Ντράγκι: Πρώτα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και μετά QE

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται. Εχουμε εκφράσει ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται. Εχουμε εκφράσει ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας, είπε, συμπληρώνοντας πως έως τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες. Πρόωρη χαρακτήρισε και την συζήτηση για αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλάσιο του QE.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογα της θα αποκλειστούν από το QE.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


«Υπαρχει ακόμη ανάγκη για νομισματική στήριξη»

Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

Διευκρίνισε ωστόσο πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε σήμερα μια επέκταση του QE.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο τόνισε ότι Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί το Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.

Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk