Τα εργασιακά στο επίκεντρο της β’ αξιολόγησης

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προετοιμάζονται να καθίσουν κυβέρνηση και δανειστές. Πληροφορίες των Νέων αναφέρουν πως σήμερα, Δευτέρα, πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και ότι ώς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Τρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM).

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προετοιμάζονται να καθίσουν κυβέρνηση και δανειστές.

Σήμερα, Δευτέρα, πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και ότι ώς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Τρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM).

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δεύτερη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να θέσει το θέμα του χρέους στην τελευταία, για το 2016, προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη (νέος προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα), οι αποκρατικοποιήσεις (μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο που πρέπει να συσταθεί πλήρως, περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια κ.ά.), η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), οι διοικήσεις τραπεζών και ΤΧΣ, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με τους επικεφαλής, οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με έναν «άσσο στο μανίκι της»: το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αγορά εργασίας. Με τις προτάσεις της επιτροπής, που η κυβέρνηση θεωρεί πως συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις, θα επιδιωχθεί η επαναφορά ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα και να δοθεί μια ανάσα στους εργαζόμενους. Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων παραπέμπεται για το μέλλον, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk