Υπερψήφιστηκαν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει κοινωνικά μέτρα για την αναπλήρωση από την απώλεια του ΕΚΑΣ. Τη ρύθμιση υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, το οποίο ζήτησε την επαναφορά όλου του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους- που δήλωσαν «παρών».

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει κοινωνικά μέτρα για την αναπλήρωση από την απώλεια του ΕΚΑΣ. Τη ρύθμιση υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, το οποίο ζήτησε την επαναφορά όλου του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους- που δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
  • Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Υπερψηφίστηκαν, επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία, οι τροπολογίες που αφορούν την παράταση ισχύος 45 ημερών για το Αγγελιόσημο και την εκτύπωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των ταινιών ασφαλείας στα τσιγάρα.

Οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης.

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχέδιου έγινε μέσα σε συναινετικό κλίμα, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο να κάνει δεκτές ενστάσεις και προτάσεις κομμάτων και να προχωρά σε βελτιωτικές αλλαγές.

Ο κ. Παρασκευόπουλος μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, προχώρησε στην κατάργηση της εξαίρεσης από τις ευεργετικές διατάξεις αποφυλάκισης όσων έχουν καταδικαστεί για κακουργηματική αποπλάνηση ανηλίκου. Απαντώντας στις ενστάσεις που εκφράστηκαν για την αρχική πρόβλεψη, ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι τέτοιου είδους πράξεις θα πρέπει να εξαιρούνται από τις διατάξεις που αφορούν τόσο την υφ’ όρων απόλυση στο πλαίσιο των αποσυμφορητικών ρυθμίσεων όσο και την έξοδο με «βραχιολάκι».

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκαν επίσης τροπολογίες με τις οποίες:

  • Συστήνονται στον ΟΑΕΔ 360 νέες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού. Απ’ αυτές οι 305 είναι θέσεις κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού και οι 55 θέσεις είναι κλάδου ΤΕ Δοικητικού-Οικονομικού.
  • Δεν αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε ανεξάρτητες αρχές, η άσκηση των διδακτικών και ερευνητικών καθηκόντων των μελών του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, τους επιτρέπεται έπειτα από άδεια της οικείας ανεξάρτητης αρχής, η άμισθη άσκηση καθηκόντων σε Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π. του ευρύτερου δημόσιου φορέα σε τομείς μη συναφείς προς το αντικείμενο και τις δραστηριότητες της Αρχής.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στα καταστήματα κράτησης να υπαχθούν στο μειωμένο τιμολόγιο για την παροχή ύδρευσης και άρδευσης και να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους παρελθόντων ετών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk