To πρώτο «κουδούνι» χτύπησε σήμερα για περισσότερους απο ένα εκατομμύριο μαθητές στα περίπου 10.000 σχολεία όλης της χώρας. «Είναι μία πολύ ωραία μέρα για τη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου απο το Δημοτικό σχολείο της Πέρδικας στην Αίγινα, όπου πήγε για τον Αγιασμό. Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου πρόκειται για τεράστια επιτυχία «διότι ανοίγουν τα σχολεία μας στην ώρα τους και ανοίγουν με καλύτερους όρους από την προηγούμενη».

Η διευθύντρια του σχολείου της Πέρδικας στο καλωσόρισμά της προς τον υπουργό του ζήτησε να «δώσει λύσεις», με αποτέλεσμα ο κ. Γαβρόγλου να σχολιάσει το παράπονό της λέγοντας ότι «αυτό είναι δημοκρατία. Στη δημοκρατία στον τόπο μας, έτσι τα πράγματα πάνε μπροστά. Συμφωνώντας, διαφωνώντας και διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο».
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι 835 ολιγοθέσια σχολεία της χώρας γίνονται φέτος ολοήμερα.

«Δεν θα το καταλάβετε σήμερα αλλά αρχίζετε ένα νέο ταξίδι σαν να πάτε να επισκεφτείτε νέες χώρες, νέα μέρη εντελώς καινούρια» είπε ο κ. Γαβρόγλου απευθυνόμενος στους μαθητές. «Αρχίζετε λοιπόν ένα ταξίδι, σε όποια τάξη κι αν είσαστε, στη γνώση. Κι αρχίζετε αυτό το ταξίδι μαζί με τους δασκάλους σας. Σ’ αυτό το ταξίδι, θα μάθετε πάρα πολλά πράγματα. Κατά τη γνώμη μου δυο πράγματα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, πέρα από όσα θα μάθετε μέσα από τα βιβλία. Το πρώτο είναι να μάθουμε να σεβόμαστε το διπλανό μας, όσο διαφορετικός κι αν είναι από μας. Θα πρέπει να τον σεβόμαστε, να τον αγαπάμε και να προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ο διπλανός μας ορισμένες φορές λέει πράγματα διαφορετικά απ’ αυτά που λέμε εμείς. Να καταλαβαίνουμε τους άλλους».

Ο κ. Γαβρόγλου ευχαρίστησε τους Διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας αλλά και τους εκπαιδευτικούς, ειδικά εκείνους «που είναι στις ακριτικές περιοχές, που με δική τους επιλογή έχουν πάει στα βουνά των νησιών μας, στον Έβρο, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία για να μπορέσουν να προσφέρουν. Και ξέρω ότι η Πολιτεία δεν έχει φερθεί τόσο καλά όσο έπρεπε τόσα χρόνια στους εκπαιδευτικούς» είπε.

Για τους γονείς των μαθητών δε, είπε ότι «πρέπει οι γονείς να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι ότι δεν τα ξέρουν όλα. Να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν αυτοί».