Απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο φαίνεται ότι βρήκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε την περασμένη εβδομάδα σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την αποτύπωση από την πλευρά του υπουργού του ποσοστού υλοποίησης των δράσεων της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα ακριβή ποσοστά: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ενα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω μάλλον να έχει νομοθετηθεί» σημειώνει.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται απολύτως από τον κ. Κοστέλο, ο οποίος σε επικοινωνία με συνεργάτες του φέρεται να ανέφερε ότι το δεύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων περιλαμβάνει και νομοθετημένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες οι θεσμοί δεν έχουν προλάβει ακόμη να αποτιμήσουν ώστε να βάλουν τη σφραγίδα «ολοκληρώθηκε». Κατά τον κ. Κοστέλο το τρίτο και τελευταίο μέρος είναι αυτό που πραγματικά εκκρεμεί και περιλαμβάνει τα ακανθώδη ζητήματα των νέων μέτρων καθώς και τα εργασιακά.
Επ’ αυτού οι πληροφορίες από το ΔΝΤ λένε ότι αν δοθούν από την ελληνική πλευρά το αφορολόγητο και οι συντάξεις τότε το Ταμείο στο θέμα των εργασιακών θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση αν η κυβέρνηση δεσμευθεί να μην αντιστρέψει τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μνημονίων.

HeliosPlus