Ο Θ. Δρίτσας αποχαιρετά τους πρόσφυγες με στίχους από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»

Στίχους από το τραγούδι «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, με ερμηνεύτρια τη Νατάσα Θεοδωρίδου από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» αφιέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας στους πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στίχους από το τραγούδι «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, με ερμηνεύτρια τη Νατάσα Θεοδωρίδου από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» αφιέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας στους πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στο λιμάνι του Πειραιά.

«Πες μου τι ζητάς ,στους σταθμούς που αγάπησες, ότι κι αν σου πουν οι πυξίδες δείχνουν πάντα το Βοριά…Αν δεν προδοθείς απ’ τα χνάρια που άφησες, δε θα λυτρωθείς αν γυρίζεις στα λημέρια της πληγής..Τα ντουμάνια στου τρένου τις γραμμές, σου δείχνουνε το χθες, θες δε θες Στα λιμάνια των φάρων οι ριπές ανάψανε φωτιές, αχ μην κλαις» ανέφερε ο κ. Δρίτσας αποχαιρετώντας τους πρόσφυγες λέγοντας: «Στο καλό!…».
Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «αισθάνομαι την ανάγκη εκ μέρους της Κυβέρνησης, να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσοι συνετέλεσαν στην ομαλή ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, από το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κυρίως, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλες και όλους, φορείς και πρόσωπα, που συνετέλεσαν με αυτοθυσία πολλές φορές, αλλά και με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στη νομιμότητα, αλλά και με πρόταγμα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, στην επίτευξη ενός πραγματικού άθλου. Τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη, την παροχή ασφάλειας, την αρωγή επί έξι ολόκληρους μήνες, σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που όλο αυτό το διάστημα φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι.»
Επιπλέον εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε αρμόδιους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς υπουργείων, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς επίσης και στις στις Αυτοδιοικητικές Αρχές Α΄ και Β΄ βαθμού. Ειδική αναφορά έκανε προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, «που και με τη χθεσινή του ανακοίνωση, μας θύμισε το συγκλονιστικό αριθμό 1.000.000. προσφύγων που πέρασαν από το λιμάνι από το 2015 μέχρι σήμερα, το Δήμαρχο Πειραιά και τον ειδικό αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καθώς και τις Δημοτικές Αρχές των παραλιμένιων Δήμων.»
Επιπλέον ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τον ΟΛΠ, την Εκκλησία, ΜΚΟ, φορείς «τους δημότες των Δήμων του Πειραιά, αλλά και τους απλούς πολίτες απ’ όλη σχεδόν την Αττική, που προσέφεραν από το υστέρημά τους. Ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης. Την Οργάνωση «Καλώς τους». Τις Οργανώσεις Νεολαίας, τις Δημοτικές Κινήσεις, τα κόμματα και τις πολιτικές Οργανώσεις και Κινήσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους διερμηνείς και τους μεταφραστές. Ξεχωριστές ευχαριστίες στους Προέδρους και στους Εκπροσώπους των Σύρων και των Αφγανών, όπως και των άλλων εθνοτήτων που ζουν στην Ελλάδα.»
Αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ λέγοντας ότι «ευχαριστώ, επίσης, τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι συχνά η συνολικά θετική τους συνεισφορά στην ενημέρωση ή στην αναγκαία κριτική, υπονομεύθηκε από επιμέρους αδόκιμες και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και πρακτικές κατασκευής ψεύτικων ειδήσεων ή τρομολαγνικής διόγκωσης γεγονότων και επιλεκτικής πληροφόρησης.»
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «τη μέγιστη αναγνώριση οφείλουμε και τις πιο θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε, στους αλληλέγγυους πολίτες-εθελοντές και ιδιαίτερα στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, γιατί χωρίς αυτούς, η δύσκολη αυτή προσπάθεια, δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.»
Σημείωσε ακόμη ότι «ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ιδιαίτερα στις οικογένειές τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με εξαίρεση κάποιες εκτροπές, σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που συχνά έφταναν γι’ αυτούς στα όρια της τραγικότητας, τίμησαν τους κανόνες φιλοξενίας και τη χώρα, την πόλη και το λιμάνι που τους υποδέχτηκε
Ο υπουργός Ναυτιλίας στην εκτενή ανακοίνωση του είπε επιπροσθέτως γράφοντας με κεφαλαία γράμματα το σημείο αυτό: «Όλοι αυτοί μαζί, πρόσωπα και φορείς, αν και διαφορετικοί και με πολλές αντιθέσεις, κατάφεραν να ανταποκριθούν ενιαία, σε μια εξαιρετικά δύσκολη ανθρωπιστική – πολιτιστική – πολιτική αποστολή τεράστιας σημασίας και να συνεργαστούν χωρίς να κινδυνεύσει ούτε μια μέρα η λειτουργία του λιμανιού και η απρόσκοπτη παροχή των λιμενικών υπηρεσιών. Χωρίς όλους αυτούς, τίποτα απ΄όσα έγιναν δεν θα μπορούσε να γίνει. Η συνεργασία ξεπέρασε τις αντιθέσεις».
Επιπλέον ο κ. Δρίτσας τόνισε «από την πρώτη στιγμή όταν έκλεισαν τα σύνορα, διακηρύξαμε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν προορίζεται να γίνει μόνιμη δομή, αλλά ως ιστορικό λιμάνι υποδοχής και κατευόδιου που ξέρει από προσφυγιά, θα επιτελέσει το ανθρωπιστικό του έργο και καθήκον. Αρκετές δύσκολες στιγμές έντασης και αβεβαιότητας, υπήρξαν, όντως. Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, με σύνεση, οξυδέρκεια και κατανόηση, αποκλείοντας συστηματικά τη χρήση βίας. Κέρδισε πανηγυρικά η συνεργασία, ο επαγγελματισμός, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη. Ο Πειραιάς και το μεγάλο λιμάνι, έγραψαν μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του πολιτισμού αυτής της πόλης. Απομόνωσαν, γελοιοποίησαν και περιθωριοποίησαν το ρατσισμό και κάθε νεοναζιστικής έμπνευσης εγκληματικές προθέσεις. Η Δημοκρατία, νίκησε!»
Και η ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας καταλήγει: «Ευχόμαστε η χώρα μας, με πρωτοπορία τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, να μείνει όρθια, πρωτοπόρος και πρωταθλήτρια της Δημοκρατίας, της Ανθρωπιάς και του Πολιτισμού. Σήμερα, αποχαιρετώντας την τελευταία προσφυγική οικογένεια, ευχόμαστε σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ικέτες, να βρουν το δρόμο τους ειρηνικά και δημιουργικά και όταν μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, απ’ όπου ξεριζώθηκαν χωρίς να το επιθυμούν οι ίδιοι. Είναι και αυτό ευθύνη όλων μας.»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk