Μια ακόμη διεθνή διακριση πήρε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η διοίκηση του οποίου την Τρίτη το πρωί «άλλαξε χέρια», καθώς τον πρώην πρύτανή του κ. Κωνσταντίνο Γάτσιο διαδέχθηκε ο νέος τον οποίο εξέλεξε πρόσφατα η κοινότητα του ιδρύματος κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης.
Το ΟΠΑ αξιολογήθηκε ως η καλύτερη «Business School» στη χώρα μας στον διαγωνισμό Global Brands Awards. Την ίδια διάκριση λαμβάνουν πανεπιστήμια όπως το Harvard Business School στις Ηνωμένες Πολιτείες, το London Business School στη Βρετανία, το INSEAD στη Γαλλία, το Copenhagen Business School στη Δανία και πολλά άλλα.
Τα βραβεία απονέμονται σε φορείς / ιδρύματα που επιδεικνύουν σημαντικό έργο στους τομείς που αντιπροσωπεύουν, έπειτα από σχετική έρευνα του Global Brands Magazine με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την Τρίτη εξάλλου ο τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών καθηγητής Κ. Γάτσιος παρέδωσε την πρυτανεία του ιδρύματος στον καθηγητή Εμμ. Γιακουμάκη.
Ο απερχόμενος πρύτανης, αφού ενημέρωσε τον νέο πρύτανη για τα τρέχοντα θέματα του Πανεπιστημίου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συνεργασία τους και τη συμβολή τους στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την ανάληψη της διοίκησης από το νέο πρύτανη, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεσή του.
Από την πλευρά του ο κ. Γιακουμάκης ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρύτανη για το πλούσιο έργο του και την καθοριστική συμβολή του στις επιτυχίες και την πρόοδο του ιδρύματος, δήλωσε δε ότι στις συνθήκες που διανύουμε απαιτείται ομοψυχία και ενεργή συμβολή από όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε το ΟΠΑ να αποτελέσει παράγοντα εξόδου από την κρίση και αναγέννησης της χώρας μας. Τέλος, κάλεσε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο να συνεχίσει το ΟΠΑ μας να συνεχίσει να αποτελεί «κέντρο αριστείας, καινοτομίας, εξωστρέφειας και κοινωνικής προσφοράς».

Η αποχώρηση του κ. Γάτσιου έγινε σε κλίμα συγκίνησης, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που τον χαρακτήρισαν «τον πλέον επιτυχημένο πρύτανη της τελευταίας περιόδου». Ο απερχόμενος πρύτανης έστειλε επιστολή στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην οποία και αναφέρει:

«Σήμερα, παρέδωσα την πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας στον νέο πρύτανη και εκλεκτό συνάδελφο και φίλο Μανόλη Γιακουμάκη. Ολοκληρώθηκε με αυτόν τον τρόπο και τυπικά η θητεία μου ως πρύτανης.

Σας γράφω όχι, ασφαλώς, για να προσφέρω έναν απολογισμό τού έργου που επιτελέστηκε στο ίδρυμά μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο του απολογισμού της πρυτανείας που θα σας αποσταλεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σας γράφω για να εκφράσω σε όλες και όλους, τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, την ευγνωμοσύνη μου για την τιμή που μου επιφυλάξατε να μου εμπιστευθείτε την κορυφαία διοικητική θέση του πανεπιστημίου μας. Την υπηρέτησα με το μέγιστο των δυνάμεών μου.

Σας γράφω για να ευχαριστήσω όλες και όλους, τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, για τη συνδρομή, την αλληλεγγύη και τη συνεισφορά σας στην κοινή μας προσπάθεια: να ανεβάσουμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ψηλότερα.

Ιδιαιτέρως επιθυμώ να ευχαριστήσω τους δύο αντιπρυτάνεις για τη συντροφικότητά τους και την υψηλή αίσθηση δημοσίου συμφέροντος την οποία επέδειξαν. Τα μέλη της Συγκλήτου, τον πρόεδρο και τα μέλη του ΣΙ, τους κοσμήτορες των Σχολών και τους προέδρους των Τμημάτων μας για τη σημαντική και πολύπλευρη στήριξη που προσέφεραν στο Ίδρυμα. Τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ για την ένθερμη υποστήριξη του ακαδημαϊκού έργου. Τον γραμματέα, τη γενική διευθύντρια και τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του πανεπιστημίου μας για την αφοσίωσή τους και την αποτελεσματική υποστήριξη του διοικητικού έργου.

Εύχομαι στον νέο πρύτανη κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του. Θα βρίσκομαι στη διάθεσή του, όπως πιστεύω όλες και όλοι μας, γιατί οι στόχοι και επιδιώξεις μας είναι κοινοί: το καλό του πανεπιστημίου μας, η μόρφωση και η ανάπτυξη του πλέον πολύτιμου πόρου που διαθέτει η πατρίδας μας – των νέων μας.

Σας ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου».