Πάει Ευρώπη ο έξυπνος κάδος των μαθητών-επιχειρηματιών

Με σύνθημά τους «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!» οι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας

Με σύνθημά τους «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!» οι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας ετοιμάζονται για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που θα γίνει στη Λουκέρνη της Ελβετίας στις 25-28 Ιουλίου. Εκεί θα αναμετρηθούν πάνω από 200 μικροί επιχειρηματίες από 36 χώρες.
Οι δημιουργοί του έξυπνου κάδου «Smileybin» που ενθαρρύνει την ανακύκλωση με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες θα παρουσιάσουν την καινοτόμα οικολογική ιδέα τους στην Ευρώπη με στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας.


Η ιδέα που έγινε όνειρο

Ολα άρχισαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Οταν συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece), δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι τα όνειρά τους θα γίνονταν πραγματικότητα. Και όμως, με την έξυπνη ιδέα τους και με σκληρή δουλειά κέρδισαν τον πανελλαδικό διαγωνισμό, το «Smileybin» αναδείχθηκε «Καλύτερη Εικονική Μαθητική Επιχείρηση 2016» και πήραν το εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Το ταξίδι στο μεγάλο ευρωπαϊκό πια όνειρο ξεκινά για τους 15χρονους μαθητές από την Πιερία σε λίγα εικοσιτετράωρα. Πέντε παιδιά της ομάδας Smileybin θα παρουσιάσουν στα αγγλικά τον έξυπνο κάδο στις άλλες ομάδες και στους 10 ευρωπαίους κριτές που θα επιλέξουν την καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης. Η «χρυσή πεντάδα» αποτελείται από τους μαθητές-στελέχη της Smileybin Ελένη Γεωργή, Μαρία Κοκκάλα, Ελένη Παντελίδου, Γκισέλα Μπάτσι και Ιορδάνη Πασχαλίδη.
«Αν και έχουμε να ανταγωνιστούμε παιδιά από χώρες με παράδοση στο μαθητικό επιχειρείν, πιστεύουμε πολύ στην ιδέα και στο προϊόν μας και είμαστε αισιόδοξοι πως θα διακριθούμε στη Λουκέρνη» δήλωσε η διευθύντρια μάρκετινγκ Ελένη Γεωργή.
Η ιδέα του «Smileybin» φαίνεται να έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε δήμους της χώρας και επιχειρηματίες του εξωτερικού. Οπως εξηγεί η Μαρία Κοκκάλα, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων, «όπου παρουσιάζουμε τον κάδο βλέπουμε ενθουσιώδη ανταπόκριση. Ενδιαφέρονται οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο επιχειρηματικότητας που συμμετείχαμε μας προσέγγισαν για συνεργασία επιχειρηματίες από την Τουρκία, από τη Γερμανία, ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο «χαμογελαστός κάδος», το «Smileybin», έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Η ζυγαριά λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή ενώ οι πόντοι πιστώνονται μέσω WiFi στο κινητό του χρήστη.
Στην Ευρώπη με νέο κάδο και δυνατό business plan

Οι δαιμόνιοι μικροί επιχειρηματίες της Πιερίας αμέσως μόλις κέρδισαν τον πανελλαδικό διαγωνισμό σκέφτηκαν να πάνε στην Ευρώπη με μια πιο εμπορική μορφή του κάδου από πλαστικό. Πραγματοποίησαν και αυτή την ιδέα τους και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ.
«Ο πρωτότυπος κάδος είναι από αλουμίνιο, καλαίσθητος αλλά αρκετά βαρύς για να μεταφερθεί στο εξωτερικό και ακριβός για να υλοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα» εξηγεί η μαθήτρια Ελένη Παντελίδου, γραμματέας διεύθυνσης της μαθητικής εταιρείας Smileybin. «Αποφασίσαμε λοιπόν να ενσωματώσουμε τις καινοτόμες ιδιότητες του πρωτότυπου σε έναν πλαστικό, ελαφρύ κάδο που θα είναι και πιο οικονομικός. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύσαμε και το business plan μας. Ο κάδος αυτός θα μπορεί να κατασκευασθεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδο σε όποιες διαστάσεις θέλει ο πελάτης και να χρησιμοποιηθεί με τις υπάρχουσες δομές των δήμων» προσθέτει ο διευθυντής παραγωγής Ιορδάνης Πασχαλίδης.
«Πιεστήκαμε αλλά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας με τη βοήθεια ειδικών σε μόλις τρεις εβδομάδες» καταλήγει η διευθύντρια οικονομικών Γκισέλα Μπάτσι. «Τώρα τελειώνουμε την αισθητική δουλειά στον νέο κάδο, θα είναι πολύ ιδιαίτερος».

Συνοδοιπόροι οι καθηγήτριές τους

Αρωγοί των παιδιών σε όλη αυτή την καταπληκτική πορεία ήταν οι δύο καθηγήτριες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας. «Για εμάς η τάξη δεν είναι στείρα διδασκαλία, είναι ένας χώρος όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να δώσουμε φτερά στα παιδιά να πετάξουν» λέει η φιλόλογος κυρία Τάνια Παντελίδου, με την καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου κυρία Ηρώ Ζιούδρου να συμπληρώνει: «Παρότι δεν γνωρίζαμε από οικονομικά, μελετήσαμε πάρα πολύ το εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως καταφέραμε να μεταδώσουμε στα παιδιά τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας. Κυρίως όμως τους δώσαμε μεγάλη αγάπη και ενθάρρυνση, και αυτό πιστεύω πως έκανε τη διαφορά». «Πλέον δεν τα ξεχωρίζουμε από τα δικά μας παιδιά. Είμαστε όλη η ομάδα μία οικογένεια» συμπληρώνει συγκινημένη η κυρία Παντελίδου.
Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του εθελοντή-επιχειρηματικού συμβούλου κ. Παναγιώτη Τζέλλου, ιδρυτή της Conferience.com, που βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τα παιδιά μέσω Skype από την Αθήνα όπου ζει και εργάζεται και τους προσέφερε μεγάλη βοήθεια μαζί με συνεργάτες του κυρίως στα τεχνολογικά θέματα. «Ο ρόλος μου ήταν να δείξω στα παιδιά πώς να στρίβουν σε καίρια σημεία της διαδρομής, πώς να μη χάνουν χρόνο σε εμπόδια, πώς να οδηγήσουν μια αρχικά απλή ιδέα σε κάτι υλοποιήσιμο παγκοσμίως» δήλωσε.
Επίσης στο πλευρό των παιδιών στάθηκε ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού όπου υπάγεται το σχολείο αλλά και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας προσφέροντας πρακτική και υλική βοήθεια. Η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece κυρία Ελίζα Παυλίδη ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το σχολείο και έλυνε αμέσως όλες τις απορίες που προέκυπταν.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk