Συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας

Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Παιδείας σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Παιδείας σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Στην κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσεται ο «Ουρανός», ένα νέο πρόγραμμα που προσβλέπει στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα στηρίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.
Για τον λόγο αυτό έγινε σήμερα συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, του υπουργείου Παιδείας κ. Κώστα Φωτάκη και του επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα του Ισραήλ, κ. Avi Hasson.
Ο κ. Hasson είναι ο κρατικός αξιωματούχος που συντονίζει την πολιτική του Ισραήλ σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που εξέδωσαν στις 27 Ιανουαρίου 2016 οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, για την προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών στους τομείς της έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι κκ. Hasson και Φωτάκης ανακοίνωσαν τη δεύτερη κοινή πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, με στόχο την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης. Όλα αυτά θα γίνουν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ του 2006 για συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα, στη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη.
Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα και αντίστοιχους πόρους του Ισραήλ.
Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στο 2016 και σε δύο φάσεις για όλες τις θεματικές περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στην πρώτη φάση σε συνεργασίες στους τομείς της αγροδιατροφής, των επιστημών υγείας και φαρμάκων, την ενέργεια και το περιβάλλον.
Σε δεύτερη φάση, θα προκηρυχθούν δράσεις για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, τον πολιτισμό-τουρισμό, τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, τα υλικά και τις μεταφορές (Logistic). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη κοινή προκήρυξη έγινε το 2013 με μεγάλη επιτυχία και την υλοποίηση 31 κοινών έργων.
Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Hasson το πρόγραμμα για τα κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργηθούν συνέργειες μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει ένα πολύ ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ 250 πολυεθνικές έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα.
Στην Ελλάδα, όπως είπε, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων και μέσω του προγράμματος «Ουρανός» το Ισραήλ επιδιώκει την προώθηση της συνεργασίας στην νεοφυή επιχειρηματικότητα τόσο με κρατικούς φορείς όσο και με επιχειρηματίες. Για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Από την πλευρά του ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι οι συνέργειες στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών, διευρύνουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και ταυτόχρονα τροφοδοτούνται θετικά από αυτό. Οι εμπειρίες του Ισραήλ στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας είναι αξιοσημείωτες και μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι τομέας αναδυόμενος και μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία της Οικονομίας της Γνώσης ως πυλώνας ανάπτυξης. Ειδικότερα, η συνέχιση της συνεργασίας με το Ισραήλ μπορεί να αναβαθμίσει και να περιλάβει επενδύσεις σε κοινές δράσεις διδυμοποίησης, μεταξύ Επιστημονικών και Τεχνολογικών φορέων των δύο χωρών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk