«Misarendo atque eligendo» ή «Τον ευσπλαχνίστηκε και τον επέλεξε». Η φράση αυτή κυριαρχεί στο θυρεό που επέλεξε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο θυρεός που πάντα συνοδεύει την σημαία του Βατικανού αποτελεί προσωπική επιλογή του εκάστοτε Ποντίφικα.

Συγκεκριμένα στο θυρεό του Πάπα βλέπουμε:
Τον λαμπερό ήλιο με χαραγμένα στο κέντρο τα γράμματα «ΙΗΣ» και πρόκειται για το έμβλημα του Τάγματος των Ιησουιτών στο οποίο ανήκει ο Πάπας.
Στην κάτω πλευρά υπάρχει ένα αστέρι που συμβολίζει την Παναγία και στην άλλη ένα λουλούδι, ένας νάρδος που συμβολίζει την Αγιο Ιωσήφ προστάτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η φράση τον «ευσπλαχνίστηκε και τον επέλεξε» προέρχεται από το Ευαγγέλιο, από την στιγμή που ο Χριστός καλεί τον τελώνη Ματθαίο να τον ακολουθήσει. Σύμφωνα με τον ιερέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Θεοδ. Κοντίδη ο Πάπας ως Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αιρες «επισκεπτόταν πάντα μια Εκκλησία της Ρώμης όπου υπάρχει ένας πίνακας του Καραβάτζιο που δείχνει τον Χριστό να καλεί τον τελώνη Ματθαίο να τον ακολουθήσει. Από εκεί εμπνεύστηκε τον θυρεό του». Όπως προσθέτει, ο ιερέας, ο ίδιος ο Πάπας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του δήλωσε ότι είναι αμαρτωλός. «Αισθάνομαι, είπε σαν τον Ματθαίο που τον κάλεσε ο Ιησούς να τον υπηρετήσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σ όλους τους παπικούς θυρεούς κυριαρχούν τα κλειδιά του Αποστόλου Πέτρου, διάδοχος του οποίου θεωρείται ο εκάστοτε Ποντίφικας.