43.000 δρομείς στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Με κόσμο πλημμύρισαν από το πρωί της Κυριακής οι δρόμοι της Αθήνας αφού θα διεξάγεται ο 33ος Μαραθώνιος, όπου έχουν δηλωθεί να μετάσχουν συνολικά 43.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με κόσμο πλημμύρισαν από το πρωί της Κυριακής οι δρόμοι της Αθήνας αφού θα διεξάγεται ο 33ος Μαραθώνιος, όπου έχουν δηλωθεί να μετάσχουν συνολικά 43.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από αυτούς, οι 16.000 αθλητές και αθλήτριες πήραν μέρος στον Μαραθώνιο και οι υπόλοιποι στους παράλληλους αγώνες των 5 χλμ, 10 χλμ και τον παιδικό αγώνα των 1.000μ, ενώ για πρώτη φορά φέτος διεξήχθη και δεύτερος αγώνας 5 χλμ, το απόγευμα, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση.

Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε στις 07.45 για τα 5 χλμ από τη Λεωφόρο Αμαλία (ύψος Μεγάρου Μποδοσάκη) και η 2η στις 08.45 για τα 10 χλμ από το ίδιο σημείο. Ακολούθησε ο διεθνής Μαραθώνιος με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τους Στρατιωτικούς αγώνες, καθώς και το δυναμικό βάδισμα με εκκίνηση κατά κύματα στις 09.00 από το Μαραθώνα.

Από τις 09.15 μέχρι τις 10.30 πραγματοποιήθηκαν αγώνες παίδων από τους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής, στις 09.05 θα γίνει η εκκίνηση των 1.200μ αθλητών Special Olympic Hellas από τη Λ. Βας. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και στις 10.40 του αγώνα δρόμου παιδιών 1.200μ από το ίδιο σημείο.

Ο απογευματινός αγώνας 5 χλμ θα εκκινήσει στις 16.00 από το Μέγαρο Μποδοσάκη στη Λ. Αμαλίας. Ο τερματισμός σε όλα τα αγωνίσματα θα γίνει εντός του Παναθηναϊκού σταδίου.

Φέτος ο ΣΕΓΑΣ με στόχο να υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία τους κοινωνικούς στόχους του δεν προσκάλεσε ελίτ αθλητές κι έτσι η νίκη είναι ανοικτή για όλους τους αθλητές.

Μεγάλος χορηγός της φετινής διοργάνωσης ο ΟΠΑΠ. Μεγάλοι και επίσημοι χορηγοί, επίσης είναι οι: Wind, Aegean, Adidas, ΕΡΤ, POWERADE, DHL, Εθνική Τράπεζα, BMW, ERGO και το METROPOLITAN HOSPITAL.


Ο Χριστόφορος Μερούσης πρώτος στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Για τρίτη διαδοχική χρονιά ο Χριστόφορος Μερούσης ήταν νικητής στον Μαραθώνιο Αθήνας. Δεύτερος ο Θεοδωρακάκος, τρίτος ο Ευαγγελίδης.

Στα 10.000μ.

Την απόλυτη κυριαρχία της διατήρησε η Αναστασία Καρακατσάνη, που για τέταρτη διαδοχική χρονιά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στα 10χλμ, στο πλαίσιο του 33ου Μαραθωνίου Αθήνα. Η έμπειρη δρομέας τερμάτισε σε 34.59 και έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει της νέας χρονιάς. Δική του υπόθεση έχει κάνει το 10άρι και ο Κώστας Γκελαούζος, που όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ήταν το…απόλυτο αφεντικό. Ο έμπειρος αθλητής πέτυχε 32.03 και ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν.

«Η χαρά και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη. Είναι εκπληκτικό να ξυπνάς το πρωί και να ετοιμάζεσαι να έρθεις να μετάσχεις σε αυτόν τον αγώνα που βελτιώνεται κάθε χρόνο και συμμετέχουν σε αυτόν χιλιάδες κόσμου. Βελτιώνομαι κι εγώ και χαίρομαι πολύ», είπε η αθλήτρια του Παναγιώτη Χαραμή, που στο μέλλον θα ρίξει το βάρος της στον μαραθώνιο. Δεύτερη ήταν η Τσέχα Μόιρα Στεβάρτοβα (35.37)

«Νίκησα και πέρυσι. Είναι ένας ξεχωριστός αγώνας ο Μαραθώνιος. Είναι μεγάλη τιμή να αγωνίζεσαι σε αυτόν τον αγώνα και να τερματίζεις σε αυτό το Στάδιο. Συμβαίνουν τόσα αρνητικά αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και ένα τόσο ωραίο γεγονός μόνο καλά μας προσφέρει», είπε ο Γκελαούζος. Δεύτερος άνδρας ήταν ο Χρήστος Μπουντούλης 32.12 και τρίτος ο Ραφαήλ Νικοδήμος με 32.15.

Στα 5.000μ.

Ο Χρήστος Καλλίας ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο πλαίσιο του 33ου Μαραθωνίου Αθήνας. Ο Ελληνας αθλητής διένυσε τα 5χλμ σε 15.09 και βελτίωσε το ρεκόρ διαδρομής. «Ποτέ ξανά στη ζωή μου δεν έχω μπει πρώτος στο Καλλιμάρμαρο! Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Αυτή η μέρα είναι μια γιορτή!», είπε ο 27χρονος δρομέας. Ο έμπειρος Κώστας Νακόπουλος κατέλαβε την δεύτερη θέση με 15.19 σε μία ακόμη συμμετοχή του στην απόσταση.

Στις γυναίκες η Αναστασία Μαρινάκου έκοψε πρώτη το νήμα με 17.23, στο ντεμπούτο της στην διοργάνωση

Χιλιάδες απλοί πολίτες πήραν μέρος στον αγώνα, ο οποίος αποτέλεσε γιορτή για τον αθλητισμό και την πόλη της Αθήνας, που από νωρίς σήμερα το πρωί κινείται σε ρυθμούς μαραθωνίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή στην Αττική, σταδιακά από τις 9 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα, λόγω της διεξαγωγής του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου (Μαραθώνος-Μαραθωνοδρόμων-Τύμβος Μαραθώνα-Μαραθωνοδρόμων Λ.Μαραθώνος-Λ.Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ.Β.Σοφίας-Ηρώδου Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο).

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν:

Από 7:45-9:15 Αγώνας Δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από 8:45-10:40 Αγώνας Δρόμου 10 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Χαρ. Τρικούπη-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-αναστροφή Σχολές Αστυνομίας-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από 9:10-9:25 Αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas (1.200μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από 10:40-11:00 Αγώνας Παιδιών (1.200μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από 16:00-17:20 Αγώνας Δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επιπλέον, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών, με μέριμνα των τοπικών Δήμων.

Λόγω των αγώνων αυτών, την Κυριακή οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, στις περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, θα λάβουν χώρα ως εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 06.00-11.50, συμπεριλαμβανομένης της οδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 07.30-13.30.
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 08.00-15.10.
Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 08.00-15.10.
Έξοδοι Αττικής Οδού προς Ραφήνα και προς Παλλήνη, από 07.00- 13.30 και από 07.00-15.00 αντίστοιχα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από το Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως τη Λ. Κατεχάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 08.30-17.05.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, από 07.45-17.30.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, από 07.45-17.30, με εξαίρεση τα ασθενοφόρα που κινούνται προς τα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.
Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Μ. Ασίας έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, από 07.45-17.30.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, από 07.45-17.30.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λ. Μεσογείων, από 07.45-17.30.
Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο, από 05.00-17.30.
Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Β. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου, από τις 17.00 του Σαββάτου-17.30 της Κυριακής.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο από 05.00-17.30 και στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως Λ. Β. Όλγας στο ρεύμα ανόδου από 17.00 του Σαββάτου-17.30 της Κυριακής.
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 12.00 του Σαββάτου-19.00 της Κυριακής.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Καλλιρόης έως την οδό Βούρβαχη στο ρεύμα προς Αθήνα, από 05.00-07.00.
Φραντζή, στο ύψος της συμβολής της μέχρι την οδό Καλλιρόης στο ρεύμα προς Λ. Συγγρού, από 05.00-07.00.

Από 6:00 του Σαββάτου έως 19:00 της Κυριακής:

Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Από 6:00 έως 17:30 της Κυριακής:

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου.
Κλεάνθους, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Γεωργίου Β΄ μέχρι τη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας.

Από 6:00-11:00 και από 14:00-17:30 της Κυριακής:

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Βούρβαχη, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος.
Πανεπιστημίου-Ακαδημίας, σε όλο το μήκος τους και στις καθέτους τους μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Χαρ. Τρικούπη- Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα τους από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές έως την πρώτη παράλληλο:

Από 6:00 της Παρασκευής έως 19:00 της Κυριακής:
Λ. Βασ. Όλγας και Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος τους

Από 00:01-17:30 της Κυριακής:

Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κάτω Σουλίου μέχρι τον Μαραθώνα.
Πανός- Λ. Μεσογείων-Λ. Βασ. Σοφίας-Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Αρδηττού σε όλο το μήκος τους.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Φειδιππίδου έως τη Λ. Μεσογείων.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.
Αρχιμήδους, στο τμήμα της από πλ. Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.
Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.
Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.
Ερατοσθένους, στο τμήμα της από την οδό Ευτυχίδου έως τη Λ. Βασ. Κων/νου.

Από 06:00-11:00 και από 14:00-17:30 της Κυριακής:

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως την οδό Βούρβαχη.
Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από την Λ. Βασ. Κωνσταντίνου έως Λ. Βασ. Αμαλίας.
Λ. Βασ. Αμαλίας-Ριζάρη-Πανεπιστημίου-Ακαδημίας σε όλο το μήκος τους.
Χαριλάου Τρικούπη-Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα τους από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.

Απαγόρευση κάθετης διέλευσης των οχημάτων από τη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που τα τμήματά της θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ανοιχτοί στην κυκλοφορία θα είναι οι ελεγχόμενοι κόμβοι κάθετης διέλευσης σε:

Λ. Μαραθώνος & Διονύσου,
Λ. Μαραθώνος-Αρτέμιδος-Φειδιππίδου Διονύσου,
Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας,
Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ,
Λ. Μαραθώνος & Πατρ. Γρηγορίου-Εθνικής Αντιστάσεως,
Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού,
Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου-Κλεισθένους-Κυκλάδων,
Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου-Ελπίδος-Χαλανδρίου,
Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη- Ζωοδόχου Πηγής,
Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου-Παρίτση,
Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας,
Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη,
Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φωκίδος,
Λ. Βασ. Σοφίας-Παπαδιαμαντοπούλου.

Λόγω των περιορισμών αυτών στην κυκλοφορία, οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν ενδεικτικά τα εναλλακτικά δρομολόγια:

Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):

Λιμάνι Ραφήνας-αριστερά Χρ. Σμύρνης-δεξιά Λ. Καραμανλή-Λ.Σπάτων-δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα-δεξιά Λ.Σπάτων-αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια:

Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κλπ:

Κόμβο Λεονταρίου-δεξιά Λ.Λαυρίου-κάθετη διέλευση Σταυρού-Κλεισθένους κλπ.

Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κλπ:

Δεξιά Λ.Λαυρίου-αριστερά Τρικάλων (πριν τον κόμβο Σταυρού)-δεξιά Γραβιάς-δεξιά Αγ. Ιωάννου-αριστερά Τασσοπούλου κλπ.

Για Νότια Προάστια:

Κόμβο Λεονταρίου-αριστερά Λ.Λαυρίου-δεξιά Λ.Κορωπίου-Βάρης κλπ.

Από Μαραθώνα για βόρεια Προάστια-λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας-αριστερά Λ.Λίμνης Μαραθώνος-δεξιά Χελμού-αριστερά Κρυονερίου-αριστερά ΝΕΟΑΛ-συνέχεια Λ. Κηφισού κλπ.

Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια:

Μέσω Λεωφ. Διονύσου-Αγίου Πέτρου.

Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν επιτρέπεται να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης και της λαμπαδηδρομίας του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, το Σάββατο από 16.30-19.00 θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς της περιοχής Μαραθώνα-Νέας Μάκρης ως εξής:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της αφετηρίας της Κλασσικής Διαδρομής στο ρεύμα προς Μαραθώνα.
Μαραθωνομάχων, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα.

Οι οδηγοί των οχημάτων που κατευθύνονται προς Μαραθώνα και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, θα κινούνται μέσω των οδών Φειδιππίδου-Αγίου Παντελεήμονος-Δημοκρατίας-Λ. Κάτω Σουλίου.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις συγκεκριμένες οδούς και λεωφόρους και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι νικητές των προηγούμενων χρόνων

Ο Θεοφάνης Τσιμιγκάτος ήταν ο νικητής του 1ου διεθνή Κλασικού Μαραθωνίου δρόμου, που έγινε το 1983, με 2 ώρες 28:18, ενώ τις περισσότερες νίκες έχει ο Νίκος Πολιάς (1993, 1995, 1998, 2000). Μάλιστα, το 2000 ήταν και η τελευταία νίκη Έλληνα αθλητή στον αγώνα, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια επικρατούν Κενυάτες αθλητές, με εξαίρεση το 2003 που πρώτευσε Τανζανός και το 2011 που νίκησε Μαροκινός.

Στις γυναίκες πρώτη νικήτρια το 1983 είχε αναδειχθεί στον αγώνα η 1983 Μεταξία Μπερτσελέα με 3 ώρες 35:52, ενώ η τελευταία νίκη για Ελληνίδα αθλήτρια στο διεθνή Μαραθώνιο σημειώθηκε επίσης το 2000, όταν επικράτησε η Γεωργία Αμπατζίδου με 2 ώρες 53:00.

Σε ό,τι αφορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο Νίκος Πολιάς έχει αναδειχθεί επτά φορές νικητής, όσες και η Γεωργία Αμπατζίδου στις γυναίκες, όπου όμως η Μάγδα Γαζέα έχει 11 μετάλλια σε ισάριθμες συμμετοχές της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά έγινε κούρσα Μαραθωνίου δρόμου στον κόσμο, στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Νικητής ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο οποίος στους Ολυμπιακούς που ακολούθησαν κατετάγη 2ος, πίσω από το Σπύρο Λούη.

Τις καλύτερες επιδόσεις στην κλασική διαδρομή έχουν στους άνδρες ο Κενυάτης Φελίξ Κάντι Κιπτσιρτσίρ με 2:10:37 -από τον αγώνα του 2014 με την οποία κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του Ιταλού, Στέφανο Μπαλντίνι με 2.10.55 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- και η Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) στις γυναίκες με 2.26.20 από την ίδια διοργάνωση (22/8/2004).

Από ελληνικής πλευράς, την καλύτερη επίδοση έχει στους άνδρες ο Νίκος Πολιάς με 2.17.56 από τις 29 Αυγούστου του 2004 και η Μαρία Πολύζου στις γυναίκες με 2.39.10 από τις 9/8/1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τα ρεκόρ αγώνα κατέχουν ο Τσιπτσιρτσίρ με το 2.10.37 από τις 9/11/14 και η Λιθουανή Ράσα Ντραζνταουσκάιτε με 2.31.06 από τις 30/10/10.

Οι αγώνες του 2014

Το 2014, Το νήμα του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο έκοψε ο Φελίξ Κάντι Κιπτσιρτίρ, ο οποίος κάλυψε την απόσταση της διαδρομής σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, Τον ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Ράιμοντ Μπετ (έχει νικήσει δύο φορές τον Μαραθώνιο 2010-2012) με 2.12.34, και Τσομπέι Κιπτανούι με 2.15.38.

Ο Χριστόφορος Μερούσης (2:25.15) ήταν ο πρώτος Έλληνας δρομέας, με τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο (2:29.58) να τερματίζει δεύτερος. Τρίτος ο 42χρονος, Γιώργος Καραβίδας (2:31.05) και τέταρτος ο Κωνσταντίνος Πούλιος (2:32.22).

Στις Γυναίκες πρώτευσε η Κενυάτισσα Ναόμι Μάγιο 2:41.05, δεύτερη ήταν η Νάνσι Ρότιχ με 2.41.06 και τρίτη η Λίναχ Τσίρτσιχ (2.42.41).

Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, η Σοφία Ρήγα τερμάτισε πρώτη την Αυθεντική διαδρομή. Η δρομέας του Ελευθέριου Βενιζέλου πέτυχε 2.45.38 και έδειξε σε καλή κατάσταση, ενώ δεύτερη πίσω της ήταν η νικήτρια του 2013 Μάγδα Γαζέα με 2.46.39 και τρίτη η… πρωτάρα στο αγώνισμα Ουρανία Ρέμπουλη με 2.42.41.

Εύκολη υπόθεση ήταν για την Αναστασία Καρακατσάνη η νίκη στα 10 χλμ των γυναικών. Η χάλκινη πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2013 στο πρωτάθλημα των Νέων, τερμάτισε σε 35.29, σχεδόν δύο λεπτά μπροστά από την Παναγιώτα Βλαχάκη (37.58) και τρία, από την Ελενα Λεβεντάκη (38.06). Στους ανδρες νικητής στάφθηκε ο Κώστας Γκελαούζος με 31.40, ενώ ακολούθησαν οι Δήμος Μαγγίνας (32.04) και Χρήστος Βότσος (32.48).

Στα 5 χιλιόμετρα των ανδρών πρώτος στον τερματισμό έφτασε όπως και πέρυσι ο Κωνσταντίνος Νακόπουλος σε χρόνο 15:26, Δεύτερος με 15.35 ήταν ο Ανδρέας Δημητράκης και τρίτος ο Γιώργος Μίνο με 15.36. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Ελένη Θεοδωρακοπούλου, στην πρώτη της συμμετοχή στην απόσταση τερμάτισε πρώτη με 17.39, μπροστά από την έμπειρη Πόπη Αστροπεκάκη (17.57) και την Μαρία Ζωγραφάκη (18.24).

Οι νικητές και νικήτριες του διεθνούς Μαραθωνίου Αθήνας:

Άνδρες
1983 Θεοφάνης Τσιμιγκάτος 2 ώρες 28:18
1984 Λ. Σβάνεμπντελ (Αν. Γερμανία) 2 ώρες 28:53
1985 Μίκαελ Χιλ (Ελβετία) 2 ώρες 26:20
1986 Γιος Βαν ντε Βάτερ (Βέλγιο) 2 ώρες 27:22
1987 Κέβιν Φλάναγκαν (Βρετανία) 2 ώρες 25:14
1988 Φέντορ Ρίγιοβ (Ρωσία) 2 ώρες 17:33
1989 Φαν Ριχαϊχόβεν (Ολλανδία) 2 ώρες 23:19
1990 Ολοφ Γιόχαν Ενγκολμ (Ελβετία) 2 ώρες 26:33
1991 Θόδωρος Φωτόπουλος 2 ώρες 28:18
1992 Χρήστος Δούμας 2 ώρες 31:15
1993 Νίκος Πολιάς 2 ώρες 28:12
1994 Χρήστος Δούμας 2 ώρες 35:00
1995 Νίκος Πολιάς 2 ώρες 27:27
1996 Νικήτας Μαρκάκης 2 ώρες 33:15
1997 Γεράσιμος Κόκοτος 2 ώρες 31:47
1998 Νίκος Πολιάς 2 ώρες 18:38
1999 Γιονεχάρα Μασάτο (Ιαπωνία) 2 ώρες 13:35
2000 Νίκος Πολιάς 2 ώρες 20:50
2001 Νοά Μπορ (Κένυα) 2 ώρες 19:26
2002 Μαρκ Σάινα (Κένυα) 2 ώρες 18:19
2003 Ζερεμπάγιο Μπάβο (Τανζανία) 2 ώρες 16:59
2004 Φρέντερικ Τσερόνο (Κένυα) 2 ώρες 15:28
2005 Τζέιμς Σάινα (Κένυα) 2 ώρες 16:05
2006 Χένρι Τάρους (Κένυα) 2 ώρες 17:45
2007 Μπέντζαμιν Κίπροτιτς Κορίρ (Κένυα) 2 ώρες 14:40
2008 Νίκολας Πολ Λεκουράα (Κένυα) 2 ώρες 12:42
2009 Γιόζεφατ Κιπκουρούι (Κένυα) 2 ώρες 13:44
2010 Ρέιμοντ Μπετ (Κένυα) 2 ώρες 12:40
2011 Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ (Μαρόκο) 2 ώρες 11:40
2012 Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ (Κένυα) 2 ώρες 11:35
2013 Χίλαρι Γέγκο (Κένυα) 2 ώρες 13:59
2014 Φελίξ Κάντι Κεπτσιρτσίρ(Κένυα) 2 ώρες 10:37

Γυναίκες

1983 Μεταξία Μπερτσελέα 3 ώρες 35:52
1984 Μπάρμπαρα Μπάζλερ (ΗΠΑ) 2 ώρες 58:56
1985 Εριλ Ντέιβις (Βρετανία) 3 ώρες 04:30
1986 Σίγκνε Βαρντ (Νορβηγία) 3 ώρες 06:58
1987 Ιρίνα Μπογκάτσκοβα (ΕΣΣΔ) 2 ώρες 43:37
1988 Μάγδα Πουλημένου 2 ώρες 50:59
1989 Λέσλι Λιούις (ΗΠΑ) 2 ώρες 37:42
1990 Πρ. Τέιλορ (Ν. Ζηλανδία) 2 ώρες 59:15
1991 Σοφία Σωτηριάδου 2 ώρες 59:29
1992 Ρέικο Χιρισάβα (Ιαπωνία) 3 ώρες 05:24
1993 Παναγιώτα Πετροπούλου 3 ώρες 15:56
1994 Κλαίρη Σταυροπούλου 3 ώρες 21:32
1995 Παναγιώτα Νικολακοπούλου 2 ώρες 59:45
1996 Παναγιώτα Πετροπούλου 2 ώρες 56:42
1997 Μελίσα Χέρτα ΗΠΑ) 2 ώρες 54:43
1998 Σμιθ Τζόι (ΗΠΑ) 2 ώρες 50:52
1999 Οκούνο Ταμάκι (Ιαπωνία) 2 ώρες 46:46
2000 Γεωργία Αμπατζίδου 2 ώρες 53:00
2001 Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ (Γερμανία) 2 ώρες 36:15
2002 Σόνια Κρόλικ Ομπερεμ (Γερμανία) 2 ώρες 37:28
2003 Νάντια Βίγενμπεργκ (Ολλανδία) 2 ώρες 43:18
2004 Ζίνακ Αλέμου (Αιθιοπία) 2 ώρες 41:11
2005 Σισάι Μαέσο (Αιθιοπία) 2 ώρες 38:39
2006 Σικάκο Ογκούσι (Ιαπωνία) 2 ώρες 40:45
2007 Σβετλάνα Πονομαρένκο (Ρωσία) 2 ώρες 33:19
2008 Μάι Ταγκάμι (Ιαπωνία) 2 ώρες 36:58
2009 Ακέμι Οζάκι (Ιαπωνία) 2 ώρες 39:56
2010 Ράσα Ντραζνταουκάιτε (Λιθουανία) 2 ώρες 31:06
2011 Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο (Αιθιοπία) 2 ώρες 35:25
2012 Κονσαλάτερ Τσεμτάι Γιαντάα (Κένυα) 2 ώρες 40:00
2013 Τζόαν Νάνσι Ρότιτς (Κένυα) 2 ώρες 41:30
2014 Ναόμι Μάγιο (Κένυα) 2 ώρες 41:05

Οι Πανελληνιονίκες στο Μαραθώνιο από το 2000:

Άνδρες
2000 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.20.50
2001 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.23.58
2002 Βασίλης Ζαμπέλης (ΓΣ Ελ Βενιζέλος) 2.20.36
2003 Νίκος Πολιάς (ΟΣΦΠ) 2.23.16
2004 Κώστας Γουγούσης (ΓΑΣ Κορησού) 2.27.05
2005 Γεράσιμος Κοκοτος (ΠΓΣ) 2.24.52
2006 Γιάννης Κανελλόπουλος (ΠΓΣ) 2.24.21
2007 Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 2.23.21
2008 Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 2.22.18
2009 Δημήτρης Θεοδωρακάος (ΟΣΦΠ) 2.26.27
2010 Μιχάλης Παρμάκης (ΠΓΣ) 2.20.48
2011 Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Ολυμπιακός) 2:24:10
2012 Μιχάλης Παρμάκης (Τρίτων Χαλκίδας) 2:21:56
2013 Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ)2:24.09
2014 Χριστόφορος Μερούσης ΦΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ) 2:25.15

Γυναίκες

2000 Βασιλική Συκοπέτη (Μ. Αλ. Γιαννιτσών) 3.04.04
2001 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.48.37
2002 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.47.22
2003 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.46.47
2004 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.45.27
2005 Γεωργία Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 2.42.50
2006 Ελένη Δοντά (ΓΣ Ηρακλής) 2.44.43
2007 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2.41.31
2008 Γεωργία Αμπατζίδου (Βεργίνα) 2.40.53
2009 Γεωργία Αμπατζίδου (Βεργίνα) 2.44.23
2010 Τίνα Κεφαλά (ΑΕΚ) 2.40.36
2011 Σοφία Ρήγα (ΓΣ Ελ. Βενιζέλος) 2.45.43
2012 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2:44:42
2013 Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) 2:46:03
2014 Σοφία Ρήγα (ΓΣ Ελ. Βενιζέλος) 2.45.36

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk