Η αγωνία κορυφώνεται. Με μεγάλα ονόματα της show biz να έχουν ριχτεί στη μάχη για ένα βραβείο –από την Τζέιν Φόντα, την Τζέσικα Λανγκ, τη Νικόλ Κίντμαν και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως τη Βαϊόλα Ντέιβις και τον Αλεκ Μπόλντουιν – τα ΕΜΜΥ 2017 θα απονεμηθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στο Microsoft Theater του Λος Αντζελες, με οικοδεσπότη τον χαρισματικό κωμικό και τηλεπαρουσιαστή Στίβεν Κόλμπερτ. «Το Βήμα» σάς θυμίζει μερικές από τις πιο τρανταχτές υποψηφιότητες.


Καλύτερη δραματική σειρά

Στο «Better call Saul» πρωταγωνιστής είναι ένας δικηγόρος που μπλέκει σε πολύ περίεργες (ενίοτε) εξωφρενικές υποθέσεις. Το «Crown» ρίχνει μια άκρως κουτσομπολίστικη ματιά στην περίοδο βασιλείας της Ελισάβετ ΙΙ. Το βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του 1973 «Westworld» μάς ταξιδεύει σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι-ρομπότ, πλάσματα με τεχνητή νοημοσύνη κατασκευασμένα για να υπηρετούν, επαναστατούν με ολέθρια αποτελέσματα. Το «Handmaid’s tale» είναι η ατμοσφαιρική μεταφορά στη μικρή οθόνη ενός δυνατού μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Ατγουντ – το βιβλίο στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Η ιστορία της πορφυρής δούλης», σε μετάφραση του Παύλου Μάτεσι. Το «House of cards» μιλάει για τους σύγχρονους Μακμπέθ της πολιτικής ζωής. Το «Stranger things», μια από τις μεγάλες επιτυχίες της περασμένης τηλεοπτικής περιόδου, μιλάει με νοσταλγικό (αλλά και άκρως τρομακτικό) τρόπο για την παιδική ηλικία και για το ταξίδι προς την εφηβεία και ακολούθως την ενηλικίωση. Και το «This is us» παρακολουθεί τις ιστορίες τριών αδελφών (και των γονιών τους, με αλλεπάλληλα φλας μπακ) σε έναν κόσμο γεμάτο (όχι πάντα ευχάριστες) εκπλήξεις.


Καλύτερη κωμική σειρά

Η «Modern family» εξακολουθεί να διασκεδάζει το διεθνές κοινό ρίχνοντας κωμικές ματιές σε μια (όχι και τόσο) συνηθισμένη αμερικανική οικογένεια. Μια άλλη ξεχωριστή οικογένεια, τα μέλη της οποίας είναι Αφροαμερικανοί, πρωταγωνιστεί στο «Black-ish». Το «Atlanta» ρίχνει μια άκρως καυστική και σατιρική ματιά στη μαύρη Αμερική. Με τη σειρά του το «Silicon Valley» σατιρίζει την Αμερική της επιχειρηματικότητας, των νέων επαναστατικών ιδεών και των φιλόδοξων (αλλά όχι πάντα ικανών) επιχειρηματιών, ενώ το «Vice» αποδομεί την πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Στο «Unbreakable Kimmy Schmidt» βλέπουμε μια άκρως σουρεαλιστική Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που αν και κακοποιήθηκε (πέρασε πολλά χρόνια φυλακισμένη σε ένα υπόγειο) δεν έχασε ποτέ το κέφι της για ζωή. Οσο για το «Master of none», παρακολουθεί τις προσπάθειες ενός νεαρού ινδικής καταγωγής ηθοποιού να κάνει καριέρα στη Νέα Υόρκη.


Οι ηθοποιοί που ξεχώρισαν

Η Κέρι Ράσελ («The Americans»), η Κλερ Φόι («The Crown»), η Βαϊόλα Ντέιβις («How to get away with murder»), η Ελίζαμπεθ Μος («The handmaid’s tale»), η Εβαν Ρέιτσελ Γουντ («Westworld») και η Ρόμπιν Ράιτ («House of cards») συναγωνίζονται για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε δραματική σειρά, και είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Στο αντίστοιχο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε δραματική σειρά βρίσκουμε υποψήφιους τους Αντονι Χόπκινς («Westworld»), Στέρλινγκ Κ. Μπράουν και Μίλο Βεντιμίλια (αμφότεροι για το «This is us»), Μπομπ Οντενκερκ («Better call Saul»), Κέβιν Σπέισι («House of cards»), Λιβ Σράιμπερ («Ray Donovan») και Μάθιου Ρις («The Americans»). Το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε κωμωδία θα διεκδικήσουν οι Αντονι Αντερσον («Black-ish»), Αζίζ Ανσάρι («Master of none»), Ζακ Γαλιφιανάκης («Baskets»), Ντόναλντ Γκλόβερ («Atlanta»), Τζέφρι Τάμπορ («Trasparent») και Γουίλιαμ Μέισι («Shameless»). Οι Λίλι Τόμλιν και Τζέιν Φόντα (συμπρωταγωνίστριες στο «Grace and Frankie»), η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους («Veep»), η Αλισον Τζάνεϊ («Mom»), η Ελι Κέμπερ («Unbreakable Kimmy Schmidt»), η Πάμελα Αντλον («Better things») και η Τρέισι Ελις Ρος («Black-ish») βάζουν πλώρη για βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε κωμωδία. Αξιόλογους ηθοποιούς βρίσκουμε υποψήφιους και στις κατηγορίες Β’ Ανδρικός – Γυναικείος Ρόλος για δράμα και για κωμωδία, ανάμεσά τους τους Αλεκ Μπάλντουιν (ως Ντόναλντ Τραμπ στο «Saturday Night Live»), Τζούντιθ Λάιτ και Κάθριν Χαν («Transparent»), Ανα Σλάμσκι («Veep»), Τάιτους Μπέρτζες («Unbreakable Kimmy Schmidt»), Μάικλ Κέλι («House of cards»), Τζέφρι Ράιτ («Westworld»), Κρίσι Μετζ («This is us») κ.λπ.
Κατά τα άλλα, το «Feud» με τις Τζέσικα Λανγκ και Σούζαν Σαράντον και με θέμα την περιβόητη έχθρα της Τζόαν Κρόφορντ και της Μπέτι Ντέιβις και το «Big Little Lies» με τις Νικόλ Κίντμαν και Ρις Γουίδερσπουν περιλαμβάνονται στις υποψηφιότητες για Καλύτερη Μίνι Σειρά, ενώ το «Dolly Parton’s Christmas of many colors» και το αυτοτελές επεισόδιο του «Black Mirror» με τον τίτλο «San Junipero» (μια συγκλονιστική σπουδή πάνω στον θάνατο) είναι ανάμεσα στις τηλεταινίες που θα διαγωνιστούν για την ανάδειξη της καλύτερης. Λανγκ, Σαράντον, Κίντμαν και Ρίδερσπουν είναι βεβαίως υποψήφιες και για Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας σε μίνι σειρά. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Sherlock: The lying detective»), ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο («The wizard of lies»), ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ («Fargo») και ο Τζον Τορτούρο («The night of») είναι συνυποψήφιοι για βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας σε μίνι σειρά.

HeliosPlus