«Δεν βλέπουμε να υπάρχει λύση, κανένας αρμόδιος δεν κάνει κάτι … Κι αφού δεν μπορεί ο υπουργός, αν θέλουν, ας μου δώσουν μια απάντηση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Φύσσα. «Ο Παύλος δολοφονήθηκε από μια εγκληματική οργάνωση, που είναι κόμμα, είναι στη Βουλή».Η ίδια αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια από τις προκλήσεις και τις ειρωνείες της άλλης πλευράς, μέσα κι έξω από το δικαστήριο, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην παρακολουθεί τις συνεδριάσεις, «καθώς δεν αντέχει», ο πατέρας του Παύλου Φύσσα.
«Είμαι εδώ ως πολίτης, και μητέρα του Παύλου, και θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο και την αδικία που ζούμε αυτόν τον καιρό», πρόσθεσε.
Ο κ. Κώστας Παπαδάκης (εκπρόσωπος των αιγυπτίων ψαράδων που υπέστησαν επίθεση) έκανε λόγο για «ατελείωτο εμπαιγμό» τόσο από το υπουργείο, όσο και από τον διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών κ. Νικόλαο Δαύρο, ενώ χαρακτήρισε θεσμική ασέβεια τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου περί «διαρροών» από το δικαστήριο. Ο συνήγορος εξήγησε ότι κάθε άλλο παρά για διαρροές μπορούμε να μιλάμε, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη έχει διατυπώσει από έδρας τα αιτήματα επιτάχυνσης της διαδικασίας, μεταφοράς της σε άλλη δικαστική αίθουσα, καθώς και απαλλαγής των συμμετεχόντων δικαστών από άλλες υποθέσεις. Ο κ. Παπαδάκης, προσυπογράφοντας τις ενέργειες της προέδρου, συμπλήρωσε ότι το σχετικό αίτημα για τη μεταφορά της δίκης το έχει αποστείλει ο ίδιος από τις 18.12.2015 στον υπουργό Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά του να καταρρίψει σχετικό επιχείρημα του κ. Παρασκευόπουλου.
Σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή ζήτησε τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, και αποκλειστική χρήση της αίθουσας.
«Δεν αναιρούν τη θεσμική ευθύνη του υπουργού οι χθεσινές δηλώσεις», έκρινε ο κ. Άγγελος Βρεττός (ΠΑΜΕ – επίθεση στο Πέραμα), εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, μιλώντας για προσπάθεια απονεύρωσης της δικής από τον πολιτικό της χαρακτήρα. «Η υπονόμευση της συγκεκριμένης διαδικασίας από την Πολιτεία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι μια συνηθισμένη ποινική διαδικασία.
«Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν», είπε παίρνοντας τον λόγο ο συνήγορος κ. Ανδρέας Τζέλλης (οικογένεια Φυσσα). «Τι έλεγε ο υπουργός τον Απρίλιο – Μάιο του 2015;». Ο ίδιος τόνισε ότι το βασικό είναι οι δικάσιμοι, ενώ μίλησε για «μπαλάκι που προκαλεί βαθιά θλίψη».Την καθυστέρηση της δίκης σε αριθμούς επέλεξε να αποτυπώσει η κυρία Ελευθερία Κουμάντου, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της δίκης GoldenDawnWatch. Η δημοσιογράφος στηλίτευσε τις πέντε νέους δικάσιμους του Ιουνίου στον αντίποδα των 10-12 που διεξάγονταν μηνιαίως, ενώ θύμισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία – με 63 συνεδριάσεις μέσα σε ένα χρόνο (συμπληρώθηκε τον Απρίλιο) – έχει κολλήσει στην εξέταση του 17ου μάρτυρα κατηγορίας, όταν ο συνολικός τους αριθμός αγγίζει τους 132.
«Η πρόχειρη και κακή επιλογή της αίθουσας στον Κορυδαλλό, με την έλλειψη διακεκριμένων χωρών για τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, έχει καταδειχθεί και από τους προπηλακισμούς και τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί», επεσήμανε η κυρία Κουμάντου.