Αλεξιάδης: Πληρωμή φόρου κληρονομιάς με ακίνητα

Την άμεση ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ισχύει από το 2014, χωρίς να έχει τεθεί ακόμη σε πρακτική εφαρμογή και προβλέπει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο προς το Δημόσιο, προκειμένου να καλυφθεί έτσι η υποχρέωση που απορρέει από φόρο κληρονομιάς, προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Την άμεση ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ισχύει από το 2014, χωρίς να έχει τεθεί ακόμη σε πρακτική εφαρμογή και προβλέπει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο προς το Δημόσιο, προκειμένου να καλυφθεί έτσι η υποχρέωση που απορρέει από φόρο κληρονομιάς, προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αποποίηση κληρονομιαίων ακινήτων σε περισσότερες από 45.600 υποθέσεις το 2015.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μεριμνήσει ώστε «να μη θρέψουμε ένα νέο κίνημα «δεν κληρονομώ»».

Με βάση την απάντηση του κ. Αλεξιάδη, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο, προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς.

Υπάρχουν ζητήματα, είπε ο υπουργός, σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, διευκρινίζοντας ότι και αυτές οι εκκρεμότητες θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Όπως τόνισε, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μη χάνεται, αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μη χάνει έσοδα το δημόσιο.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014, προβλέπεται ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, νωρίτερα, είχε παραθέσει το παράδειγμα μιας 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη. Όπως σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προφανώς η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να πληρώσει και από τον Δεκέμβριο του 2013, της κατάσχονται τα ενοίκια του ακινήτου. «Δεν έχει ούτε τα μισθώματα για να πληρώνει τον φόρο», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Στο πλαίσιο της απάντησής του, ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσουμε τις αδικίες του φορολογικού συστήματος. «Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό σύστημα που έχουμε, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, να κρατήσουμε τα δίκαια και να ξεπεράσουμε τις αδικίες», τόνισε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι η ακίνητη περιουσία έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά με φόρους.

Υπενθύμισε πάντως στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με δικές τους παρεμβάσεις η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων από τα 600 εκατ. τον χρόνο έφτασε στα 3,3 δισ.

Τελειώνουν το 2017 οι αντικειμενικές αξίες

Ο αναπληρωτής υπουργός παραβρέθηκε σήμερα στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τόνισε πως μέσα στο 2017 τελειώνουν οι αντικειμενικές αξίες.

Οπως είπε, μετά την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών, θα εφαρμόζονται στις συναλλαγές οι εμπορικές αξίες.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως «μπορεί να καθυστερήσαμε και να κάναμε λάθη, αλλά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή της πορεία». Πρόσθεσε πως «τα λεγόμενα προαπαιτούμενα είναι συγκεκριμένα για το υπουργείο Οικονομικών και έχουν καλυφθεί». Εκκρεμούν, βέβαια, τα σχέδια νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, πρόσθεσε.

Στην κυβέρνηση, είπε, ο κ. Αλεξιάδης «ενδιαφερόμαστε για την επανένταξη των ακινήτων στην αγορά μέσω αναπλάσεων, ενεργειακών αναβαθμίσεων, κλπ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk