Την αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει προκαλέσει η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους πώλησης των Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), σε σημεία εκτός των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για εσπευσμένη κίνηση του υπουγείου Υγείας, καθώς και για κενά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι μπορεί μεν τα 216 ΓΕΔΙΦΑ που επιτρέπεται να πωλούνται εκτός από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία, και από supermarkets και παντοπωλεία, είναι λίγα σε αριθμό, αλλά «η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων, ή οι απλές οδηγίες, δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους».

Ακόμα, οι φαρμακοποιοί αντικρούουν το επιχείρημα περί βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα, υπενθυμίζοντας ότι «τα 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης».

«Ο φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιονδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ (που αποτελούν κατ’ ουσίαν Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους θεσμούς και στην ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Έργο της επιτροπής ήταν η εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του σχετικού υποκαταλόγου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η εισήγηση της επιτροπής υιοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας και βάσει αυτής συντάχθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση και ακολούθως η Υπουργική Απόφαση.