Ολάντ-Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του Δουβλίνου ΙΙ

Κοινές πολιτικές υποδοχής, στέγασης και ασύλου για τους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η πρόταση που κατέθεσαν στην κοινή παρέμβαση τους στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολαντ και η Ανγκελα Μέρκελ.

Κοινές πολιτικές υποδοχής, στέγασης και ασύλου για τους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η πρόταση που κατέθεσαν στην κοινή παρέμβαση τους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολαντ και η Ανγκελα Μέρκελ.

Η κοινή τους παρέμβαση χαρακτηρίστηκε ιστορική καθώς είναι η πρώτη φορά έπειτα από το 1989 που ο Φρανσουά Μιττεράν και ο Χέλμουτ Κολ πραγματοποίησαν παρόμοια κοινή παρέμβαση στο Στρασβούργο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών άσκησαν κριτική στον τρόπο λειτουργίας της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλαγής της επισημαίνοντας ότι είναι αβάσταχτο για τα κράτη που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης «να σηκώσουν το βάρος για όλους μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφέρθηκε στην κρίση στην Ευρωζώνη παρατηρώντας ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε τις δυσκολίες σε ότι αφορά την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. «Αυτό που θα ήθελα να δω τώρα είναι μια συζήτηση σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους», σημείωσε.

Χαρακτήρισε θαραλλέο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν απότύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε.
Ο κ. Ολάντ μίλησε για την κρίση στη Συρία, για το Ισλαμικό Κράτος που απειλεί την Ευρώπη και για το καθεστώς Ασαντ που συνεχίζει να ρίχνει νερό στον μύλο της έντασης και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου.. «Αν αφήσουμε την αντιπαλότητα Σουνιτών – Σιιτών, την οποία βλέπουμε απλουστευτικά, δεν θα μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί και να προχωρήσει χέρι χέρι με τους συμμάχους της στη Συρία. Να δούμε αν μπορούμε να πείσουμε την αντιπολίτευση, η οποία είναι απρόθυμη να συζητήσει με τον δήμιο της».

Στη βάση όλων των συζητήσεων βρίσκεται, κατά τον κ. Ολάντ, το ίδιο δίλημμα: Παραίτηση από τα προβλήματα ή ισχυροποίηση της θέσης της Ευρώπης. Συνέχιση ή τέλος της Ευρώπης; Επιστροφή στα εθνικά συμφέροντα, εγκατάλειψη του ευρώ; Οι προβληματισμοί αυτοί υπήρχαν σε αυτό το ημικύκλιο και παλαιότερα, είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι ο Φρανσουά Μιττεράν «είχε έρθει εδώ για να πει ότι ο εθνικισμός φέρνει πόλεμο. Αλλά θέλω να προσθέσω κάτι. Οποίος θέλει τον εθνικισμό θέλει την παρακμή. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες. Αυτό θα ήταν πισωγύρισμα, θα ήταν το τέλος του ευρωπαικού οράματος. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τον χώρο Σέγκεν όχι να επιστρέψουμε στα εθνικά σύνορα. Όμως το να ισχυριστούμε ότι η σημερινή λειτουργία της συνθήκης Σέγκεν μας προστατεύει θα ήταν μεγάλο λάθος. Η εφαρμογή της περνά μέσα απο τα περιφερειακά κράτη και γιαυτό θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα αΥθεντικό καθεστώς ασύλου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν ευρωβουλευτές που δεν είναι ευρωπαιστές, που δεν αισθάνονται ότι ανήκουμε σε ένα κοινό σύνολο. Δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα που θα μας προφυλάξουν από τους εξωτερικούς κινδύνους. Εγώ έχω κάνει την επιλογή μου, η επιλογή μου είναι η Ευρώπη».

Ο κ. Ολάντ μίλησε θερμά για τη συνεργασία του με την κυρία Μέρκελ που καθόταν δίπλα του παρατηρώντας ότι μόνο έτσι είναι δυνατόν «να αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων του αιώνα».

Επιπλέον στη δευτερολογία του πρότεινε να υπάρξει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενώ απαντώντας στους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς της Μαρίν Λεπέν ότι εμφανίστηκε ως διοικητής της γαλλικής επαρχίας της Γερμανίας επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην γαλλική εθνική κυριαρχία αλλά στην ευρωπαϊκή εθνική κυριαρχία εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

Έκκληση στους ευρωβουλευτές να επωμιστούν το μεγάλο και δύσκολο έργο της ομαλής ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαικές κοινωνίες πείθουντας τους πολίτες ότι υποδέχονται ανθρώπους και όχι μια άμορφη μάζα, απηύθυνε η καγκελάριος Ανγκελα Μερκελ.

«Πρέπει να παρέμβουμε στις αιτίες που δημιούργησαν την προσφυγική κρίση. Χρειαζόμαστε επιμονή και υπομονή, για να δοθεί μια λύση με τους συμμάχους. Είτε μας αρέσει είτε όχι δεν μπορούμε να κρυφτούμε από όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο στερέωμα. Κανένας δεν εγκαταλείπει εκούσια την πατρίδα του. Όμως πρέπει να πούμε στους μεταν´αστες ότι δεν μπορούν να μείνουν γιατί πρέπει να προστατεύσουμε όσους έφυγαν από πόλεμο», είπε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, παίζει ρόλο κλειδί, είναι σημείο αφετηρίας για τους παράτυπους μετανάστες. Ο διάλογος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Τουρκία είναι αποφασιστικής σημασίας.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια και στη Λιβύη. Όλη η ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, δεν επιτρέπεται να καλυφθούμε στο καβούκι των εθνικών μας συμφερόντων. Χρειάζεται θάρρος και τόλμη για να αποδείξει η Ευρώπη την αξία της», σημείωσε.
Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη. Η συνθήκη του Δουβλίνου βοηθάει αλλα οι προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τη συνθήκη του Δουβλίνου, παρατήρησε η κυρία Μέρκελ. «Πρέπει να αλλάξει», τόνισε.
«Είναι σημαντικό να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες με ανθρωπιά, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υποδοχής, στέγασης και ασύλου σε όλη την ΕΕ.Το κάθε κράτος μέλος μόνο του δεν μπορεί και αν απομονωθούμε δεν θα βοηθήσουμε κανέναν. Η απομόνωση και η απόρριψη δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα. Η Ευρώπη δεν ήταν χώρος υποδοχής αλλά δημιουργίας προσφύγων. Σήμερα δημιουργούμε ελπίδα για όλον τον κόσμο. Πρέπει να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται στη γειτονιά μας και τότε θα δούμε περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερους κινδύνους. Η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι χαίρεται που η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εγκαταλείψει αιώνες μίσους και αγωνίζονται μαζί για τους κοινούς στόχους και έκλεισε την ομιλία της με μια φράση του Χέλμουτ Κολ: «μόνο με εξυπνάδα και ευελιξία θα τα καταφέρουμε».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk