Νέο «μέτωπο» ανοίγει για την κυβέρνηση στα ιδιωτικά σχολεία, δημιουργώντας παράλληλα δεδικασμένο για την επιστροφή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας σε όλους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα!

Με γνωμοδότηση του που ζητήθηκε από συνδικαλιστές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ι. Σούκος αποφαίνεται ότι κακώς κόπηκαν τα δώρα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων σχολείων και κατά συνέπεια στο σύνολο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμως έχουν εξισωθεί από τον νόμο με τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου τομέα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νομικοί… κραδασμοί που θα έχουν έντονες παρενέργειες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα Αρσάκεια σχολεία καταθέτουν σήμερα ή το αργότερο τις επόμενες ημέρες μηνύσεις για το θέμα, καθώς όπως αναφέρουν οι εκρπόσωποί τους, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας απάντησε απευθείας σε αίτημα των συνδικαλιστών των ιδιωτικών σχολείων και όχι των αρμόδιων υπηρεσιών και απλώς κοινοποίησε την απάντησή του στη διοίκηση των σχολείων.

Παράλληλα θα προσβάλλεται το σκεπτικό της απόφασης, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους διοικητικούς υπαλλήλους των σχολείων που παίρνουν δώρα ως υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα σύγχυσης, καθώς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούσαν ίδια μισθολογική μεταχείριση με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο τομέα, αλλά από τη στιγμή που μειώθηκαν οι μισθοί των δημοσίων εκπαιδευτικών ή κόβονται τα δώρα τους, ζητούν πλέον διαφορετική νομική αντιμετώπιση.

Ήδη επανέρχεται στο προσκήνιο η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα ιδιωτικά σχολεία, και μάλιστα χαρακτηρίζεται «εκδικητική», καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Αρσάκεια θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, ποσό μεγάλο το οποίο, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι για τη διοίκηση των σχολείων αυτών, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμό τους.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε μη κρατικά σχολεία θα τους μετατρέψει σε χαμηλόμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους» λέει σχετικά στο Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ. Χαρ. Κυραϊλίδης. «Πρέπει να αναλογιστούμε ότι ένας νεοδιόριστος δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο παίρνει σήμερα 1.092 ευρώ το μήνα, ενώ ένας νεοδιόριστος υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα εισπράττει 586 ευρώ τον μήνα» συνεχίζει. «Είναι απορίας άξιο πώς προσπαθεί ο ειδικός γραμματέας και ο φυσικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Εργασίας, να μειώσει και άλλο το εισόδημα ων εκπαιδευτικών, κάτι που με κάνει να σκέφτομαι μήπως αποτελεί στην πραγματικότητα την κερκόπορτα για την επίσημη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Σε κάθε άλλη περίπτωση δείχνει απλώς για άλλη μια φορά το αλαλούμ που επικρατεί στην ιεραρχία της κυβέρνησης» καταλήγει.

Το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη διοίκηση των Αρσακείων σχολείων. Με αυτό ζητείται η αναδρομική καταβολή από το 2012 του 13ου και 14ου μισθού στους εκπαιδευτικούς με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4, παρ. 1) που επιβάλλει την ισότητα αμοιβής για όμοια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.

Η διαμαρτυρία της ΟΙΕΛΕ και η απάντηση

Για μεροληπτική δημοσιογραφία κατηγορεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικων Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κ. Μιχ. Κουρουτός, το «Βήμα» με αφορμή το ρεπορτάζ που παρουσίαζε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στο χώρο της ιδιωτικής αλλά και δημόσιας εκπαίδευσης η πρόσφατη απόφαση ειδικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, υπερ της αναδρομικής καταβολής απο το 2012 δώρων Χριστουγεννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Η απόψη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παρουσιάστηκε επαρκώς, καθώς αναφέρθηκαν οι λεπτομέρειες του δικού τους αιτήματος για καταβολή των δώρων απο το 2012, οι οποίες και έγιναν δεκτές απο ειδικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο πολιτικός προιστάμενος του οποίου κ. Γ. Κατρούγκαλος να θυμίσουμε ότι ήταν επι χρόνια νομικός σύμβουλος της ΟΙΕΛΕ.
Το ρεπορτάζ αναζήτησε την «επόμενη ημέρα», δηλαδή τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στα ιδιωτικά σχολεία, γι αυτό και ζητήθηκε η γνώμη των εκπροσώπων τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΟΙΕΛΕ επιχειρεί να ελέγξει τα ρεπορτάζ δημοσιογράφων που καταγράφουν αντικειμενικά τα τεκταινόμενα στην ιδιωτική εκπαίδευση, όταν αυτά δεν συμφωνούν με τις θέσεις και απόψεις της.
Επι της ουσίας, τώρα: Ο Νόμος ορίζει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να αμοίβονται «τουλαχιστον» όσο οι δημόσιοι. Γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στην Ομοσπονδία τους, όταν ισχύει ευνοική μισθολογική περίοδος για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς να ζητούν εξομοίωση των μισθών τους και όταν οι μισθοί των δημόσιων και τα δώρα τους περικόπτονται να ζητούν να τηρηθούν οι …αποστάσεις μεταξύ των δυο κλάδων!
Οι δικαστές του ΑΠ ξεκάθαρα αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να πατάνε σε δύο «βάρκες». Αρα η μισθολογική κατάσταση των δυο κλάδων πρέπει να είναι εξομοιωμένη.
Όπως είναι γνωστό, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε εκδώσει στο παρελθόν γνωμοδότηση με το ίδιο σκεπτικό.
Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί εγκυρότερη την πρόσφατη γνώμη του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Κάτι που μέλλει να κριθεί εκ νέου στα δικαστήρια, εαν κάποια απο τις δυο πλευρές προσφύγει.
Ο κίνδυνος δε για τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παραμένει και είναι ένας: μπορεί τελικά ολόκληρος ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απο την εξίσωση τους με τους δημοσιους εκπαιδευτικούς να οδηγηθεί σε εξίσωση τους με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που συντάσσουν ατομικές συμβάσεις με τους κατα καιρούς εργόδοτες τους.


Η επιστολή που έστειλε η ΟΙΕΛΕ είναι η παρακάτω:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε έντονα, διότι για μια ακόμη φορά η δημοσιογράφος που ανήκει στο δυναμικό της εφημερίδας σας, η εκπαιδευτική συντάκτρια κ. Μάρνυ Παπαματθαίου, σε ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής εκπαίδευσης αρθρογραφεί μονομερώς υπέρ της πλευράς των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε σήμερα άρθρο με τίτλο «Αρσάκεια: Γνωμοδότηση εξισώνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με τους διοικητικούς υπαλλήλους» το οποίο πάσχει από υποκειμενισμό και διαστρεβλώνει εσκεμμένα τα γεγονότα.
Η κ. Παπαματθαίου για το σημαντικό ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μετά από έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας υιοθετεί πλήρως και άκριτα τη θέση των Συνδέσμου των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) περί δήθεν εξομοίωσης των εκπαιδευτικών με διοικητικούς υπαλλήλους. Μάλιστα, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αναφέροντας ότι «οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμως έχουν εξισωθεί (προφανώς εννοεί μισθολογικά) από τον νόμο με τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου τομέα». Στην πραγματικότητα η μισθολογική αυτή εξίσωση έχει επιβληθεί με γνωμοδότηση του ΝΣΚ που παρήγγειλε και υπέγραψε παρανόμως και παρατύπως υπό αδιαφανείς συνθήκες ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης, μία μόλις ημέρα πριν εκπνεύσει η θητεία του (έχει μηνυθεί από την ΟΙΕΛΕ για τη διαδικασία αυτή). Ο σχετικός νόμος 682/77 αναφερόμενος στα μισθολογικά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 36 ότι «οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τουλάχιστον τις αποδοχές των ομοιόβαθμών τους δημόσιων εκπαιδευτικών», γεγονός που σημαίνει πως οι αποδοχές των δημόσιων αποτελούν αφετηρία αμοιβών για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Επειδή, επομένως, το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και 40 περίπου χρόνια, δεν ευσταθεί η άποψη της δημοσιογράφου ότι «οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούσαν ίδια μισθολογική μεταχείριση με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο τομέα».
Ακόμη κι αν η κ. Παπαματθαίου δεν γνωρίζει καλά τα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (που τα γνωρίζει άριστα μετά από τόσα χρόνια στο χώρο), θα μπορούσε για λόγους ακρίβειας του ρεπορτάζ να ρωτήσει τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, επέλεξε να προβάλλει αποκλειστικά και μόνο την άποψη του Προέδρου του ΣΙΕΙΕ για το ζήτημα. Επίσης, το άρθρο προβάλλει την άποψη της διοίκησης της Φ.Ε. ότι, αν εφαρμοστεί η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, τα Αρσάκεια κινδυνεύουν –τάχα – να κλείσουν λόγω του υπέρογκου ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν (άρα για ποιο λόγο δεν κινδύνευαν να κλείσουν μέχρι το 2012 που Δώρα και επίδομα καταβάλλονταν κανονικά;). Μας προξενεί, βεβαίως εντύπωση, για ποιο λόγο η κ. Παπαματθαίου δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία να προβάλλει το ζήτημα, όταν αποκαλύψαμε παραμονή Χριστουγέννων ότι ο κ. Μπαμπινιώτης παράνομα έχει περικόψει Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας από τους διοικητικούς υπαλλήλους, ή για ποιο λόγο ποτέ δεν έχει προβάλλει το πολλάκις δημοσιοποιημένο αίτημα της Ομοσπονδίας να εφαρμοστεί ο νόμος 682/77 που επιβάλλει οικονομικό έλεγχο στα οικονομικά των Αρσακείων Σχολείων (έλεγχο τον οποίο ο κ. Μπαμπινιώτης αρνείται επιμόνως).
Δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που κόπτονται να επιβάλλουν τη γραμμή τους στα ΜΜΕ. Άλλωστε, θεωρούμε ότι το δίκαιο πάντα βρίσκει το δρόμο έκθεσης στο φως, όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να συσκοτίσουν, ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Θεωρούμε, όμως, ότι στο πλαίσιο της τήρησης της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα έπρεπε, για ζήτημα που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, να περιλαμβάνεται και η άποψη των εκπροσώπων τους, ανεξαρτήτως της συνολικής άποψης του άρθρου. Οι αναγνώστες έχουν το δικαίωμα να διαβάσουν και τις δύο πλευρές. Διότι όταν επιβάλλεται μόνο η μία άποψη, τότε δεν μιλάμε για δημοσιογραφία, αλλά για lobbying που προφανώς έχει κάποια εξήγηση. Για την εξήγηση αυτή καλό θα ήταν ενδεχομένως να ρωτήσετε την ίδια.
Ζητούμε να ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της πραγματικότητας και της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας».