Πλαστά απολυτήρια Λυκείου: «Ξεπλένουν» επίορκους δημόσιους υπαλλήλους με… εξετάσεις

Εξετάσεις θα κληθούν να δώσουν το καλοκαίρι οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα, ώστε να πάρουν… απολυτήριο από τα Λύκειά τους, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την αποφοίτηση τους

Εξετάσεις θα κληθούν να δώσουν το καλοκαίρι οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα, ώστε να πάρουν… απολυτήριο από τα Λύκειά τους, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την αποφοίτηση τους. Τόσο η νυν κυβέρνηση, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα, όσο και οι παλαιότερες που το θεσμοθέτησαν και άφησαν στη συνέχεια την υπόθεση να «σέρνεται» χωρίς καμία ενέργεια, φαίνεται ότι επικροτούν την μέθοδο της πρόσληψης ατόμων με πλαστά πτυχία στο δημόσιο, δίνοντας τους τώρα την ευκαιρία με «εξετάσεις – παρωδία» να νομιμοποιηθούν.

Το συγκεκριμένο θέμα το είχε φέρει στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που δικαιώνεται, καθώς εδώ και μια δεκαετία καταγγέλλει ότι περίπου 2500 πλαστά πτυχία δόθηκαν από 2 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα και πολλοί από τους κατόχους τους απορροφήθηκαν στον δημόσιο τομέα. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποκατασταθεί η παρανομία.

Υποκριτική στάση από ΝΔ-ΠαΣοΚ

Επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007, αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία από Ιδιωτικά ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών (τελικά έκλεισαν χωρίς όμως να τιμωρηθούν λόγω παραγραφής), θα έπρεπε να λάβουν νόμιμα πτυχία κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Εξετάσεων δηλαδή για να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου. Δεν σκέφτηκε έτσι ο νομοθέτης να απομακρύνει τους «επίορκους» υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα αλλά νομοθέτησε να δώσουν εξετάσεις στα … Μαθηματικά και τα Αρχαία.

Μάλιστα ενώ ο αρχικός νόμος αφορούσε την περίοδο 2004-2008, το υπουργείο Παιδείας έρχεται τώρα και δίνει το δικαίωμα σε όποιον υπάλληλο του δημοσίου ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος, να προσφύγει σε εξετάσεις.

Από τη πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, ανώτατα στελέχη καταγγέλλουν ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το 2007 και έκτοτε ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αναφέροντας ότι σήμερα πρέπει «ή να τον καταργήσουν με άλλο νόμοι ή να τον εφαρμόσουν». Επελέγη η δεύτερη λύση.

Υποκριτικές ωστόσο θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηρίσει κανείς τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να καταγγείλουν το θέμα, με εξαίρεση εκείνη του Ποταμιού, που δεν έχει έως σήμερα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα και κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Αντίδραση από ιδιωτικά σχολεία

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, επιθυμούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τους «κάθαρση» και παραπομπή όσων έχουν διαπράξει απάτη σε δικαστήρια ώστε να μην επιβαρύνονται συλλήβδην τα ιδιωτικά σχολεία με υπόνοιες.

«Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Πάντως σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφέρουν ότι: «Η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψήφιων του. Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Όπως ανακοινώθηκε για το θέμα σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, «ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.
Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007».

Ερώτηση από το Ποτάμι

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν και οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών), Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαϊας) προς τους Υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι βουλευτές του Ποταμιού καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500 και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους». Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται με τη διαδικασία εξετάσεων να «επιλύσει» το θέμα της νομιμοποίησης του τίτλου σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία «θεραπείας» της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους». Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς «ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται «ελαφρά τη καρδία» πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk