• Αναζήτηση
 • Χάνει τα στρατηγικά δικαιώματα στον ΟΤΕ το ελληνικό κράτος

  Σε διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας μετόχων με την Deutsche Telekom θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο να έχει καταλήξει σε συμφωνία ως τον Σεπτέμβριο βάσει του παραρτήματος του νέου Μνημονίου για την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων.

  Σε διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας μετόχων με την Deutsche Telekom θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο να έχει καταλήξει σε συμφωνία ως τον Σεπτέμβριο βάσει του παραρτήματος του νέου Μνημονίου για την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων.

  Στις δεσμεύσεις της χώρας περιλαμβάνεται και ο καθορισμός του ποσοστού των μετοχών του ΟΤΕ κυριότητας του Δημοσίου (6% το υπουργείο Οικονομικών και 4% το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) που θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως τον Οκτώβριο.

  Η αναθεώρηση της συμφωνίας μετόχων θα έχει ως άξονα την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν βάσει της ρήτρας για τη διατήρηση της λεγόμενης «χρυσής μετοχής» από το Ελληνικό Δημόσιο, ζήτημα για το οποίο εκκρεμεί από το 2012 διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Η Κομισιόν θεωρεί ότι η «χρυσή μετοχή» αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου καθώς θεσπίζει ειδικά δικαιώματα όπως:

  Τη δυνατότητα για το κράτος, ακόμη και ως μέτοχο μειοψηφίας, να διορίζει το ήμισυ των μελών των διευθυντικών οργάνων του ΟΤΕ.

  Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων βέτο σε εταιρικά και εμπορικά ζητήματα όπως η διάλυση ή η συγχώνευση εταιρειών, η μεταβίβαση ή η μετατροπή στοιχείων του ενεργητικού μιας εταιρείας στρατηγικής σημασίας και οι μεταβολές της εθνικότητας ή του κεφαλαίου μιας εταιρείας.

  n Απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τις ελληνικές αρχές για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από την DT και μια ρήτρα αλλαγής του ελέγχου.

  Η γνώμη της Κομισιόν

  Οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές στο «Βήμα», δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν για την πιθανή θετική έκβαση της εν εξελίξει διαδικασίας επί παραβάσει. Η Κομισιόν, συνεχίζουν, θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και θα αποφασίσει τη λήψη των πλέον κατάλληλων μέτρων για την επί παραβάσει διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη κάθε σχετική εξέλιξη σε σχέση με τη μετοχική δομή του ΟΤΕ.

  Τον Απρίλιο του 2012 η Κομισιόν προχώρησε σε αιτιολογημένη γνώμη ζητώντας από την Ελλάδα να ακυρώσει την εφαρμογή της «χρυσής μετοχής» και δίνοντας περιθώριο δύο μηνών για την αλλαγή του νόμου. Παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία μετόχων, οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν στη συνέχεια αυτή τη διάταξη με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως αποτρέπεται η αύξηση των επενδύσεων στον ΟΤΕ από άλλους επενδυτές. Στο στόχαστρο ήταν και παραμένει ο «νόμος Αλογοσκούφη» του 2007 που είχε έρθει να βάλει εμπόδια στην είσοδο στον ΟΤΕ από τον όμιλο Marfin.

  Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τις διατάξεις του Ν. 3631/2008 ο οποίος έθετε το όριο του 20% για την απόκτηση εταιρειών δημόσιου συμφέροντος καθώς έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις περί της ελευθερίας εγκατάστασης. Για αυτόν τον λόγο, επί υπουργίας του κ. Γιάννη Στουρνάρα το 2012, οι περιορισμοί για ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ και ΟΛΘ καταργήθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

  Η μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβανόταν στο «e-mail Χαρδούβελη». Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, η Deutsche Telekom, η οποία συμμετέχει στον ΟΤΕ με ποσοστό 40%, έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης. 


  Οι όροι της εξαγοράς

  Σύμφωνα με αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» τον Φεβρουάριο του 2014, υπήρξε προφορική συμφωνία της Ελλάδας με τους Γερμανους για πώληση του 10% του Δημοσίου στην Deutsche Telekom. Η συμφωνία μετόχων προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεούται να απευθυνθεί πρώτα στην DT και σε περίπτωση που οι Γερμανοί αρνηθούν τελικώς να αγοράσουν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

  Στην περίπτωση που οι Γερμανοί συγκεντρώσουν ποσοστό της τάξεως του 50% θα βρεθούν ενώπιον της υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών.

  Αν η DT αγοράσει μετοχές από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου και κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς, τότε το ντιλ θα αποτιμηθεί με βάση τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου μήνα συν το όποιο premium αποφασιστεί.

  Αν η εξαγορά γινόταν αύριο, η τιμή της μετοχής θα έφτανε τα 8,26 ευρώ ανά τεμάχιο. Η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ, λόγω της γενικότερης πτώσης του Χρηματιστηρίου και του κακού οικονομικού περιβάλλοντος, έχει μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ. Χονδρικά, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς, αν το Ελληνικό Δημόσιο πουλήσει το 10% που διαθέτει, θα αντλήσει τίμημα περίπου 400 εκατ. ευρώ, χωρίς το premium.

  HeliosPlus

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk