Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ηπατίτιδας επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαπραγμάτευσης με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C.

Η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς της νόσου. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το χρόνο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα B και 167.000 από Ηπατίτιδα C, εκ των οποίων λιγότεροι από 20% είναι διαγνωσμένοι. Επιπλέον, τα νέα κρούσματα υπολογίζονται σε 3.500 ετησίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου) έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και ταυτόχρονα την εντατικοποίηση των προσπαθειών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

«Ο στόχος της εκρίζωσης της νόσου, σύμφωνα με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνιστά προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του Υπουργείου Υγείας, διότι η νόσος εμφανίζεται ασύμμετρο τρόπο στους οικονομικά αδύναμους, τους έχοντες χαμηλή πρόσβαση σε φροντίδα υγείας, τις μειονότητες, τους χρήστες ναρκωτικών, τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τους έγκλειστους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπό το πρίσμα της καθολικής πρόσβασης προωθεί την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαττώνοντας το φορτίο της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της δυσχέρειας πρόσβασης στο σύστημα υγείας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την κοινωνία των πολιτών, επεξεργάζεται ήδη ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με βασικούς πυλώνες την αγωγή υγείας και την ευαισθητοποίηση, την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παροχή φροντίδας υγείας και την παρακολούθηση, την αποκατάσταση και τη χρόνια φροντίδα.

«Ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής ειδικά για τη νόσο είναι η μόνη διέξοδος ούτως ώστε να αποφευχθούν ατελέσφορες προσπάθειες, να επιτευχθούν βιώσιμες λύσεις και να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες και η συνέργια» υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η πρόοδος της ιατροφαρμακευτικής τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την Ηπατίτιδα Β και την εισαγωγή της νέας γενιάς φαρμακευτικών σκευασμάτων για την Ηπατίτιδα C (απευθείας δρώντα αντι-ιικά), τα οποία προσφέρουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, με ταυτόχρονη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με τη θεραπεία.

«Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων για τους ασθενείς, έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης από την αρμόδια επιτροπή, με απόλυτη προτεραιότητα στα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Παράλληλα, με στόχο την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Ελλάδας, έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία συνεργασιών με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες» υπογραμμίζει το υπουργείο.

Μαίρη Μπιμπή