Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα πάρουν το δρόμο προς την κάλπη και τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται επί ποδός μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ελλάδα με στόχο την συσπείρωση.

«ΤΑ ΝΕΑ – Σαββατοκύριακο» ταξίδεψαν με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο στα παρασκήνια των προεκλογικών περιοδειών. Ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην Ελένη Ευαγγελοδήμου και αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας.

Δύο από αυτά που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αφορούν τις εθνικές γραμμές απέναντι στην Τουρκία και την Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τα Σκόπια.

«Είχα πει πριν από δύο χρόνια ότι «σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις». Και σε αυτόν τον δρόμο έχει προσέλθει τώρα και ο κ. Ερντογάν», είπε για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας. Σημειώνοντας ότι «τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και ότι «λύση – πακέτο δεν συζητείται. Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες της με την Τουρκία».

«Αυτό δεν σημαίνει», προσθέτει όμως, «ότι πρέπει να ζούμε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Και επειδή σε Ελλάδα και Τουρκία κάποιοι τρέφονται από την ελληνοτουρκική κρίση, για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας ρωτήστε τους ακρίτες μας που βλέπουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ή τους νησιώτες μας που είδαν τις τοπικές οικονομίες να τονώνονται από τη βίζα στους τούρκους επισκέπτες. Δείτε, επίσης, και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο. Αντιπαράθεση ή προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης με τον γείτονά μας, όταν λίγο πιο κάτω η Μέση Ανατολή φλέγεται και στην καρδιά της Ευρώπης μαίνεται ο πόλεμος;».

Οσο για τη Βόρεια Μακεδονία, είναι ενδεικτική η αποστροφή του ότι «όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος να σπάσει. Και αν αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη». Δρόμος που, όπως υπογραμμίζει, «περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του διεθνούς δικαίου».

«Η αντιπολίτευση επενδύει στον λαϊκισμό και στην τοξικότητα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο αποτέλεσμα της κάλπης και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επενδύουν στον λαϊκισμό και την τοξικότητα.

«Τον πολιτικό μας αντίπαλο θα τον επιλέξει ο ελληνικός λαός. Ή, μάλλον, τον έχει επιλέξει, αφού οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Βεβαίως, λίγο – πολύ, όλη η αντιπολίτευση επενδύει στον λαϊκισμό και στην τοξικότητα. Εχει, βλέπετε, κοντή μνήμη, αφού αυτά απορρίφθηκαν εμφατικά από τους πολίτες στις κάλπες του 2023. Δικός μου αντίπαλος, πάντως, είναι μόνο τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «ΝΕΑ».