«Καραβάνι υγείας» περνά από τα νοσοκομεία της Αθήνας

Στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12 το μεσημέρι, έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αιχμή το μισθολογικό και τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία.

Πορεία με επικεφαλής δύο άμαξες και ένα ανοιχτό αγροτικό που φέρει τον τίτλο «κάμπριο ΕΚΑΒ Πολάκη», καθώς και μηχανές και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πραγματοποιούν εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ και νοσοκομειακοί γιατροί στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεών τους.

Για «διατεταγμένη υπηρεσία με σαφή προσανατολισμό», «μικροκομματικές τακτικές λασπολογίας» και «προβολή και διάδοση ανακριβειών» κατηγορεί την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας, ότι «η εκκωφαντική σιωπή της τα προηγούμενα χρόνια είναι τουλάχιστον ένοχη».

Το «Καραβάνι της Υγείας» ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τα κεντρικά γραφεία του ΕΚΑΒ και περνώντας από τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία» που βρίσκονται στην λεωφόρο Μεσογείων, προχώρησε στην Βασιλίσσης Σοφίας, περνώντας από τα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρας» «Ιπποκράτειο», «Αρεταίειο», ΝΜΤΣ, «Αιγινίτειο», «Ευαγγελισμός».

Η πορεία των εργαζομένων θα καταλήξει στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας, μέσω της Πανεπιστημίου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι κλείνουν την μία λωρίδα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους δρόμους του κέντρου.

Έξω από το υπουργείο Υγείας έχουν δώσεις «ραντεβού» νοσηλευτές και γιατροί στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι οποίοι πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας έως τις 11.00 π.μ., ενώ για την περιφέρεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «κατάρρευση» του ΕΣΥ, αναφέροντας ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, επίσης ότι οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα νοσοκομεία θα λάβουν 1.156 δισ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Γιατροί και εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Σκληρή ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΑΒ

Για «διατεταγμένη υπηρεσία με σαφή προσανατολισμό», «μικροκομματικές τακτικές λασπολογίας» και «προβολή και διάδοση ανακριβειών» κατηγορεί την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας, ότι «η εκκωφαντική σιωπή της τα προηγούμενα χρόνια είναι τουλάχιστον ένοχη».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι η ΠΟΕΔΗΝ «υποβαθμίζει το γεγονός της προμήθειας ασθενοφόρων», επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν, ας ρωτήσουν να μάθουν τι έγινε και ποιος φταίει, από συνάδελφό τους, μεγαλόσχημο συνδικαλιστή και μέλος της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος ήταν μέλος της διοίκησης του ΕΚΑΒ, όταν διενεργείτο ο διαγωνισμός».

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ παραδέχεται ότι ο στόλος των ασθενοφόρων είναι πολύ επιβαρυμένος, ωστόσο, όπως σημειώνει, «αυτή η επιβάρυνση δεν προέκυψε ξαφνικά το τελευταίο έτος, είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής χρήσης πολλών ετών».

Επίσης, όπως αναφέρει, οι καταγγελίες για μειωμένη παρουσία στόλου είναι «ακόμα ένα ψέμα», καθώς σήμερα ο μέσος όρος των ασθενοφόρων στην Αττική, σε πρωινή βάρδια, ξεπερνά τα 63 οχήματα, όταν σε προηγούμενες περιόδους μετά βίας έφταναν τα 55», προσθέτοντας, ότι «ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων έχει αυξητικές τάσεις, με πολλές προσπάθειες από διοίκηση και εργαζόμενους, που δεν πυροβολούν τα πόδια τους».

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ κατηγορεί ακόμη την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ για απουσία, «όταν έβλεπε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ασθενοφόρων, διαρκούσε όσο το γεφύρι της Άρτας», όταν «εν μία νυκτί μετατάσσονταν όλοι οι οδηγοί των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ, πλήττοντας καίρια την λειτουργία τους και κατά συνέπεια τη Δημόσια Υγεία», όταν «το ΕΚΑΒ επωμιζόταν όλο το δυσβάστακτο έργο των δευτερογενών διακομιδών με κίνδυνο την κατάρρευσή του», όταν «η πλειοψηφία του προσωπικού που μετατάχθηκε από τα νοσοκομεία, ήταν μεγάλης εργασιακής ηλικίας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε διαρκείς αποχωρήσεις προσωπικού, αλλά το βάρος του έργου να μένει στις πλάτες του ΕΚΑΒ», όταν «διαλύονταν τα νοσοκομεία και οι δομές Δημόσιας Υγείας επί τόσα χρόνια», όταν «στοχοποιούνταν και αποδομούνταν μεθοδικά η δωρεάν Δημόσια Υγεία, σε όφελος της Ιδιωτικής και στοχοποιούνταν συλλήβδην οι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Σήμερα, βλέποντας την τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασφαλιστεί η Δωρεάν Δημόσια Υγεία, σε ένα τοξικό και επιβληθέν δημοσιονομικό περιβάλλον, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν αντέχει να βλέπει να βελτιώνεται αυτό που τόσα χρόνια έβλεπε να καταστρέφεται, με τη συνένοχη σιωπή της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00, για την Αττική, στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00 έχει προκηρύξει για σήμερα και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk