Νηπιαγωγοί για ολοήμερα: Ας έρθει ο Φίλης να αντιμετωπίσει γονείς – παιδιά

«Κύμα» νέων αντιδράσεων προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε εχθές Δευτέρα και αφορά τις προϋποθέσεις εγγραφής

«Κύμα» νέων αντιδράσεων προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε εχθές Δευτέρα και αφορά τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο με την νέα μορφή του που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό όργανο των νηπιαγωγών «με τη νέα εγκύκλιο για τα ολοήμερα που έστειλε το υπουργείο Παιδείας μια μέρα πριν τις εγγραφές, διαλύει και το ολοήμερο Νηπιαγωγείο όπως και το ολοήμερο Δημοτικό σχολείο!»
Οι νηπιαγωγοί αναφέρουν πως στην συνάντηση που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής των παιδιών στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο η εργασία των γονιών.
«Η απίστευτης σύλληψης εγκύκλιος είναι ακατάληπτη, όπως και όσα λέει ο υπουργός για τα Νηπιαγωγεία. Δεν Θα κλείσουν – αλλά θα κλείσουν… Θα πάρουμε χιλιάδες προνήπια, αλλά θα εξοικονομήσουμε και δαπάνες! Στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο θα εγγράφονται όλα τα παιδιά αλλά μόνο μερικά!» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Στην ίδια εγκύκλιο, τελείως αυθαίρετα, για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα, για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και τα 5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποια αλλοπρόσαλλη λογική βασίζεται αυτός ο διαχωρισμός» τονίζουν οι νηπιαγωγοί.
«Αφού ο Υπουργός είχε το θράσος να πάρει μια τέτοια πολιτική απόφαση, να έρθει ο ίδιος να αντιμετωπίσει τους γονιούς και τα παιδιά και να τους πει ότι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο. Να τους πει επίσης αυτό που αναφέρει η «αριστερή» κυβέρνησή του στο πρόγραμμά της για την Παιδεία ότι «είναι απαραίτητο το ολοήμερο σχολείο διευρυμένης λειτουργίας ώστε να καλύπτονται οι οικογενειακές δεσμεύσεις και ανάγκες και να αντισταθμίζονται με αποτελεσματικά μέτρα οι δυσκολίες που συναντά κάθε παιδί». Ποιός Υπουργός μιας «αριστερής» κυβέρνησης θα έπαιρνε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις; Είναι ντροπή και θρασυδειλία για την «αριστερά» να παίρνει τέτοιες πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πάρα πολλών ολοήμερων τμημάτων, θα μετατρέψουν το ολοήμερο σε φύλαξη και θα οδηγήσουν τα παιδιά προς την ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με τις επιταγές των μνημονίων και του ΔΝΤ» αναφέρουν σε σκληρό ύφος οι νηπιαγωγοί.
Και καταλήγουν: «Εμείς δεν θα ζητήσουμε από κανένα γονιό καμιά βεβαίωση για το αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος, αγρότης ή φυλακισμένος! Δεν θα ζητήσουμε από κανένα νήπιο να φέρει μαζί με την τσάντα που έχει το φαγητό του για το μεσημέρι να μας επιδείξει και τη βεβαίωση εργασίας του γονιού του!
Ζητάμε από τη ΔΟΕ άμεση συνδικαλιστική κάλυψη, για να μην εφαρμόσουμε την εγκύκλιο και να προχωρήσουμε σε εγγραφές στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο όλων των παιδιών που οι γονείς τους το επιθυμούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο και θα διαφυλάξουμε τον αντισταθμιστικό ρόλο του ολοήμερου Προγράμματος.
Η εγκύκλιος
Να υπενθυμίσουμε σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).
Επίσης, προβλέπεται η ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών, πριν από τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.
Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά, και Πρωινής – Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.
Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω.
Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής – Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Μ. Χαρακόπουλος: Διστακτικά βήματα, περισσότερο για το θεαθήναι

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε για το θέμα: «Μετά την καθολική αντίδραση που προκάλεσε η υπουργική απόφαση για τα ολοήμερα σχολεία, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση. Με νεότερη εγκύκλιο δείχνει να διευρύνει τους εν δυνάμει μαθητές, του έστω “ψαλιδισμένου” ολοήμερου σχολείου, που η κυβέρνηση της “πρώτης φοράς αριστερά” επιβάλλει στη λογική της εξίσωσης προς τα κάτω.

»Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα διστακτικά βήματα γίνονται περισσότερο για το θεαθήναι. Η αξίωση της διορθωτικής εγκυκλίου και οι δυο γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να διαθέτουν κάρτα ανεργίας προκειμένου να επιτραπεί η εγγραφή των παιδιών τους στα ολοήμερα δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα σε μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν είναι καταγεγραμμένοι, με ευκαιριακά εργαζόμενους ή απασχολούμενους σε “μαύρη” εργασία.

»Η συρρίκνωση όμως του ολοήμερου σχολείου έχει και “κοινωνικό πρόσημο”, κατά την προσφιλή έκφραση της αριστεράς. Στερεί από γονείς που αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους τη δυνατότητα της μελέτης – προετοιμασίας των μαθημάτων τους για την επόμενη μέρα, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνεται στο πρωινό πρόγραμμα.

»Επιπλέον, διπλασιάζεται –σε δέκα από πέντε– ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία της πρωινής ζώνης, ενώ και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται ουσιαστικά καθιστούν ανενεργό το μέτρο.

»Παρά τη διαφήμιση με τη νέα εγκύκλιο, η αλήθεια για τα ολοήμερα είναι: άνθρακες ο θησαυρός» καταλήγει ο κ. Χαρακόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk