Σε αργία ο Αχ. Μπέος- Την Παρασκευή η εκλογή νέου δημάρχου Βόλου

Σε περιπέτειες από τη Δευτέρα ο Βόλος και η Δημοτική Αρχή, αφού ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου το 2011, παρέλαβε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία τίθεται σε αργίας.

Σε περιπέτειες από τη Δευτέρα ο Βόλος και η Δημοτική Αρχή, αφού ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου το 2011, παρέλαβε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία τίθεται σε αργίας.

Η επιστολή παραδόθηκε από υπάλληλο των ΕΛΤΑ και παραλήφθηκε από τον ίδιο τον Αχιλλέα Μπέο, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο του, στο δημαρχιακό μέγαρο.

Η διαπιστωτική πράξη, με την οποία τίθεται σε αργία ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είχε υπογραφεί από τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Ηλία Τσέλιγκα στις 2 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έγινε προσπάθεια επίδοσης του εγγράφου, αλλά η απάντηση ήταν ότι απουσίαζε η υπάλληλος που παραλαμβάνει την αλληλογραφία.

Τον Αχιλλέα Μπέο βαρύνουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και η δίκη έχει οριστεί για τις 15 Απριλίου 2016.

Πηγές στο στενό περιβάλλον του Αχιλλέα Μπέου αναφέρουν ότι ο παυθείς δήμαρχος Βόλου θα προσφύγει την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ νομικοί κύκλοι μιλούν για μεγάλες πιθανότητες αναστολής και άρση της αργίας.

Παράλληλα, όπως, ορίζει ο Κώδικας Δήμων της Ελλάδας, αν ο δήμαρχος έχει τεθεί σε αργία, τα καθήκοντά του ασκεί αντιδήμαρχος, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται να συνεδριάσει σε διάστημα πέντε ημερών, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή.

Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκδώσει την ανωτέρω απόφαση μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών αφότου ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία, ή αν εκείνοι που ορίστηκαν αρνούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που στην περίπτωση του Δήμου Βόλου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς.

Για τη θέση του δημάρχου φέρεται να ενδιαφέρεται, με υψηλές πιθανότητες εκλογής, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπαζιάκας, από τους πλέον στενούς φίλους και συνεργάτες του Αχιλλέα Μπέου.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Αχιλλέας Μπέος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση να τεθεί σε αργία.

Ο κ. Μπέος πλέον της αίτησης αναστολής και ακύρωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ ζητεί παράλληλα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» η απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Υποστηρίζει ο κ. Μπέος ότι η θέση του σε αργία παραβιάζει τον πυρήνα του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως παραβιάζει τα άρθρα 6, 7 και 102 του Συντάγματος και νοθεύει την λαϊκή εντολή, δηλαδή τη βούληση των ψηφοφόρων που του έδωσαν το χρίσμα για συγκεκριμένη χρονική θητεία.

Παράλληλα, παραβιάζει και το νόμο 3852/2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και η σχετική ρύθμιση του εν λόγω νόμου που προβλέπει την θέση σε αργία των τοπικών αρχόντων είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η αιφνίδια παύση της άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, θα επιφέρει «μετά βεβαιότητα ένα καίριο και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην δημόσια εικόνα του ως δημάρχου, ενώ θα λειτουργήσει μειωτικά ως προς την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν την υποψηφιότητά του και την προσωπικότητά του οι χιλιάδες των ψηφοφόρων στον Βόλο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk