Ρήξη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα αποτυπώνει η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο «Βήμα της Κυριακής». Στην κυβέρνηση υπάρχουν μπαγαπόντηδες, η ψήφιση της απλής αναλογικής είναι έγκλημα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν από την Ευρώπη λύσεις, το επιχειρείν μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν πιστεύει ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές. Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα ενοποίησης του μεσαίου χώρου προειδοποιεί ότι αν εκφυλιστεί σε μάχη μηχανισμών θα αποσύρει τη συμμετοχή του.
Γίνεται αναπτυξιακή πολιτική όταν οι επενδυτές βλέπουν την κυβέρνηση να αθετεί συμφωνίες και να αλλάζει στη Βουλή το περιεχόμενο νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί ως κατεπείγοντα;
«Πρόκειται για κουτοπονηριές που ίσως να περνάνε στις παρέες τους ή στο κόμμα τους αλλά εκθέτουν τη χώρα και δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους πιθανούς επενδυτές. Στην ομιλία μου στη Βουλή τους χαρακτήρισα «μπαγαπόντηδες». Αυτά τα φαινόμενα δεν οφείλονται σε διαφορετικές τάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η πολιτική τους είναι μία: «Οποιους μπορούμε τους κοροϊδεύουμε, αρκεί να μένουμε στις καρέκλες μας». «Ναι στους επενδυτές, ναι και στους συνδικαλιστές που αντιδρούν». Ο κ. Δρίτσας προσπάθησε να μιμηθεί τον αρχηγό του. Σου λέει: «Αφού ο Αλέξης έκανε το Οχι Ναι και δεν άνοιξε ρουθούνι, γιατί να μην κάνω και εγώ το ίδιο στο λιμάνι;»».
Εχετε εκφράσει τη διαφωνία σας για την απλή αναλογική, γιατί φτάσατε όμως να χαρακτηρίσετε «έγκλημα» την ψήφιση του εκλογικού νόμου που προτείνει ο κ. Τσίπρας;
«Τον χαρακτηρισμό «έγκλημα» τον έχω χρησιμοποιήσει για άλλες δύο αποφάσεις του κ. Τσίπρα: το δημοψήφισμα και τα capital controls. Και ήταν και τα δύο εγκλήματα. Και πολύ φοβάμαι ότι θα τριτώσει το κακό».
Θεωρείτε ότι θα υπάρξει ακυβερνησία;
«Με το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση θα έπρεπε τον Σεπτέμβριο να συμφωνήσουν πέντε κόμματα για να έχουμε μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας. Μας σπρώχνουν εν γνώσει τους στην ακυβερνησία. Δηλαδή, έγκλημα».
Τα είπατε αυτά στον Αλέξη Τσίπρα τις δύο ώρες που ήσασταν στο γραφείο του;
«Στον κ. Τσίπρα παρουσίασα την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε κάνει δημοσίως από τον Δεκέμβριο. Οριο 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ψήφο στους ομογενείς και κυρίως στους 400.000 ανθρώπους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Ψήφο στα 17. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Και αντί για το μπόνους των 50 εδρών, να έχουμε ένα λογικό αναλογικό μπόνους. Αν το πρώτο κόμμα πάρει 20%, να έχει επιπλέον 10 έδρες και αν πάρει 40% να έχει επιπλέον 20 έδρες».
Κάποιοι λένε ότι με τη στάση σας στον εκλογικό νόμο κλείνετε το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σας χαρακτήρισε «συνήγορο της Δεξιάς». Πώς το σχολιάζετε;
«Την πρότασή μας για αναλογικό μπόνους την έχουμε εκφράσει δύο χρόνια πριν, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα. Εκτός αν τα είχαμε σχεδιάσει όλα από το 2014 προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης. Αυτές οι διαρροές και αυτές οι ατάκες είναι για γέλια, όχι για διάψευση. Και θα πρότεινα στους ανθρώπους της κυρίας Γεννηματά να ανανεώσουν λίγο το λεξιλόγιό τους. Είμαστε στο 2016».
Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές;
«Οχι. Και το έχουμε πει από τον χειμώνα που κάποιοι στην αντιπολίτευση έλεγαν «σήμερα πέφτει, αύριο πέφτει». Ας είμαστε λογικοί. Οι κρατιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ισχυροποιήσουν πρώτα τους μηχανισμούς τους στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στην Αστυνομία, στον στρατό, σε όλες τις υπηρεσίες και μετά θα έχουμε εκλογές. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από τις αντοχές της οικονομίας. Κάθε μέρα καταρρέει και μια επιχείρηση. Αύριο ποιος έχει σειρά; Μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα».
Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα θα υποχωρήσει στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και θα δώσει ένα επιπλέον δάνειο, αν χρειαστεί, ώστε να αποφύγει περαιτέρω αναταραχή;
«Τα δάνεια δεν θα μας σώσουν. Η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει αλλιώς. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανεργία των νέων. Και να προωθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μεγάλα έργα υποδομών, ειδικά στις χώρες του Νότου. Χωρίς ισόρροπη ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ποτέ μια αληθινά ενωμένη Ευρώπη. Τα είπα προχθές και στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ και συμφώνησε. Βέβαια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν από την Ευρώπη λύσεις. Γιατί αυτές προϋποθέτουν και μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Οι συντηρητικοί όμως που μας κυβερνούν φοβούνται τις αλλαγές».
Προσφάτως προτείνατε μια διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου φορέα στο Κέντρο, η οποία βρίσκεται σε διάσταση με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά.
«Οι δρόμοι για έναν νέο φορέα είναι δύο. Ο ένας περνάει μέσα από δαιδαλώδεις οργανωτικές διαδικασίες. «Τόσους εμείς, τόσους εσείς». Παζάρια, ίντριγκες και μηχανισμοί. Ολα αυτά, δηλαδή, που απωθούν τους πολίτες. Και ο άλλος δρόμος είναι ο καθαρός, ο ευθύς. Πάμε στους πολίτες, ο κάθε υποψήφιος αρχηγός με τις θέσεις του, και οι πολίτες αποφασίζουν ποιος τους εκφράζει».
Οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία και άλλα στελέχη του χώρου πιστεύουν ότι πρώτα θα πρέπει να φτιαχτεί ο νέος φορέας και έπειτα να εκλεγεί ο αρχηγός.
«Δηλαδή, να αρχίσουμε μια ατέλειωτη κουβέντα για τους συσχετισμούς. Πόσοι από κάθε κόμμα; Ποιοι; Πώς θα μιλήσουν; Με ποια σειρά; Ολα αυτά που διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική. Ας σοβαρευτούμε. Οι πολίτες δεν θέλουν ένα κόμμα που θα έχουν ετοιμάσει κάποιοι πριν από αυτούς για αυτούς. Ο κόσμος θέλει μια νέα αρχή. Ας τολμήσουμε».
Επιμένετε να βάζετε τον πήχη της συμμετοχής στις 200.000 ψήφους; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελάχιστες μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον μεσαίο χώρο.
«Ναι, εγώ θα επιμένω να μιλάω για 200.000 πολίτες που θα έρθουν στις κάλπες και θα γεννήσουν αυτοί το καινούργιο. Να ξεβολευτούμε όλοι. Να ανησυχήσουμε. Να οργώσουμε όλη την Ελλάδα. Να ακούσουμε τους πολίτες. Να απαντήσουμε στα προβλήματα της περιφέρειας. Να μην αρκεστούμε, δηλαδή, σε μια αθηνοκεντρική διαδικασία που θα προσελκύσει μόνο τους οργανωμένους. Ο προοδευτικός χώρος ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Γιατί λοιπόν να αρκεστούμε σε 50.000 ή 70.000 ψηφοφόρους; Να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες που πιστεύουν στις μεγάλες προοδευτικές τομές. Ολοι αυτοί που δεν εκφράζονται σήμερα από τα κόμματα. Ολοι αυτοί που θέλουν να απαλλαγούν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στο παρελθόν. Και αυτοί είναι εκατοντάδες χιλιάδες».
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι από Κινήσεις και πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό εκκόλαψη;
«Οχι μόνο δεν με ανησυχεί αλλά το θέλω. Σε αυτή τη μάχη είναι ανάγκη να εκφραστούν όλες οι πολιτικές «τάσεις» του προοδευτικού χώρου. Και τέλος πάντων ας κάνουμε το παιχνίδι ενδιαφέρον».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ