Άνω – κάτω έχει γίνει η Νέα Δημοκρατία στη σκιά της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχθεί την προσχώρηση της «Δράσης» και του Θόδωρου Σκυλακάκη στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κίνηση να υπάρξει εκλογική συνεργασία της Ν.Δ.με τον νεοφιλελεύθερο σχηματισμό που έχει απόψεις που ερεθίζουν και προκαλούν εντάσεις σε πολλές κοινωνικές τάξεις, ήδη δημιουργεί εσωκομματικές αντιστάσεις.

Και αυτό διότι σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, στη σκιά της κριτικής του Μεγάρου Μαξίμου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως έχει σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ότι δεν επιθυμεί την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, οι απόψεις της Δράσης είναι σε μια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Και επί της ουσίας ακυρώνουν και το πολιτικό μήνυμα της Ν.Δ.ότι θέλει να ξαναπιάσει το νήμα με ψηφοφόρων των πιο χαμηλών κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, τους οποίους απωθούν νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Ο νέος συνοδοιπόρος του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκυλακάκης υποστηρίζει με ένταση τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, άποψη που δημιουργεί ισχυρά πολιτικά αντισώματα στο χώρο της λαϊκής και κοινωνικής δεξιάς, σε τμήμα της κομματικής βάσης, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Το ερώτημα είναι πως θα πείσει τμήματα της κοινωνίας η ηγεσία της Ν.Δ.ότι δεν επιθυμεί απολύσεις στο δημόσιο όταν ο κ. Σκυλακάκης που ήταν στις τάξεις του κόμματος παλαιότερα και είχε διαγραφεί, υποστηρίζει πως το κράτος είναι μεγάλο. Μάλιστα έχει πει δημόσια ότι «το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, θα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί αλλιώς το κράτος δεν μπορεί να δουλέψει».

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα στελέχη της Δράσης που με τις απόψεις τους έχουν δημιουργήσει ζητήματα με τις αιρετικές τους απόψεις. Επίσης και άλλα μέλη της που έχουν αποχωρήσει από τη Δράση και φλερτάρουν πολιτικά με τη Ν.Δ., όπως η καθηγήτρια πανεπιστημίου, Αντιγόνη Λυμπεράκη (αποχώρησε το 2014 από τη Δράση για το Ποτάμι) και η οποία αντέδρασε πριν τα Χριστούγεννα στο έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και υποστήριξε πως «μέσα στην κρίση οι συνταξιούχοι συγκράτησαν κάπως τα εισοδήματά τους».

Από την Πειραιώς διέρρεαν από το βράδυ της Τετάρτης τη νέα πολιτική κίνηση του κ. Μητσοτάκη για την προσχώρηση της Δράσης στη Ν.Δ.και στόχος ήταν να δημιουργηθεί κλίμα αύξησης της δύναμής της. Όμως, στην πολιτική ένα συν ένα δεν κάνει δυο και πάρα πολλές φορές διάφορες πολιτικές κινήσεις, λειτουργούν αφαιρετικά, αντί προσθετικά!

Το γεγονός της προσχώρησης ήταν αναμενόμενο για τους μυημένους, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε παραστεί πριν μήνες στο συνέδριο της «Δράσης» και μάλιστα μίλησε, ενώ ο κ. Σκυλακάκης ήταν και βασικό στέλεχος του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η επανένταξη του κ. Σκυλακάκη αναπόφευκτα ανοίγει πληγές και οι πιο μυημένοι ενθυμούνται ότι τον Μάρτιο του 2014 ο πρώην ευρωβουλευτής (είχε τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση από τον Κώστα Καραμανλή) προχώρησε σε καταγγελία για τα οικονομικά των κομμάτων και ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, είχε θέσει το ερώτημα: «Ρυθμίστηκαν «προνομιακά» τα δάνεια της Ν.Δ;».

Το ενδιαφέρον στοιχείο που πολλοί δεν ενθυμούνται, είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης, ως ευρωβουλευτής και μέλος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, είχε θέσει το θέμα των οικονομικών της Ν.Δ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλοντας ερώτηση, ειδικά για τα δάνεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τότε, αφορμή για την ερώτηση του κ. Σκυλακάκη, ήταν η αντίθετη άποψη που εκφράστηκε μέσω στελεχών της ΝΔ, στα όσα υποστήριξε με γραπτή απάντησή του ο τότε επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες, έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα και η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».

Ο κ. Σκυλακάκης ρωτούσε: α) εάν τα δάνεια της Ν.Δ., στη «συντριπτική πλειοψηφία» τους, εξακολουθούν να μην εξυπηρετούνται και β) μήπως υπήρξε κάποια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Ν.Δ.

Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Σκυλακάκης επιτέθηκε και στους «καραμανλικούς» με αφορμή την εξέλιξη στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με την τότε νέα δίωξη σε για τον πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου.

Τότε, πριν περίπου πέντε μήνες, ο κ. Σκυλακάκης, ως επικεφαλής της Δράσης, όχι μόνο ανέλαβε να υπερασπίσει τον κ. Γεωργίου, αλλά θέλησε κατά τους καραμανλικούς να φορτώσει όλα τα δεινά του τόπου στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στις κυβερνήσεις του και να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έβαλε την χώρα στο μνημόνιο.

Για την ιστορία ο κ. Σκυλακάκης είχε διαγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, διότι αμφισβήτησε πτυχές του οικονομικού προγράμματος, του περίφημου Ζαππείου Ι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δράση θα διατηρήσει την αυτονομία της ως φορέας και μένει να εκδηλωθούν και ανοικτά οι αντιδράσεις από «καραμανλικούς» και στελέχη και βουλευτές της λαϊκής και κοινωνικής δεξιάς.

H επίσημη ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο της Δράσης κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τους Αντιπροέδρους κ. Τάσο Αβραντίνη, Τέλη Αϊβαλιώτη, κυρία Μελίνα Δασκαλάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πολιτική ηγεσία της Δράσης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την απόφασή της να στηρίξει, όποτε γίνουν οι εκλογές, τη Νέα Δημοκρατία.

Μετά το τέλος της συνάντησης, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει την απόφαση αυτή της Δράσης και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία μια “Ομάδα Δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων & προώθηση της εξωστρέφειας των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων”.

Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον κ. Σκυλακάκη, σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς και γραμματείες του Κόμματος θα υλοποιεί ειδικά έργα και δράσεις στους τομείς αυτούς.

Η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει, διευρύνεται.

Οι πολίτες, στη βάση της Συμφωνίας Αλήθειας που τους έχουμε προτείνει, πυκνώνουν τις τάξεις μας, δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία.

Δεν θα τους απογοητεύσουμε».

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Η Δράση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι μόνο μια Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ρεαλιστικό να υλοποιήσει σήμερα μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, στην οποία ελπίζουμε να συμμετάσχουν και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Για τον σκοπό αυτό, η Δράση θέτει στη διάθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη όλες τις δυνάμεις της. Τα στελέχη, τις ιδέες και την πολιτική της προσπάθεια».