Εφετείο:Αθώωσε τον Ροβ.Σπυρόπουλο για την υπόθεση της Βέροιας

Ομόφωνα αθώο, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου.

Ομόφωνα αθώο, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου. Η κατηγορία αφορούσε φερόμενη ζημία του ΙΚΑ έπειτα από απόφασή του να αρθεί η κατάσχεση λογαριασμών μεγάλης σουπερμάρκετ στη Βέροια παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονται να χρωστούσσαν στο ΙΚΑ 18 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο δέχτηκε τις απαντήσεις του τότε διοικητή και τον αθώωσε.
Η υπόθεση της Βέροιας
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 η ανώνυμη εταιρεία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας είχε, σύμφωνα με τη δικογραφία, οφειλές στο ΙΚΑ περί τα 18,25 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15θήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.
Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλε στα μέσα Οκτωβρίου του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κ.λπ. Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επέκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο τότε διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ. και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».
Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ είχε εξηγήσει στο υπόμνημά του πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει μια εταιρεία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk