• Αναζήτηση
 • Δωρεά 53 εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Νιάρχος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

  Με γνώμονα τη μακρά παράδοση που έχει αναπτύξει, για την υποστήριξη βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα προς τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης,

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με γνώμονα τη μακρά παράδοση που έχει αναπτύξει, για την υποστήριξη βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα προς τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε νέα δωρεά ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του μεγαλύτερου παραρτήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν.

  «Η δωρεά αυτή είναι το αποκορύφωμα της μακράς και αδιάκοπης δέσμευσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τις βιβλιοθήκες παγκοσμίως», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, κ. Tony Marx. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη γενναιοδωρία, το όραμα και την υποστήριξη του Ιδρύματος στην προσπάθειά μας να μεταμορφώσουμε το μεγαλύτερο δανειστικό παράρτημά μας στη Βιβλιοθήκη που αξίζει να έχουν οι πολίτες της Νέας Υόρκης και που ποτέ ως τώρα δεν είχαν. Το έργο -το οποίο υποστηρίζεται επίσης από τους εταίρους μας στη Δημόσια Διοίκηση της Νέας Υόρκης- θα ενισχύσει την πιο αποτελεσματική ανταλλαγή ιδεών στην τοπική κοινωνία».
  Η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος θα προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες της Νέας Υόρκης – υποδέχεται περίπου 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες και δανείζει περίπου 2 εκατομμύρια βιβλία ετησίως – μια υπερσύγχρονη κεντρική βιβλιοθήκη και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας φυσικής και ψηφιακής «πανεπιστημιούπολης» που θα ενσωματώνει τις δανειστικές και ερευνητικές υπηρεσίες της Δημόσιας Bιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, με τη δωρεά εξασφαλίζεται η ίδρυση κεφαλαίου επιχορήγησης για την υποστήριξη δημόσιων προγραμμάτων.
  «Στα είκοσι ένα και πλέον χρόνια παγκόσμιας κοινωφελούς δράσης του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει σημαντικές δωρεές για την υποστήριξη δημόσιων ιδρυμάτων, στους τέσσερις προγραμματικούς τομείς δραστηριοποίησής του. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα δημόσιων ιδρυμάτων που προσφέρουν στις τοπικές  κοινωνίες μία σειρά από κομβικής σημασίας υπηρεσίες, που εκτείνονται πέρα από τον δανεισμό βιβλίων. Οι ποικίλοι ρόλοι που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες, τις τοποθετούν – σήμερα περισσότερο από ποτέ- στο επίκεντρο της κοινωνίας των πολιτών, σε μία εποχή που πολλοί προέβλεπαν τη δύση τους», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ.
  Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020, και το κτίριο θα μετονομαστεί σε Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), προς τιμήν της σημαντικής αυτής δωρεάς και της μακροχρόνιας στήριξης του ΙΣΝ προς τη Βιβλιοθήκη.
  Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα κέντρο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχόλησης και εύρεσης εργασίας, υπηρεσίες για μικρές επιχειρήσεις, ξεχωριστές βιβλιοθήκες για παιδιά και εφήβους καθώς και εκατοντάδες περισσότερες θέσεις από ότι προσφέρει η σημερινή Βιβλιοθήκη. Το σχεδιασμό της ανακαίνισης της Βιβλιοθήκης έχει αναλάβει η ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία Mecanoo, γνωστή για την καινοτόμο προσέγγισή της στον σχεδιασμό βιβλιοθηκών, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Beyer Blinder Belle στη Νέα Υόρκη, με σημαντική εμπειρία στις ιστορικές ανακαινίσεις.
  Το ανακαινισμένο παράρτημα θα αποτελέσει κεντρικό κομμάτι του σχεδίου της Βιβλιοθήκης για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού κέντρου, συνδυάζοντας σε μία κεντρική «πανεπιστημιούπολη» το πλήρες φάσμα των συλλογών της Βιβλιοθήκης -από τις περίφημες ιστορικές συλλογές της Βιβλιοθήκης, δημοφιλείς σε μελετητές από ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι το απαραίτητο δανειστικό υλικό, καθώς και προγράμματα και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες.
  Η ανακαίνιση, συνολικού ύψους 193 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με τη δωρεά του ΙΣΝ.
  Η νέα βιβλιοθήκη, έκτασης σχεδόν 10.000 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας περίπου 400.000 βιβλίων, περιλαμβάνει πέντε ανοιχτούς, προσβάσιμους ορόφους με βιβλία και δύο ορόφους με αίθουσες συνεδριάσεων. Επιχειρηματική βιβλιοθήκη (business library) που θα προσφέρει τις συλλογές της, βιβλιοθήκη επιστημών, βιομηχανίας και επιχειρήσεων, ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, έναν όροφο με ξεχωριστούς χώρους για παιδιά και εφήβους, αναγνωστήριο περίπου 1.500 τετραγωνικών μέτρων με καθίσματα για περίπου ισάριθμους επισκέπτες και χώρο πολλαπλών χρήσεων -έκτασης άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων- που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή μαθημάτων, εκδηλώσεων, για συναντήσεις, σεμινάρια και πληθώρα άλλων προγραμμάτων
  «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη νέα σύμπραξη με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά και εποικοδομητική συνεργασία. Κοινό μας όραμα είναι, αυτή η δωρεά-ορόσημο, όχι μόνο να μεταμορφώσει έναν από τους πλέον ανοιχτούς, δημοκρατικούς και προσβάσιμους χώρους της πόλης αλλά να οδηγήσει και στη δημιουργία ενός κόμβου γνώσης, δημιουργικότητας και καινοτομίας στο κέντρο μίας από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου» σημειώνει ο κ. Δρακόπουλος.
  Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει τη Βιβλιοθήκη κατά το παρελθόν μέσω δωρεών συνολικού ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα δωρεά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη μακρόχρονη ιστορία της Βιβλιοθήκης. Παράλληλα το Ιδρυμα έχει υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις που καθιστούν το έργο και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης προσβάσιμα σε όλους. Ενώ, σήμερα, το ΙΣΝ συνεργάζεται στενά με τη Βιβλιοθήκη, και το Revson Foundation, για τη δημιουργία και δωρεάν διάθεση ενός ημερήσιου δελτίου ελευθέρας εισόδου (πάσο) σε πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις βιβλιοθήκες της Νέας Υόρκης.
  Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα nypl.org/midtown.
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk