Η πορεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ εξετάστηκε στο ΚΥΣΟΙΠ

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 και η κατανομή των επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας το 2017, εξετάστηκαν σε σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 και η κατανομή των επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας το 2017, εξετάστηκαν σε σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης:

1.Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, σημειώθηκε πως αν και η αποστολή των τελικών εκθέσεων στην ΕΕ θα γίνει τον Μάρτιο του 2017, εντούτοις στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν, ήδη, δοθεί και με τον συντονισμό των Διαχειριστικών Αρχών του υπουργείου Οικονομίας.

2. Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, η Ελλάδα ενεργοποίησε τα επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2016 το ποσοστό ενεργοποίησης, σε προσκλήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει το 50% του συνόλου των κονδυλίων της περιόδου 2014 – 2020 (αντιστοιχεί στο ποσό των 10 δισ. ευρώ), ποσοστό που τοποθετεί τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο του 7% του συνολικού προϋπολογισμού, που έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αντιστοιχεί σε δαπάνες έργων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, πως αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό απορρόφησης κατά την εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, καθώς στην αντίστοιχη χρονική φάση δεν είχε ξεπεράσει το 1,5%.

3.Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ εξετάστηκε, επίσης, η κατανομή των επιπλέον κοινοτικών πόρων, ύψους 970 εκατ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας το 2017, μετά την αναθεώρηση της κατανομής της Πολιτικής για τη Συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε οι εν λόγω πόροι να κατανεμηθούν μεταξύ του ΕΤΠΑ (Ταμείο για τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα) και του ΕΚΤ (Ταμείο για τις κοινωνικές δράσεις), με κύρια προτεραιότητα τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι σχετικοί πόροι να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι αποσπασματικές δράσεις με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομίας θα υποβάλλει στο ΚΥΣΟΙΠ, μέχρι τα τέλη του έτους, σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τους επιπλέον πόρους που θα λάβει η χώρα μας το 2017.

4. Ακόμη, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά αντιστοιχία του προγράμματος που, ήδη, ενεργοποιείται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk