Σε οριακό σημείο το ΕΣΥ

Το Σύστημα Υγείας της χώρας μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σε οριακό σημείο το ΕΣΥ | tovima.gr
Το Σύστημα Υγείας της χώρας μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, τα νοσοκομεία λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών και των τραγικών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με δυσκολία παρέχουν στους πολίτες βασικές υπηρεσίες, ενώ ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στην πιο δύσκολη περίοδο, αφού τους τελευταίους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη και οι συνολικές οφειλές του εκτοξεύθηκαν. Την ίδια στιγμή οι ανάγκες μεγαλώνουν, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες κατευθύνονται στο ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετήσει την Υγεία στην πρώτη θέση της λίστας των προτεραιοτήτων της και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης. Για την υλοποίηση των περισσοτέρων αναγκαίων μέτρων απαιτείται οργάνωση και βεβαίως ανακατανομή του προϋπολογισμού. Είναι κοινός τόπος ότι η μεταφορά στις τσέπες των ασθενών όλο και μεγαλύτερου μέρους της δαπάνης εξέτασης και νοσηλείας τους τείνει να καταστεί μέθοδος κάλυψης των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε:
– Επαναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη, προκειμένου να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις πραγματικές ανάγκες στον χώρο της Υγείας, τις ελλείψεις και τις υποδομές. Ο χάρτης θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.
– Δημιουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα θα καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η σωστή οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, ως μετεξέλιξη των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (παλιά ήταν του ΙΚΑ), τα οποία θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση έχοντας τις βασικές ειδικότητες για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
– Ανανέωση του ΕΣΥ μέσα από προσλήψεις προκειμένου να ενδυναμωθεί το σύστημα και αύξηση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας προκειμένου να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
– Αναπροσανατολισμό της λειτουργίας ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ούτως ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία κορμού με όλες τις ιατρικές ειδικότητες για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων της Περιφέρειας.
– Επανασχεδιασμό του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε όλη τη χώρα και δη στις δυσπρόσιτες περιοχές.
– Προώθηση των κλινικών μελετών. Είναι αδιανόητο τέτοιες εποχές να στερούμεθα οικονομικούς πόρους και η Ελλάδα να είναι ουραγός στις κλινικές μελέτες, τη στιγμή που άλλες χώρες με τα ίδια πληθυσμιακά κριτήρια έχουν δεκαπλάσια απόδοση και έργο.
– Ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η χώρα μας διαθέτει εξειδικευμένες μονάδες, όπως για παράδειγμα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οφθαλμολογικά, ιαματικές πηγές, και θα μπορούσε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Δηλαδή ο τουρίστας να ξέρει ότι στην Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει ιατρική περίθαλψη με ολιγοήμερες διακοπές.
Κάτι τελευταίο, το οποίο είναι επίκαιρο, και αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Πρέπει να δημιουργηθούν στα σημεία φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών υγειονομικές μονάδες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η περίοδος της ανοχής και των διαπιστώσεων πέρασε ανεπιστρεπτί. Πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την ανάταξη της υγειονομικής κρίσης πριν να είναι αργά.
Ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk