Τόμσεν: Μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα με πλεονάσματα 1,5%

Πληθαίνουν τα μέτωπα που ανοίγουν με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος. Στην κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ και στη διαμάχη ΔΝΤ-Γερμανίας έρχεται να προστεθεί και εμφύλιος στο ΔΝΤ, με τον Π.Τόμσεν, να ζητά ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και τη Κρ.Λαγκάρντ -ανήκοντας στην λεγόμενη πολιτική ομάδα- να προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα. Απόλυτος όπως πάντα ο Τόμσεν χαρακτηρίζει την οικονομία «μη επιδιωρθώσιμη», ενώ προειδοποιεί ότι η γερμανική απαίτηση για συζήτηση του χρέους μετά το 2017 θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Το σκεπτικισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το εάν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται βάσει του ελληνικού προγράμματος μπορούν να αποδώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Τόσμεν ξεκαθάρισε ότι με βάσει του υπολογισμούς του Ταμείου, οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει αναλάβει θα παράγουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ -πολύ λιγότερο από το στόχο 3,5% που θέτει το πρόγραμμα.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%. Εάν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα», είπε.

«Δεν πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι συνεπές με πιο φιλόδοξους στόχους. Και δεν μιλώ για τους στόχους για το επόμενο έτος και το μεθεπόμενο έτος, αλλά μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Πολ Τόμσεν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΔΝΤ προετοιμάζει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis – DSA) που θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο, μαζί με την τακτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

«Αν θέλετε να έχετε ένα DSA που να έχει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από το 1,5%, θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που να το δικαιολογούν» δήλωσε ο Τόμσεν.

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι εάν και η Ελλάδα προχώρησε σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το έλλειμμα 10-11% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό μειώθηκε μόνο κατά 1% του ΑΕΠ.

Ο Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα φθάνουν το 60% των νοικοκυριών, τη στιγμή που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.

«Πιστεύουμε ότι κάποιες από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα δεν έχουν ακόμη αναληφθεί. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα της», δήλωσε.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, μετά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε σε Ελληνες δημοσιογράφους τα εξής:

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία για το χρέος για να μπούμε στο πρόγραμμα. Αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να βασίσουν το πρόγραμμα σε 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ή κάτι που να είναι σύμφωνο με αυτό, δεν θα ζητήσουμε περισσότερα μέτρα, νέες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις κ.ο.κ. Πιστεύουμε βέβαια ότι πρέπει να το κάνετε διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρετε να εκσυγχρονίσετε το σύστημα -αυτό είναι ίσως ένα πρόβλημα του προγράμματος, αλλά θα συμφωνήσουμε με αυτό. Αν όμως δεν αλλάξει ο στόχος, τότε χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τον ελληνικό λαό, και ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τόμσεν διαφώνησε και τόνισε ότι το Ταμείο πιστεύει πως ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς αν απηύθηνε επιστολή προς την κ.Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.

Ολική έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θέλει ο Π.Τόμσεν

Πληθαίνουν τα μέτωπα που ανοίγουν με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Στην κόντρα μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ και στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας έρχεται να προστεθεί και εμφύλιος στο ΔΝΤ, με τον γνωστό στην Ελλάδα Π.Τόμσεν, επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρωπη, να ζητά νωρίτερα ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και τη Κρ.Λαγκάρντ -ανήκοντας στην λεγόμενη πολιτική ομάδα που έχει και στενή σχέση με τον Λευκό Οίκο- να προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα.

Το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ σχετικά με την Ελλάδα τονίζει ο Τόμσεν -ένας από τους πρωτεργάτες του αποτυχημένου κατά κοινή ομολογία πρώτου μνημονίου. Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομία -όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα- μη επιδιορθώσιμη, ενώ προειδοποιεί ότι η γερμανική απαίτηση για συζήτηση του χρέους μετά το 2017 θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην βιωσιμότητα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και του πρακτορείου ΜΝΙ, οι εσωτερικές διαμάχες στο ΔΝΤ έχουν ξεσπάσει εδώ και ένα μήνα. Ο σκληρός επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της συνολικής εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair), αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».

Κατά τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ να κρατήσει την υπόθεση ως έχει και το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο, και να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, γιατί -κατ’ αυτόν- ούτε τότε η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια ριζοσπαστική απόφαση για τη βιωσιμότητά του, που μέχρι τότε θα έχει εκτροχιαστεί.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν μέχρι το 2017, θα μπει το ταμείο σε πρόγραμμα δανειοδότησης για ένα και μόνο έτος; Δεν έχει νόημα», αναρωτήθηκε αξιωματούχος του Ταμείου.

Και ενώ η ομάδα Τόμσεν θέλει ξεκάθαρη έξοδο, η λεγόμενη «πολιτική ομάδα» σπρώχνει για μετατόπιση της συζήτησης για ένα έτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το ΔΝΤ θα λέει ανοικτά την άποψή του και τη θέση του όπως έκανε χθες άλλωστε η κυρία Λαγκάρντ.

Με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, πάντως, να είναι σε πλήρη εξέλιξη, κανείς στον Λευκό Οίκο δεν είναι διατεθειμένος να κληρονομήσει το ελληνικό πρόβλημα μόλις εκλεγεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk