Υλικά (για 4 άτομα)

4 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

4 φέτες μπέικον

4 αβγά

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας τρίβουμε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στύβουμε με τα χέρια το τρίμμα πατάτας, ώστε να βγάλει τα υγρά του, και επαναφέρουμε στο πιάτο. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε το τρίμμα πατάτας στο τηγάνι, δημιουργώντας στρογγυλές τηγανίτες (hashbrowns), και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Με το κουτάλι πιέζουμε την επιφάνειά τους ώστε να πλατύνουν και να γίνουν ομοιόμορφες. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις τηγανίτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα.

Καθαρίζουμε το τηγάνι από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό και από τις δύο πλευρές, για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε τα αβγά.

Σερβίρουμε τις τηγανίτες σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τα αβγά και συνοδεύουμε με το τραγανό μπέικον.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.