«Η Εκκλησία πιστεύει πάρα πολύ στον διάλογο και βεβαίως στην αξιοπιστία με αυτούς που διαλέγεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Τόνισε ότι «Το κλίμα, όπως μας μεταφέρθηκε στην ιεραρχία, δημιουργεί προϋποθέσεις να εμπιστευθούμε το πρόσωπο του πρωθυπουργού ότι και ο διάλογος θα είναι ειλικρινής και αποτέλεσμα θα έχει».

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης, εκ νέου, της ιεραρχίας τον Νοέμβριο, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης ενώ για την επιτροπή που θα αξιολόγησει το πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών έχουν προταθεί τα ονόματα των μητροπολιτών: Μεσογαίας κ. Νικολάου, Σιατίστης κ. Παύλου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Ανάμεσα στα ονόματα που προτάθηκαν ήταν και αυτό του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου ο οποίος, όμως, απέφυγε τη συμμετοχή του καθώς επί ένα χρόνο μιλούσε για τα προβλήματα που υπήρχαν στο νέο πρόγραμμα σπουδών χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση από την πλευρά των εμπειρογνωμόνων.
Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της Ιεραρχίας δήλωνε προβληματισμένη από την κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή, να παραμένει ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, η εξέλιξη του διαλόγου και εάν θα γίνουν αποδεκτά, τελικά, τα αιτήματα της Εκκλησίας.
Στην Ιεραρχία μεταφέρθηκε και μήνυμα της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Ολγας Γεροβασίλη με τη διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Η ανακοίνωση της Ιεραρχίας