Μια ζουμερή μπριζόλα με πλούσια σος πιπεριού ή ένα αφράτο μπιφτέκι με λιωμένο τυρί. Υπάρχει καλύτερος δρόμος για τον παράδεισο (μέσω εμφράγματος); Το κρέας συχνά κατηγορείται όταν μιλάμε από άποψη υγείας. Αν καταναλώνεται σε αφθονία το κόκκινο κρέας φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τι κάνετε λοιπόν αν η μπριζόλα και το ροκφόρ συμβαίνει να είναι ο αγαπημένος σας συνδυασμός γεύσεων; Λοιπόν, μπορεί να είστε τυχεροί. Είναι πιθανό η πρόσθεση γαλακτοκομικών προϊόντων στην κατανάλωση κρέατος να περιορίζει τη βλάβη. Πρώτον, ενδέχεται να βοηθάει στη εξάλειψη ενός μέρους του λίπους. Η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης τυριών στον κόσμο αλλά παράλληλα έχει και ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στεφανιαίας νόσου. Ορισμένοι το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν επίσης πολλά λαχανικά, όμως αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τυριού ή γάλακτος προκαλεί πτώση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα. «Αν εξετάσετε τα άτομα που τρώνε πολύ τυρί σε σχέση με εκείνα που δεν τρώνε καθόλου, δεν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη –και αν υπάρχει, τείνει να είναι ευεργετική» λέει ο Αρνε Αστρουπ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το ασβέστιο, το οποίο είναι παρόν σε αφθονία στα τυριά, προσδένεται στα λιπαρά οξέα και στη χοληστερόλη στο έντερο, κάνοντας μάλιστα ορισμένα εξ αυτών να αποβάλλονται. Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου δεν φαίνεται να έχει την ίδια ευεργετική επίδραση. Είναι επίσης πιθανό ορισμένα βακτήρια ή προϊόντα ζύμωσης που υπάρχουν στο τυρί να επηρεάζουν την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που απορροφώνται από τον οργανισμό. Η κατανάλωση ασβεστίου μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν τρόπο για να μειώσετε τη βλάβη που προκαλείται από ένα άλλο συστατικό του κόκκινου κρέατος, την αίμη. Αυτή η πλούσια σε σίδηρο ουσία παίζει βασικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου μέσα στο σώμα, όμως η ελεύθερη αίμη μπορεί να αντιδράσει με το DNA των κυττάρων του εντέρου ενισχύοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Παράλληλα υπάρχει και το επεξεργασμένο κρέας, το οποίο γενικώς θεωρείται περισσότερο επιβλαβές από το φρέσκο εξαιτίας των νιτρικών συντηρητικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του. Αυτά μπορούν να αντιδράσουν με τα λίπη που λαμβάνονται μέσω της διατροφής παράγοντας ουσίες που ευνοούν τον καρκίνο. Και εδώ τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να προσφέρουν μια λύση καθώς ορισμένα από αυτά περιέχουν τις χημικές ενώσεις που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή. Τα συμπυκνωμένα φλαβονοειδή εξετάζονται αυτή τη στιγμή ως εναλλακτική απέναντι στα νιτρικά άλατα για τη συντήρηση του κρέατος. «Εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων και προσδίδουν στο κρέας διάρκεια ζωής στο ράφι η οποία είναι αποδεκτή από τους παραγωγούς» λέει ο Γκίντερ Κούνλε από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία. «Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τη βιομηχανία τροφίμων να παράγει κρέας το οποίο θα παρουσιάζει τουλάχιστον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, αν όχι μηδαμινό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ