ΤΑΙΠΕΔ: Ο προτιμητέος επενδυτής για το 43,64% της Αγοράς Μοδιάνο

Η One Outlet AE ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ.

Η One Outlet AE ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας αυτού του ιστορικού ακινήτου, ενώ υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες. Στην πλειονότητά του το ακίνητο παραμένει κενό, ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκτιμάται ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση και αναβίωση του ιστορικού αυτού οικοδομήματος, με στόχο να ανακτήσει την αίγλη του και να συνεχίσει να αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Αγορά Μοδιάνο απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5 τ.μ.- 30 τ.μ. το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη.

Στο ισόγειο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.

Το συγκρότημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας.

Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτιρίου το 1922.

Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917), στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα- αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ.

Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930. Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Ζορπίδης: Εξαιρετικά χαμηλό το τίμημα

«Αρνητική εξέλιξη για την ίδια την αγορά και την πόλη της Θεσσαλονίκης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι «το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό και αποτελεί δυστύχημα η απουσία του ΕΕΘ από τον διαγωνισμό».

Ειδικότερα, ο κ. Ζορπίδης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΕΘ, υπογραμμίζει ότι το τίμημα που προσέφερε ο προτιμητέος επενδυτής «είναι εξαιρετικά χαμηλό για το μέγεθος της επένδυσης και τις προοπτικές που μπορεί να έχει».

Προσθέτει δε ότι το ΕΕΘ «δυστυχώς» δεν κατόρθωσε να συμμετέχει στη διαδικασία, λόγω νομικών εμπλοκών που – όπως αναφέρει – εγέρθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό σημειώνει, «είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επιστολή μας με αίτημα την παροχή διευκρινίσεων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό μένει αναπάντητη από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι είχε θέσει το αίτημα του επιμελητηρίου για συμμετοχή του στον διαγωνισμό, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη σύσκεψη που είχε γίνει με την ευκαιρία της 81ης ΔΕΘ και σημειώνει ότι, ενώ είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα «δει το θέμα ο ίδιος, δυστυχώς τίποτε δεν έγινε. Αυτό οδήγησε στη σημερινή αρνητική εξέλιξη».

Επιπλέον, ο κ. Ζορπίδης επισημαίνει ότι το ΕΕΘ «θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η επένδυση στην Αγορά Μοδιάνο θα γίνει σωστά και με άξονα, όχι μόνο την κερδοσκοπία, αλλά και το κοινωνικό όφελος. Δυστυχώς, με ευθύνη κάποιων παραγόντων, η ασφαλιστική αυτή δικλείδα δεν υπάρχει πια. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk