Με περίπου 11.000 εγγεγραμμένους φοιτητές στους πρώτους τρεις μήνες της λειτουργίας του και με τα πρώτα μαθήματα να έχουν μπει στην τελική ευθεία, η ελληνική εκδοχή των περίφημων MOOCs (Massive Open Online Courses), το Mathesis τουΊδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας(ΙΤΕ) Κρήτης είναι έτοιμο για το δεύτερο «ταξίδι» του στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας και της σύγχρονης φυσικής.
«Αρχιτέκτονας» της νέας μορφής διαδικτυακής γνώσης είναι ο διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης κ. Στέφανος Τραχανάς.

Το «Mathesis» ξεκίνησε τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μορφή ελεύθερων διαδικτυακών μαθημάτων, χωρίς δίδακτρα και πτυχία, χωρίς πίεση και εξετάσεις. Τα μόνα που χρειάζονται είναι ένας υπολογιστής και σύνδεση στο Internet για να μπει ο ενδιαφερόμενος στο ψηφιακό «αμφιθέατρο» των καθηγητών της επιστήμης που τους ενδιαφέρει.
Τα τρία νέα μαθήματα του Mathesis έχουν ως εξής:
– Ελληνική Ιστορία: Η μακρά ελληνιστική εποχή: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό με τον Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Institute for Advanced Study του Princeton (ΗΠΑ).
Έναρξη: 25.1.2016 •Διάρκεια: 5 εβδομάδες
Τι θα διδαχτούν οι φοιτητές του; Σε τι διαφέρει η ελληνιστική από τη «μακρά ελληνιστική εποχή»; Ποια είναι εκείνα τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που δημιούργησαν τον ελληνιστικό κόσμο και οδήγησαν στην οργάνωση των ελληνιστικών βασιλείων; Ποιοι είναι οι βασικοί σταθμοί της ιστορικής πορείας των ελληνιστικών κρατών μέχρι την κατάλυση της ανεξαρτησίας τους και την ένταξή τους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία; Η περίοδος αυτή είναι όμως και μια περίοδος πρώιμης παγκοσμιοποίησης. Πολλά φαινόμενα, όπως η δημιουργία μεγάλων αστικών κέντρων, ο κοσμοπολιτισμός, η τεχνολογική ανάπτυξη, η πολυπολιτισμικότητα, η ηγεμονία μεγάλων δυνάμεων, η υπονόμευση δημοκρατικών θεσμών, η θεατρική συμπεριφορά πολιτικών προσώπων, η μετανάστευση και η θρησκευτική αναζήτηση, δίνουν πολλά ερεθίσματα για σύγχρονο προβληματισμό.
– Σύγχρονη Φυσική: Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία με τον Θεόδωρο Τομαρά, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έναρξη: 1.2.2016 •Διάρκεια: 7 εβδομάδες
Θέμα διδασκαλίας; Η Σχετικότητα είναι παντού γύρω μας. Η Σχετικιστική Μηχανική δεν είναι κεφάλαιο της φυσικής για ειδικούς, αλλά βασική γνώση απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση της καθημερινής μας εμπειρίας. Πώς είναι δυνατόν μια χούφτα ραδιενεργό υλικό να είναι αρκετό να βράσει χιλιάδες τόνους νερό, ή ακόμα πώς ενώ η ταχύτητά μας δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή του φωτός, μπορούμε να ταξιδέψουμε μέχρι τα πέρατα του Σύμπαντος δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά; Ποια είναι η απάντηση που δίνει η φυσική σήμερα στο αγωνιώδες ερώτημα: «Από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε;». Πώς θα μοιάζει ο κόσμος στο απώτερο μέλλον;

– Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική – 1: Άτομα, με τον Στέφανο Τραχανά, επίτιμο διδάκτορα Πανεπιστημίου Κρήτης.Έναρξη: 1.2.2016 •Διάρκεια: 4 εβδομάδες

Τι θα διδάσκεται; Πώς εξηγείται ο πλούτος της χημικής συμπεριφοράς των στοιχείων χάρις στον οποίο είναι δυνατή η ύπαρξη μιας τεράστιας ποικιλίας χημικών ενώσεων και τελικά του ίδιου του φαινομένου της ζωής; Γιατί ο άνθρακας είναι το προνομιούχο στοιχείο της έμβιας ύλης αλλά και η βάση μιας νέας κατηγορίας υλικών που υπόσχονται να αλλάξουν τον τεχνολογικό μας κόσμο όσο τίποτε άλλο μέχρι τώρα; Θεωρώντας γνωστές τις βασικές αρχές της κβαντικής θεωρίας τούτο το μάθημα -χωρισμένο σε τρία μέρη (1: Άτομα, 2: Μόρια, 3: Στερεά)- σκοπεύει να δείξει στον φοιτητή ότι η κβαντομηχανική έχει περάσει πλέον στο στάδιο της επιστήμης του μηχανικού. Δεν αρκείται απλώς στο να εξηγεί τον κόσμο αλλά είναι και η κινητήρια δύναμη αλλαγής του μέσω της τεχνολογίας.
Οι εγγραφές για τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει και φυσικά συνεχίζονται στον ιστότοπο mathesis.cup.gr