Ομάδα ερευνητών κατασκεύασε μια συσκευή που θυμίζει το περίφημο «tricorder», τη συσκευή με τη βοήθεια της οποίας ο γιατρός δρ Μακ Κόι «σάρωνε» τον ασθενή καταγράφοντας τους βασικούς δείκτες υγείας του στη θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek». Τη συσκευή δημιούργησαν ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ και μπορεί να… ακούει τους καρκινικούς όγκους να αναπτύσσονται μέσα στο σώμα.

Η τεχνολογία

Η συσκευή δεν χρειάζεται καν να ακουμπά το δέρμα του εξεταζόμενου και μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της να εντοπίζει την ύπαρξη των όγκων όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης τους. Η τεχνολογία της συσκευής βασίζεται σε εκείνη των συστημάτων εντοπισμού θαμμένων εκρηκτικών υλών.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διεγείρει τους όγκους ώστε να διασταλούν και να προκληθούν συσπάσεις με αποτέλεσμα την παραγωγή υπερήχων τους οποίους μπορεί να «συλλάβει» η συσκευή που οι ερευνητές ονόμασαν μικρομηχανοποιημένες διατάξεις μετατροπής υπερήχου (CMUTS). H συσκευή είναι χαμηλότερου κόστους και μεταφέρεται πιο εύκολα από άλλα συστήματα εντοπισμού καρκίνου όπως διαφόρων ειδών τομογράφοι (MRI, CT) και είναι επίσης πιο ασφαλείς από τις ακτινογραφίες. Η συσκευή παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Υπερήχων που γίνεται αυτές τις μέρες στην Ταϊβάν.