Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ελληνικότητα της Μακεδονίας μας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Άμυνας πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Άμυνας πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση, το πρωί (11:00) της Παρασκευής, στη λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το πρωί της Τετάρτης έγινε η επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε εξερχόμενος του Ναού του Αγίου Δημητρίου: «Η ημέρα εορτασμού της ιερής μνήμης του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου είναι και επέτειος τιμής της μεγαλειώδους πορείας της Θεσσαλονίκης αφενός στην Ιστορία του Έθνους των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας. Και, αφετέρου, ως κιβωτού και ακοίμητου φρουρού της αδιαμφισβήτητης και αδιαπραγμάτευτης Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα εθνικά μας δίκαια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς παραχωρήσεις» δήλωσε κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

«Λέμε προς τους γείτονές μας και προς όλους, ότι παρά την κρίση για μας τους Έλληνες δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της ιστορίας μας, του παρόντος και του μέλλοντος μας. Δεν διεκδικούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει, αλλά και δεν εννοούμε να παραχωρήσουμε τίποτε από αυτά που μας ανήκουν κατά την ιστορία και κατά την έννομη τάξη η οποία διέπει την παγκόσμια κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Με σεβασμό στις διαφορές των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να είναι ενωμένες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Και μην διανοηθεί κανείς να θεωρήσει ότι αυτή η κρίση έχει καταβάλει έστω και κατ’ ελάχιστον την ψυχή των Ελλήνων και την ψυχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα κάνει μεγάλο λάθος, όπως έκαναν και άλλοι στο παρελθόν. Ελπίζω να μην το κάνει κανείς. Γιατί κανείς δεν θα ωφεληθεί».

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» δήλωσε και απευθυνόμενος στην ΠΓΔΜ είπε πως η ιστορία γράφεται με γεγονότα και όχι με φαντασιώσεις. Οι διεκδικήσεις εδαφών και ονομάτων παραβιάζουν το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο γι αυτό και όσο τις προβάλλουν δεν θα ενταχθούν ποτέ στην Ε.Ε. και άλλους διεθνείς Θεσμούς.

Απευθυνόμενος στην Άγκυρα διαμήνυσε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι τμήμα του Διεθνούς Δικαίου, ισχύει, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της και υπάρχουν κυρώσεις για τη μη εφαρμογή της. Η Ελλάδα, είπε, δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ευθεία, ούτε έμμεση αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Μόνο, η αλληλεγγύη μεταξύ μας για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, μπορεί να υπερασπιστεί το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στην αναβίωση της νοοτροπίας του «τέρατος» του ναζισμού, μετά από την ξενάγησή του στην έκθεση «Δεν Λησμονώ… Μια εικόνα χίλιες λέξεις» με φωτογραφίες της περιόδου της κατοχής (1940-44).

«Δεν έχουμε δυστυχώς τελειώσει με τη νοοτροπία του ναζισμού. Το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Το «τέρας» πρέπει να το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Και πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τον άνθρωπο. Κάθε μέρα. Διαφορετικά τέτοιου είδους μνήμες θα αναβιώσουν. Κι αν αναβιώσουν θα είναι το τέλος της ανθρωπότητας» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό παρατήρησε ότι είναι «όνειδος» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα να υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η ύπαρξη τουρκικού στρατού κατοχής στο νησί. «Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν επανάληψη της περιπέτειας του Σχεδίου Ανάν. Δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε έκπτωση. Λένε όχι σε λύση συνομοσπονδίας, γιατί δεν νοείται συνομοσπονδία μέσα στην ΕΕ. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με τους εξής όρους: Μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, πλήρης κυριαρχία, ούτε στρατοί κατοχής, ούτε εγγυήσεις» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και στις 20:00 ο Πρόεδρος θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα: «Η επικυριαρχία του ‘οικονομικού’ επί του ‘θεσμικού’ ως αιτία διάβρωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk