Στην πώληση του έργου Playa Grande Golf & Resort, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Amanera στην Δομινικανή Δημοκρατία, προχώρησε η Dolphin Capital Investors (DCI). Το Playa Grande πουλήθηκε σε κοινοπραξία επενδυτών, με επικεφαλής τη Third Point LLC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της DCI.

Η πώληση του έργου συμφωνήθηκε στα 140 εκατ. ευρώ για το σύνολό του και είναι μέρος της ευρύτερης επιχειρηματικής στρατηγικής του ομίλου – από τους κορυφαίους επενδυτές πολυτελών τουριστικών θερέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Παναμά – προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της εταιρίας και να επικεντρωθεί σε μικρότερο αριθμό έργων. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των έργων του και της ενίσχυσης της ρευστότητας άλλωστε, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο όμιλος πούλησε το ποσοστό του 49,75% στην Aristo Developers Limited με έδρα την Κύπρο.

Ως πρώτης προτεραιότητας έργα χαρακτηρίζονται τα Kilada Hills και Kea Resort στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital κ. Μίλτος Καμπουρίδης δήλωσε ότι «είμαστε περήφανοι για τη δημιουργία του έργου Playa Grande και του Amanera, το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα κορυφαία θέρετρα και προορισμούς πολυτελείας στην Αμερική. Η πώληση αυτή θα συμβάλει ώστε να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη νέων έργων και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των υφιστάμενων έργων που ήδη υπάρχουν στον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το Kilada Hills Golf Resort στην Αργολίδα, καθώς και το έργο στην Κέα στο οποίο θα ενταχθεί πεντάστερο ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες».

Το Kea Resort θα είναι το δεύτερο Aman στην Ελλάδα και το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και υλοποιείται στη θέση Βρόσκοπος στην Τζια. Επίσης, έχει εγκριθεί το ΕΣΧΑΣΕ της στρατηγικής επένδυσης Kilada Hills στην Αργολίδα, ύψους 418 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος του Porto Heli Collection, ευρύτερης ανάπτυξης θερέτρων του Ομίλου DCI στην περιοχή. Το πρώτο από τα τουριστικά εγχειρήματα της DCI στην Ελλάδα, το Amanzoe Resort, έχοντας διανύσει σχεδόν τέσσερα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος άνω των 300 εκατ. ευρώ που υλοποιείται στην περιοχή του Κρανιδίου.

Σε ό,τι αφορά την πώληση του έργου στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο αγοραστής θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις του Playa Grande, οι οποίες ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016 (εκ των οποίων τα 58 εκατ. είναι δάνεια). Τα υπόλοιπα 64 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν μέσω της καταβολής 4,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά και της απόσυρσης του συνόλου των μετατρέψιμων ομολόγων της εταιρείας (50 εκατ. σε ευρώ και 9,17 εκατ. σε δολάρια) που ωριμάζουν το 2018, η πλειονότητα των οποίων διακρατείται από διάφορα funds που είτε διοικούνται είτε λαμβάνουν συμβουλές από την Third Point. Ο αγοραστής έχει προκαταβάλλει τα 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ομόλογα θα ακυρωθούν με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Η συναλλαγή μειώνει τα συνολικά δάνεια του ομίλου DCI από τα 232 εκατ. ευρώ που ήταν στις 30 Ιουνίου 2016, στα 102 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο λόγος χρέους προς περιουσιακά στοιχεία της μη ενοποιημένης εταιρείας στο 18,5% από 26% που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Amanera Playa Grande

Το Amanera στο Playa Grande λειτούργησε στη Δομινικανή Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2015 και αποτελεί το τρίτο ξενοδοχείο της Dolphin Capital, μετά το Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι. Αποτελεί την πρώτη φάση της επένδυσης στο πρότζεκτ Playa Grande της Dolphin, με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά έως τα μέσα του 2016 τα 150 εκατ. ευρώ. Το Playa Grande εκτείνεται σε 9.800 στρέμματα, με περισσότερα από 11 χλμ. ακτογραμμής. Επιπλέον, η αναδιαμόρφωση του Playa Grande Golf Course, από τον γιο του σχεδιαστή Ρόμπερτ Τρεντ Τζόουνς, τον Ρις Τζόουνς, καταλαμβάνει έκταση 1.800 στρεμμάτων, ενώ η ποιότητα του γηπέδου, θεωρείται από τους ειδικούς ως η κορυφαία στο είδος της. Την υλοποίηση του Amanera ανέλαβε η ίδια ελληνική ομάδα που δημιούργησε το Amanzoe στο πόρτο Χέλι, ενώ αρκετά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι ελληνικά, όπως τα μάρμαρα.