«BrexitσημαίνειBrexit» εξακολουθεί να τονίζει άτεγκτα ηΤερέζα Μέι, η Συντηρητική πρωθυπουργός στην οποία έλαχε ο κλήρος να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων και διαδικασιών έως τον Μάρτιο του 2017, υποσχόμενη ένα«επιτυχημένοBrexit»,ενώ οΜπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ένας από τους πιο φανατισμένους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, εμφανίζεται αυτάρεσκα σίγουρος για μια προνομιακή –κυρίως για τη Γηραιά Αλβιώνα –σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.
Η Τερέζα Μέι εμφανίζεται ως η πιο αποφασιστική γυναίκα του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο, υπέστη την πρώτη ήττα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, καθώς αναγκάστηκε να κάνει δεκτό το αίτημα των Εργατικών για ενδελεχή εξέταση της κυβερνητικής στρατηγικής για τοBrexitαπό τα μέλη του κοινοβουλίου πριν από την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Κατέθεσαν, μάλιστα, λίστα με τουλάχιστον 170 ερωτήματα σχετικά με την αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ ο ενισχυμένος, μετά την επανεκλογή του,Τζέρεμι Κόρμπινεπιτέθηκε στην κυρία Μέι προεξοφλώντας ένα«χαοτικόBrexitτων Τόρις».

«Τα ερωτήματα που έθεσαν οι Εργατικοί είναι όλα, τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Βρετανίας. Αναδεικνύουν το γεγονός ότι, κατά κάποιον τρόπο, δεν υπάρχει καμιά σωστή συμφωνία για τοBrexit. Η όλη διαδικασία έρχεται αναγκαστικά σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μισών από τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Η Τερέζα Μέι βρίσκεται στην ασυνήθιστη θέση να θεωρείται δημοσίως μια ισχυρή και ικανή ηγέτις, ενώ την ίδια ώρα αναγκάζεται να προβαίνει σε συμβιβασμούς και να πραγματοποιεί στροφές 180 μοιρών όσον αφορά σημαντικά ζητήματα όπως αυτό»
εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» οΜάθιου Τζόνσον,λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
Η ενεργοποίηση του Αρθρου 50 θα σημάνει την έναρξη των επίσημων συνομιλιών ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, οι οποίες εκτιμάται πως θα διαρκέσουν έως και μια διετία. Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το εμπόριο και το Μεταναστευτικό. Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να φτάσει σε μια διευθέτηση που«θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Βρετανών για την ελεύθερη μετακίνηση (προσώπων), καταλήγοντας ταυτόχρονα στην καλύτερη δυνατή συμφωνίαγια το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών».
Ουσιαστικά η βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίζεται υπέρμαχος του αποκαλούμενου «σκληρού Brexit» και επιθυμεί ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, θέτοντας, ωστόσο, τους δικούς της κανόνες όσον αφορά την εισροή μεταναστών από την ΕΕ στη Βρετανία. Τα περισσότερα από τα μέλη του Κοινοβουλίου, ωστόσο, υποστηρίζουν ένα «ήπιο Brexit», ήτοι την επίτευξη ενός συμβιβασμού. Αλλά την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, επισημαίνοντας ότι οι επιλογές της είναι πλέον δύο: είτε ένα «σκληρό Brexit» είτε «κανένα Brexit». Παρότι κανείς δεν αρνείται πλέον ότι «BrexitσημαίνειBrexit», φαίνεται πως το τι ακριβώς θα συμβεί θα καθορίσουν κατάκύριο λόγο οι Ευρωπαίοι.
Περιπλοκές
Η επιχειρηματίας,ο κομμωτής και η Σκωτία
Θα μπορούσαν μια σύμβουλος επενδύσεων και ένας κομμωτής να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Τερέζα Μέι και όλους όσοι κάνουν λόγο για ένα επιτυχημένοBrexit; Επί του ερωτήματος τούτου πρόκειται να αποφανθούν δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλίας, αφότου εξετάσουν την προσφυγή που κατατέθηκε την Πέμπτη έπειτα από πρωτοβουλία της συμβούλου επενδύσεωνΤζίνα Μίλερκαι του ισπανικής καταγωγής κομμωτή Ντέιρ ντος Σάντος. Αμφότεροι είναι βρετανοί πολίτες και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 δίχως να λάβει την έκκριση του κοινοβουλίου. Η δικαστική διαμάχη αφορά το ποιος έχει την αρμοδιότητα να ανακοινώσει επίσημα στις Βρυξέλλες την έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης – οι βουλευτές ή η κυβέρνηση; Και στην περίπτωση που οι δικαστές αποφανθούν υπέρ των πρώτων, τότε δεν αποκλείεται η Βουλή να ψηφίσει ακόμη και κατά της αποχώρησης. Την ίδια ώρα, η βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί και τους Σκώτους.«Ως δημοκράτες, πιστεύουμε ότι καθώς οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της παραμονής, πρέπει να παραμείνουν(στην ΕΕ)»δήλωσε την Πέμπτη, επίσης, οΑνγκους Ρόμπερτσον, επικεφαλής τηςκοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Σκωτικού Εθνικού Κόμματος. Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζονανακοίνωνε τη δημόσια διαβούλευση προσχεδίου νόμου για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Αντι Γουέστγουντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ
«Οι κρίσιμες λεπτομέρειες δεν υπήρχαν στο δημοψήφισμα»

«Η Βουλή των Κοινοτήτων είναι κυρίαρχη και η απαίτηση για ενδελεχή έλεγχο της κυβερνητικής στρατηγικής για το Brexit, τόσο πριν όσο και μετά την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο των συνταγματικών του δικαιωμάτων. Η Τερέζα Μέι δικαιολογεί την επιθυμία της να αποφύγει μια τέτοια διαδικασία λογοδοσίας επικαλούμενη τη λαϊκή εντολή. Οντας, ωστόσο, αντιμέτωπη όχι μόνο με τους Εργατικούς, αλλά και με έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών του κόμματός της που απαιτούν ενισχυμένο ρόλο για τα μέλη του Κοινοβουλίου, η νέα πρωθυπουργός υποχωρεί».
Αυτά δηλώνει στο «Βήμα» ο Αντι Γουέστγουντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γουίντσεστερ, σχολιάζοντας την πρώτη «ήττα» της Τερίζα Μέι μέσω της αποδοχής αιτήματος του Εργατικού Κόμματος για επιτήρηση των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο κ. Γουέστγουντ υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο να κληθεί το κοινοβούλιο να εγκρίνει την όποια συμφωνία δεν μπορεί να αποκλειστεί. «To «ήπιο» Brexit δίνει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα, με τη Βρετανία ενδεχομένως να παραμένει μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Αλλά η Τερέζα Μέι φέρεται να προωθεί ένα «σκληρό» Brexit, αξιώνοντας και ελέγχους στο Μεταναστευτικό και την οικονομική κυριαρχία. Ως εκ τούτου, τα πιο σημαντικά ερωτήματα που έθεσαν οι Εργατικοί σχετίζονται με αυτή την επιλογή στάσης και με το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει απορρίψει ή εξακολουθεί να εξετάζει επιλογές όπως η παραμονή στην ενιαία αγορά και/ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή εάν προτιμά να διαπραγματευτεί εκ των προτέρων μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τώρα η πρωθυπουργός και η χώρα. Αυτές οι κρίσιμες λεπτομέρειες δεν υπήρχαν στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος. Ετσι, ενώ η ίδια φαίνεται να προτιμά ένα σκληρό Brexit, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αντιτίθεται σε αυτό. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό» εξήγησε ο βρετανός ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας πως «αργά ή γρήγορα, η Τερέζα Μέι θα διαπιστώσει ότι θα πρέπει να αποφανθούν και τα μέλη του κοινοβουλίου για το Brexit και όλα θα κριθούν από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ