Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Χορευτής» («Dancer») του Στίβεν Κάντορ έγινε στις 2 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του τελευταίου φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, όμως σε λίγο καιρό το ντοκιμαντέρ, που ασχολείται με την περίπτωση του Σεργκέι Πολούνιν, ενός από τους καλύτερους αλλά και πιο ιδιόρρυθμους χορευτές στον κόσμο, θα ανοίξει σε αρκετές αίθουσες την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.
Ο Ρώσος Σεργκέι Πολούνιν έγινε παγκοσμίως γνωστός ακόμα και στο κοινό που δεν ακολουθεί το κλασικό μπαλέτο όταν πριν από μερικά χρόνια έκανε το μπαλέτο viral στο Διαδίκτυο. Εκτέλεσε ο ίδιος τη χορογραφία του Τζέιντ Χέιλ Κριστόφι στο τραγούδι «Take me to Church» του Hozier και το βίντεο που σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Λα Σαπέλ έκανε θραύση με εκατομμύρια θεατές σε όλον τον πλανήτη (σημειωτέον, ο Λα Σαπέλ είναι ο διευθυντής φωτογραφίας στο ντοκιμαντέρ «Χορευτής»).
Προικισμένος (κατά πολλούς) με τη δύναμη και τη χάρη ενός Ρούντολφ Νουρέγεφ, ο Σεργκέι Πολούνιν έγινε ο νεαρότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου. Ωστόσο, στο απόγειο της δόξας του, στην ηλικία των 25 ετών, οδηγημένος στο όριο της αυτοκαταστροφής από την επιτυχία του, ο Σεργκέι ένιωθε το ταλέντο του περισσότερο ως βάρος παρά ως δώρο.
«Το να είσαι χορευτής είναι μια πολύ σκληρή δουλειά» είπε ο Πολούνιν στο κοινό του Δαναού στο Q&A που ακολούθησε μετά την προβολή. «Οταν είσαι παιδί ξεχνάς για πάντα το παιχνίδι, ζεις και εργάζεσαι με πολύ μεγάλη πειθαρχία και αυστηρότητα. Αν θέλεις να γίνεις ένας μεγάλος χορευτής, όμως, πρέπει να δουλέψεις σκληρά σε μικρή ηλικία. Εγώ δούλεψα πολύ σκληρά όταν ήμουν μικρός, στα 19 μου χρόνια όμως μπορούσα να κάνω χορευτικά ό,τι ήθελα».
Λόγω της αυθόρμητης συμπεριφοράς του και των ξαφνικών αποφάσεών του, όπως η παραίτησή του από το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, ο Πολούνιν έχει «κερδίσει» τον τίτλο του «κακού» παιδιού του χορού. Αν τον γνωρίσει κανείς από κοντά, όμως, θα δει σε αυτόν μια γνήσια ευγένεια και συστολή και καθόλου έπαρση, παρά τη λάμψη που τον ακολουθεί σαν σκιά.
Σε ερώτηση μητέρας σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τον χορό ο Πολούνιν είπε: «Οι γονείς θα πρέπει να αφουγκράζονται την κλίση του παιδιού και να το ρωτούν πάντα τι θέλει να κάνει. Κι εγώ που κάποια στιγμή είχα θυμώσει με τη μητέρα μου που με πίεζε, είχα άδικο, γιατί για οποιαδήποτε επιλογή που έκανε με ρωτούσε προηγουμένως και η απάντησή μου ήταν πάντοτε θετική. Να ακούτε αυτό που θέλει το παιδί σας».


Το ντοκιμαντέρ «Ο χορευτής» θα προβληθεί στις αίθουσες την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

HeliosPlus