Εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό ή απόφαση που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές αρχές μετά την, σύμφωνα με πληροφορίες, εσπευσμένη ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμπίπτει με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις της Τουρκίας και αν δηλαδή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει αλλάξει κάτι στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Με ανακοινώσεις η τουρκική πλευρά τοποθετεί το ζήτημα στην απόφαση που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση να ανακληθούν όλοι οι Τούρκοι που διαθέτουν γκρι και πράσινα διαβατήρια και βρίσκονται εκτός Τουρκίας ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό ή έχει να κάνει με την πιθανή εμπλοκή κάποιων Τούρκων αξιωματούχων στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας των Τούρκων παρατηρητών ήταν υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου, δεν ήταν δηλαδή στρατιωτικοί και άρα δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για αν και τι είδους συμμετοχή μπορεί να είχαν στο πραξικόπημα. Την ίδια ώρα οι Έλληνες παρατηρητές παραμένουν στην Τουρκία και όπως λένε πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας για το προσφυγικό συνεχίζει να υφίσταται παρά την ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών.