Υλικά (για 6 άτομα)

1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κ.σ. μέλι
1 κοτόπουλο ολόκληρο, 2 κιλών
1 λίτρο ζεστό νερό

Για το φρεσκοπαστωμένο λεμόνι
1 ολόκληρο λεμόνι, ακέρωτο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία, είτε στον αέρα είτε στις αντιστάσεις.
Φρεσκοπαστωμένο λεμόνι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια του λεμονιού. Προσθέτουμε το αλάτι, τον μαραθόσπορο και το πιπέρι. Βάζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φλούδα. Μόλις κρυώσει ελαφρά, αλέθουμε στο multi.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεσμένο λεμόνι με τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε το κοτόπουλο, αφαιρούμε το λίπος από την κοιλιά και κόβουμε την ουρά. Στεγνώνουμε καλά, μέσα και έξω, με χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και περιχύνουμε με το μείγμα λεμονιού, τρίβοντάς το μέσα και έξω. Βάζουμε σχάρα, αν έχουμε, για να ακουμπήσουμε επάνω της το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω. Προσθέτουμε ζεστό νερό στο ταψί, ώστε να σκεπαστεί εντελώς ο πάτος.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και χαμηλώνουμε στους 190°C. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, φροντίζοντας να μη στεγνώσουν τα υγρά στο ταψί. Στη μέση του ψησίματος, γυρίζουμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω. Το νερό θα το ρίξουμε όλο στη διάρκεια του ψησίματος.

Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και διαχωρίζουμε το λίπος από τη σάλτσα είτε με το ειδικό σκεύος είτε αφαιρώντας με ένα κουτάλι το λίπος στην επιφάνεια. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.