Σταθάκης: Κρίσιμο για τις επενδύσεις το θέμα του χρέους

Η πλήρης ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελέσει ισχυρό συμβολικό πεδίο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας, παράλληλα, πως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είναι απολύτως κρίσιμο για την προσέλκυση επενδυτών.

Όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου Capital + Vision, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής προς την ανάκαμψη και σημείωσε πως μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με ασφάλεια για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και να προβλέψουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% ή και υψηλότερα το επόμενο 12μηνο, τονίζοντας πως κατεγράφη το προηγούμενο διάστημα ισχυρή ανάπτυξη +7% στον δείκτη σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Ο υπουργός ανέφερε πως μέσω της πλήρους ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι τράπεζες θα αποκτήσουν σημαντικό όφελος άμεσων κεφαλαίων, ενώ η ένταξη αυτή θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα αφού, όπως είπε, σηματοδοτεί την πλήρη εξομοίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα με το ευρωπαϊκό.

Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είπε πως είναι αντιγραφειοκρατικός και γρήγορος σε σχέση με όλους τους προηγούμενους, δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές, που πλέον αποτελούν το 45% του συνόλου των ενισχύσεων, ποσοστό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν από τα παραδοσιακά (χρηματοδότηση, φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση μισθολογικού κόστους) και σε συντονισμό με άλλα προγράμματα.

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών με την EBRD και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δοθεί μέσω του νόμου στους επενδυτές φθηνός δανεισμός, ο οποίος θα καλύπτει μέρος της επένδυσης.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός γνωστοποίησε πως πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια ακόμη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά 200-300 παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για τον Αναπτυξιακό Νόμο είπε, επίσης, πως ήδη έχουν δημοσιευτεί οι προσκλήσεις για τα 4 από τα 8 καθεστώτα ενώ τα υπόλοιπα 4 θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη συνεργασία της Ελλάδας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η EBRD, η ΕΤΕπ, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά, όπως δήλωσε, η δραστηριοποίηση του «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds), μια συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ), το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και εξειδικευμένα ιδιωτικά funds.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. με χρηματοδότηση από το EIF και ισόποση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω ΕΣΠΑ) ενώ υπάρχει προοπτική το ποσό αυτό να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός. Το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτεί με κεφάλαιο ΜμΕ, είτε ως συμμετοχή σε υπάρχουσες επιχειρήσεις είτε με πλήρη κεφαλαιακών αναγκών μιας start up.

Εν τω μεταξύ μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο συνεργάζεται με την ΕΤΕπ, θα διαχειριστεί κεφάλαια, τα οποία κατά τον υπουργό μπορούν να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ, και τα οποία θα κατευθυνθούν στην εφαρμοσμένη έρευνα, στην σύνδεση της παραγωγής με τα πανεπιστήμια και για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την ProCredit με 60 εκατ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα με 100 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στο Σχέδιο Γιούνκερ, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη εγκριθεί δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του EFSI, ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η 6η χώρα στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Στη σημασία της αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αλλά και στης ανάπτυξης κλάδων όπως τα logistics, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι στοχευμένες μορφές τουρισμού και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της καγκελαρίου για θέματα που αφορούν την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ.

Δεν φτάνει μόνο να μιλάμε για επενδύσεις αλλά να υπάρχουν στρατηγικές και να δίνονται λύσεις, τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των περιφερειών και των επιμελητηρίων στη διαχείριση κονδυλίων για την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk