμένεται να χειροτερέψει ο καιρός με δυνατές βροχές και κρύο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές υπό την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στα νησιά του Αιγαίου, καλεί τις ελληνικές αρχές η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς στις περιοχές αυτές επιδεινώνονται πολύ γρήγορα οι συνθήκες καθώς αυξάνουν οι αφίξεις και αναμένεται να χειροτερέψει ο καιρός με δυνατές βροχές και κρύο.

  «Η Υ.Α. κάνει έκκληση για δράση στα νησιά με στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού, τη βελτίωση των καταλυμάτων, την προμήθεια και διανομή κατάλληλων και επαρκών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

  Η πίεση στα υπερπλήρη κέντρα συνέχισε και τον Σεπτέμβριο με σχεδόν 5.000 νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση. 

  Η πρόσφατη αύξηση στις αφίξεις έχει επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα υποδοχής της Ελλάδας στα νησιά, εξηγεί ο οργανισμός, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γνωστά ως ηot spots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα. 

  Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι διαμένουν σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. ‘Αλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Υ.Α. παροτρύνει τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινότητα να υποστηρίξουν την επέκταση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα στο νησί.

  Η Υ.Α. μειώνει σταδιακά τη δράση της στα νησιά, σε τομείς όπως η παροχή καταλυμάτων και η βελτίωση των υποδομών στα hotspots, καθώς εθνικοί φορείς έχουν πλέον αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παροχής υπηρεσιών και κατόπιν διαβεβαιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης, ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Λεκλέρκ ενόψει των αναγκών, η Υ.Α., που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «θα συνεχίσει να παρέχει βασικά είδη έκτακτης ανάγκης μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, θέσεις στο πρόγραμμα στέγασης στα νησιά για τους πιο ευάλωτους, καθώς και μεταφορές στην ενδοχώρα των ανθρώπων που έχουν πάρει έγκριση να μετακινηθούν από τα νησιά, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί η κατάσταση».

  Η Υ.Α. θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ώστε το πρόγραμμά της για τη στέγαση στον αστικό ιστό να φτάσει τις 22.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος τους έτους, από τις υφιστάμενες 19.000. Όπου είναι δυνατό, η Υ.Α. αυξάνει τις διαθέσιμες θέσεις σε διαμερίσματα στα νησιά και έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής πάνω από 1.000 θέσεις.

  Επίσης, η Υ.Α. καλεί για ταχύτερη υλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η αναχώρηση από τα νησιά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk