Πιέσεις από Βρυξέλλες για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πιέζουν οι Βρυξέλλες να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι μόλις αυτό συμβεί, τότε θα κλείσουν και την έρευνα για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι εδώ και ενάμιση μήνα η υπόθεση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους βρίσκεται κολλημένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ούτε και η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται.

Πιέζουν οι Βρυξέλλες να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι μόλις αυτό συμβεί, τότε θα κλείσουν και την έρευνα για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία, ύψους 750 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι εδώ και ενάμιση μήνα η υπόθεση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους βρίσκεται κολλημένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ούτε και η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται.

Ως αποτέλεσμα, πριν από μερικές ημέρες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν απέστειλε πολυσέλιδη επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ζητώντας του πλήρη και σε βάθος ανάλυση των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς σχετικά με την πορεία της ιδιωτικοποίησης και τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Στην επιστολή οι Βρυξέλλες ζητούν αναλυτική ενημέρωση για το πού ακριβώς βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση, πότε ακριβώς θα την εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και ένα πλάνο με τα επόμενα βήματα προκειμένου να κλείσει το ντιλ, και ειδικότερα πότε θα υπογραφεί η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA).

Στη συνέχεια υπενθυμίζουν στο αρμόδιο υπουργείο τα βασικά σημεία του φακέλου των κρατικών ενισχύσεων που βαρύνουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ζητούν ενημέρωση αν κάτι έχει αλλάξει. Πρόκειται κατ’ αρχάς για τα χρέη ύψους 714 εκατ. ευρώ (750 εκατ. ευρώ μαζί με προσαυξήσεις) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, τα οποία και ο τελευταίος είχε διαγράψει, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Στον ίδιο φάκελο της Κομισιόν περιλαμβάνονται επίσης οι μετατάξεις 620 υπαλλήλων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (120 εκατ. ευρώ), οι διπλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στην εταιρεία (60 και 65 εκατ. ευρώ το 2009 και το 2011) κ.λπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk